Læsetid: 4 min.

Briterne jubler efter at have slået Danmark i vindenergi

Briterne har for første gang overhalet Danmark, og øen mod vest får nu mere energi ud af deres møller, end danskerne gør. ‘Danmark er ikke længere et foregangsland,‘ siger ekspert
Briterne har for første gang overhalet Danmark, og øen mod vest får nu mere energi ud af deres møller, end danskerne gør. ‘Danmark er ikke længere et foregangsland,‘ siger ekspert
12. november 2008

Danmark var engang foregangsland på vindkraftområdet. Men det er vi ikke længere. I stedet har briterne nu overtaget føringen.

Ifølge det britiske ministerium for energi og klimaforandringer er der nu bygget havmølleparker med en samlet kapacitet på 597 megawatt. Danmark har kun en kapacitet på 423 megawatt.

Den britiske energiminister, Mike O'Brien, er stolt over, at briterne har overtaget førstepladsen. »Danmark var engang foregangslandet, men det er de ikke længere.«

»Den vindmøllepark, jeg besøger i dag, kan give energi til 1,5 millioner husstande. Det er denne havmøllepark, der har slået Danmark af førstepladsen og gjort Storbritannien til verdens nummer ét på offshore vindenergi,« sagde Mike O'Brien, da han besøgte de seneste udvidelser af havmølleparkerne i Storbritannien, Centrica’s Lynn og Inner Dowsing nær Skegness i går. Og firmaet, der leverer møllerne til havmølleparken, er oven i købet dansk. »Wind power to the people,« lyder Vestas' slogan.

Og det danske firma er stadig verdens førende vindmølleproducent. Det har kørt en kampagne sammen med den britiske avis The Guardian. Det er denne kampagne, der er årsag til korrespondentens dagsrejse væk fra det osende og forurenede London og helt herud til Lincolnshire – der ligger skråt over for Lem ved Ringkøbing Fjord på den modsatte side af Vesterhavet, hvor Vestas har sit hovedkvarter. Det er her, uden for Lincoln-shire, vindkraftenergien udbygges – ikke på Nordsøens østlige bred.

Gået i stå i Danmark

For mens vindenergien på verdensplan er blevet femdoblet siden 2000, er der ikke sket meget i Danmark. En beslutning om, at naboer til en vindmølle skal kunne kræve erstatning, har betydet, at vindmøllebyggeriet på det nærmeste er gået i stå i Danmark. Den historie ønsker de ikke at diskutere i vindmølleparken – selvom den er ejet af Vestas.

»Det er et politisk spørgsmål. Den slags kan jeg ikke udtale mig om,« siger ingeniøren Paul McDermott, der viser mig rundt. Men det udtaler de sig gerne om i Vestas' hovedkvarter.

»Det er et stykke tid siden, Danmark har været på top-ti over installerede vindmøller.

Det er ikke nogen hemmelighed, at væksten er gået i stå her, mens den er vokset andre steder,« siger Lili-Ane Suzuki, der er informationsmedarbejder i Vestas.

Tyskland verdensmester

Og briterne er ikke de eneste, der har overhalet Danmark. Tyskland er verdensmester i installeret kapacitet med 22.277 megawatt, fulgt af USA med 16.879 og Spanien med 14.714. Med de senest opstillede møller har briterne 3.190. De har dermed også overhalet Danmark, som har en installeret kapacitet på 3.088.

»Inden der er gået et år, vil vi have udbygget kapaciteten med yderligere 9.000 megawatt,« sagde den britiske energiminister ifølge den pressemeddelelse, der er blevet udsendt af energiministeriet, og som McDermott giver mig.

»Det gør os ikke til verdensmestre. Men det er en begyndelse,« siger Paul McDermott.

»Rom blev ikke bygget på én dag – men at vi har overhalet Danmark, er i sig selv en bedrift.«

Det er diset, og man kan ikke se meget. Men der er mange, der vil udtale sig om præstationen. Maria McCaffrey fra Den Britiske Vindmølleforening (the British Wind Energy Association) er begejstret over udviklingen.

»Det er første gang nogensinde, at vi er blevet førende inden for vindenergien. At vi nu har verdens største instalerede kapacitet på havmølleområdet,« siger hun. Hun fremhæver også, at det er et område, hvor der kan skabes mange nye job.

»Det er godt, at regeringen satser på dette. Det er et område med stort potentiale,« mener hun.

Udsigten til flere vindmøller hilses også velkommen af Doug Parr, chefen for Greenpeaces forskningsafdeling. Men han gør opmærksom på, at der næppe er mange nye jobs, da de fleste møller er produceret af Vestas og andre udenlandske virksomheder.

