Læsetid: 3 min.

”Bush og McCain er krig, Obama er håb”

Folk på gaden i Dar es Salaam giver ”high five” og ”thumbs up”, når man nævner Obama. USA har fået en præsident, som har fået tanzanianerne til at tro på en ny og bedre verden – og så er han oven i købet sort
Folk på gaden i Dar es Salaam giver ”high five” og ”thumbs up”, når man nævner Obama. USA har fået en præsident, som har fået tanzanianerne til at tro på en ny og bedre verden – og