»Hvis regeringen virkelig skal drage nytte af denne udvikling, må den følges op af investeringer, som gør os i stand til at udvikle vor egen teknologi,« siger Parr.

Politisk satsning

Siden Gordon Brown overtog premierministerposten sidste år, er der blevet kraftigt udbygget i Storbritanniens vedvarende energisektor. Der er afsat 100 milliarder pund til vedvarende energi, ifølge tal fra Handelsministeriet, der også omfatter energimisisteriet. Samtidig er de store politiske partier begyndt at konkurrere om miljøet.

Den konservative leder, David Cameron, har installeret en vindmølle på sit hus i Notting Hill i London, og det konservative parti har opstillet en handlingsplan for, hvordan brugen af vedvarende energi kan fordobles.

»David Cameron har tvunget Brown i offensiven. Under de tidligere konservative ledere var der ikke megen interesse for miljø, og der var ikke noget incitament til at gøre noget. Det betød, at der var en vis stagnation under Blair,« siger Zac Goldsmith, der er tidligere redaktør af tidsskriftet The Ecologist. I modsætning til Danmark har briterne gjort det sværere at forhindre opstillingen af vindmøller og havmøller.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Slettes Venligst

At udlandet har overhalet DK indenfor vindenergi, overrasker mig slet ikke. Trist, men en forudsigelig følge af kombinationen af ærketypisk dansk mindreværdsfølelse, snæversynet provinsialisme og den grønne backslash som Lomborg kopierede fra USA i 1998 og som Fogh-regeringen dygtigt klappede ad ( indtil Connie Hedegaard kom lidt til tops).

Ikke underligt at Danmarks samlede IQ er stadig faldende. De gode hoveder, der kan har jo langt højere til loftet udenfor andedammen her...

Danmark er stadig (desværre) de middelmådige knoldesparkers (knold-)land...

Time For Change - And Yes We Can!!!(-:
(-:

PS: Sjovt at høre villaejeres klynken over vindmøllers sussen....mon selvsamme villaejere protesterer ligeså skingert over de motorveje, der skal muliggøre deres bo ude på landet? Og hvad med det stigende CO2-udslip som selvsamme persons livsstil medfører? Eller sagt på anden måde: Kan man både blæse og have mel i munden samtidig???

"Briterne jubler efter at have slået Danmark i vindenergi"

Til gengæld har vi for længst slået englænderne i racisme. Kom ikke her!

Claus Rasmussen

Gudfader en sammenligning. England har ca. tolv gange så mange indbyggere som Danmark, så det at de nu har overhalet os i absolutte tal siger absolut intet (andet end som foder til den sædvanlige "Det er regeringens/DF/USAs/Israels skyld alt sammen" . Nåja, måske ikke Israel denne gang).

Hvis man skal lave en sammenligning skal man i stedet se på, hvor stor en del af landets elforbrug, der dækkes af vindkraft. Og der er vi stadig de suværene verdensmestre: Danske vindmøller producerer 20% af vores elforbrug ! Engelske vindmøller producerede i 2005 0.2% af deres elforbrug [1]

Artiklens forfatter gør sig i øvrigt heller ikke nogen synlig anstrengelse for at formidle modpartens (dvs. regeringens) syn på sagen: Det er korrekt at antallet af vinmøller har været konstant de seneste 4-5 år, men det skyldes, at de møller, der blev opstillet i 80erne og 90erne nu er i gang med at blive udskiftet med nyere og mere effektive møller.

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power

Jakob Nørgaard

Helmuth:

"Eller sagt på anden måde: Kan man både blæse og have mel i munden samtidig???"

Ork ja hykleri er ikke noget problem. Bare se på hvordan nogle stadig opfatter Amerika som et demokrati. Hvilket er spøjst når man tænker på hvad Bush selv har sagt om den sag :-)

"See, free nations are peaceful nations. Free nations don't attack each other. Free nations don't develop weapons of mass destruction."

* Midwest Airlines Center, Milwaukee, Wisconsin, October 3, 2003 [32]

Claus Rasmussen:

"Gudfader en sammenligning. England har ca. tolv gange så mange indbyggere som Danmark,.."

Det havde England også dengang danskerne var førende i vindernergi, humanisme og alt det andet, vi tidligere kunne være stolte af, og som vi har mistet siden 2001...

Claus Rasmussen

Apropos udskiftning af vindmøller: Svenskerne har lige revet verdensrekordholderen blandt vindmøller ned. Linket nederst har en video af nedrivningen og det er værd at bemærke møllens konstruktion: Stor og klodset sammenlignet med moderne møller, og det ser ud som om at tårnet var lavet i beton.

Den hed Matilde og havde kørt i 15 år. At de kunne nænne det.

http://www.green-blog.org/2008/06/06/the-demolition-of-a-record-holder/

Henning Lindberg

Ak ak. Godt nok er Vestas verdens største vindmøllefabrikant, men de mølleparker der her er tale om, (og forøvrigt også mange andre, om ikke de fleste havmølleparker i UK), er altså leveret fra Siemens Wind Power. Hovedsædet ligger i Brande i midtjylland, og hed tidligere Bonus.
Er det ikke utroligt at korespondenten har besøgt parkerne og snakket med både folk på stedet samt Vestas informationschef uden at det er gået op for ham at det altså ikke er Vestas møller der opført, og at der altså er mere end en mølleproducent i Danmark ?
Og nu vi er i gang: Selv om erstatningsordningen ikke gør det mere fordelagtigt at opsætte flere møller i Danmark er det altså ikke den der har sat en stopper for vindkraftudbygningen i Danmark. Denne bestemmelse er først indført med det nyeste energiforlig, udmøntet i denne måned. Årsagen er snarere VK regeringens uvilje mod mere vindkraft, synliggjort ved aflysningen af to planlagte havmølleparker ved regeringens tiltræden tilbage i 2001, samt manglende opfølgning på udskiftningsordninger og prissætning. De daværende ordninger udløb i 2003, og siden er der praktisk talt ikke opført møller i Danmark.

Claus Rasmussen

@Henning

>> Er det ikke utroligt at korespondenten har besøgt parkerne og snakket med både folk på stedet samt Vestas informationschef uden at det er gået op for ham at det altså ikke er Vestas møller der opført, og at der altså er mere end en mølleproducent i Danmark

Rigtigt sjovt ! Det kan være Information snart skal til at blænde lidt ned for det der med "Den Mindst Ringe" :-)

Det er ærgerligt at artiklen ikke går dybere med sit emne. Diskussionen om, hvorfor den danske udbygning af vindmølleparkerne er gået i stå, og om i hvor stort et omfang vi skal støtte energiproduktionen med vindmøller er vigtig.

Så hermed en opfordring til Information: Lav en aritkel om vindenergiproduktionen i Danmark, hvori der inddrages de økonomiske og miljømæssige problemstillinger, vi står overfor, og hvor BEGGE PARTER i sagen høres. Det kan f.eks være interessant at få tal på, hvor meget det koster danske forbrugere at producere el med vindmøller fremfor kul, og hvordan økonomien egenlig er i en vindmøllepark på land hhv. på vand. Læser man rundt omkring i de engelske medier er der mange klager over at økonomien knapt hænger sammen pga. stigende priser.

Det vil være meget bedre end den gang bras af en artikel, vi her præsenteres for.

martin sørensen

Vindmølle muserums landet danmark,

Vil du ha et nostalgisk tilbageblik til 1990nes vindmølle teknologi så rejs til danmark, se der har du en garanti for at du ikke kommer til at se nogen nye møller dette garantere danmarks statsminister nemlig for med kun ca 26 nye vindmøller siden 2004 så er chancen for at se en ny mølle i danmark med ca 3000 vindmølller ialt, sådan set nærmest umulig.

så vil du nyde og se hvordan man byggede møller dengang da teknologien stadigt var ung så rejs til danmark, ;-)

Angelica Correa

Jeg opfatter denne historie som 100% positiv. Storbritannien er begyndt at producere mere vindenergi - det gavner os alle sammen. En mere interessant vinkling af artiklen end den patriotiske kunne have været en sammenligning a la:

Vi har:
- to lande med hver sin mere eller mindre borgerlige regering
- i begge lande hævder stort set alle vigtige partier at være grønne, og alle politikerne taler i højtidelige vendinger om at sætte ambitiøse mål på området

Hvordan kan det være at: i det ene land fordrer den politiske konkurrence på miljøområdet at politikerne leverer klare resultater, mens den siddende regering i det andet kan spise befolkningen af med sine dødsyge skåltaler?

Og til Claus Rasmussen:

"Energiaftalen af 29. marts 2004 betyder også, at der indføres en skrotningsordning, så der samtidig med udbygning med vindenergi varetages landskabelige hensyn gennem en sanering af områder med mange ældre og uheldigt placerede vindmøller. Ordningen vil indebære, at der nedtages om-kring 900 gamle møller med en størrelse på op til 450 kW, og sigter mod en samlet etablering af ny kapacitet på op til 350 MW i løbet af de kommende 5 år produceret ved hjælp af langt færre møller. Regeringen ønsker dermed at sikre danske virksomheders førende position internationalt. Et vist hjemmemarked ikke mindst offshore vil bidrage til at vindmølleindustrien fastholder fodfæstet på det hastigt ekspanderende verdensmarked."

Mener du at det er miljømæssigt ambitiøst at få færre møller til at producere mindre vindenergi?

Mere info til folket:

http://www.dkvind.dk/omdv/beretning.htm

Claus Rasmussen

@Angelica

>> Mener du at det er miljømæssigt ambitiøst at få færre møller til at producere mindre vindenergi?

Du læser forkert: Dit citat siger, at der nedlægges vindmøller på 450 KILO watt som erstattes med møller der kan producere 350 MEGA watt. Da en mega er tusinde gange større end et kilo er 350MW knapt otte hundrede gange større end 450kW !

Men i øvrigt siger jeg ikke, at vi ikke skal have mere gang i vindmøllerne herhjemme. Jeg er bare træt af dårlig journalistik og især irriteret over, at dette interessante og vigtige emne behandles sensationalistisk og manipulerende.

Claus Rasmussen

@Angelica

Nå, så røg jeg selv i: De 450kW er pr mølle, mens de 350MV er "i alt". Jeg kan ikke finde tal på, hvor stor kapacitet de nedlagte møller har tilsammen.

Til gengæld står der længere oppe i teksten, at der udover de 350MV skal oprettes to nye havmølleparker med en produktion på 400MV.

Men altså: Den slags information burde journalisten have gravet frem for os i stedet for at vi amatører selv skal sidde og trawle internettet tyndt.

jens peter hansen

Knoldesparkerland er er en der kalder Danmark. Helt rigtigt det var knoldesparkende bonderøve mest fra det jyske der fik vindmølleindustrien op at stå. Og nu har GB med over 60 mio. indbyggere fået ligeså mange møller som os. Vindmølleindustrien i Danmark lever ikke af hjemmemarkedet og det er vist godt. Hvis briterne skal have bare halvt så mange som vi har, pr indbygger, må fremtiden for Vestas og andre tegne lys.

Angelica Correa

Claus Rasmussen

Jeg læser dit første indlæg som om du mener at vindmøllekapaciteten er steget under VK-regeringen, fordi gamle vindmøller er blevet udskiftet med nye, mere effektive. Det var dette jeg reagerede imod. Og ja, jeg læste forkert idet jeg overså at der stod "op til" for de 900 vindmøllers individuelle kapacitets vedkommende. Hvis det var gennemsnitskapaciteten der var 450 kW, ville deres samlede kapacitet være 405 MW, hvilket ville være mere end de 350 MW man erstatter med.
Vindmøllekapaciteten ER steget under VK - men med sølle 5%, og som det fremgår af en nydelig figur på side 28 i denne rapport, er det en grel neddrosling i forhold til SR-tiden.

http://www.risoe.dk/rispubl/NEI/nei-dk-4889.pdf

Jeg er ligesom dig træt af overfladisk og ligegyldig journalistik, men det er jo bl.a. derfor at det giver mening med informations lettilgængelige debat. Journalisterne er ikke eksperter; det er i stedet - i et eller andet omfang - mange af de folk der læser deres artikler.

Øget vindenergiproduktion er måske dyr for forbrugerne i kroner og ører her og nu, men det er en fornuftig og langsigtet investering - også økonomisk. Bl.a. fordi udviklingen af miljørigtige energiteknologier der vil opsuge det aktuelle vindenergioverskud og øge effektiviteten af vindenergiproduktionen, vil gøre vindmølleteknologien mere rentabel, og bl.a. fordi den vil mindske forureningen og deraf relaterede udgifter hos sygehusvæsnet. Endelig er det selvfølgelig nødvendigt for at bekæmpe klimaforandringerne.

Det der med kun at tænke på hvad der river mest i lommen på forbrugerne her og nu er altså for visionsløst, og enhver pessimisme omkring potentialet i vind forekommer mig fuldstændig grundløst når man ser på hvad der faktisk foregår ude i forskningsinstitutionerne og industrien lige nu.

jens peter hansen

Se på bilindustrien, når man skal have et godt hjemmemarked, skriver Stig Larsen. Ja se på USA´s bilindustri som ønsker endnu mere beskyttelse til benzinslugerne.

Henning Lindberg

Til Claus

Jeg er klar over at Connie Hedegård og co. anvender denne tabel der siger at der er kommet mere vindkraft siden 2001. Men igen: det der er sket er sket i de første år, og skyldes de ordninger der blev vedtaget før 2001, og som strakte sig ind i denne regerings periode.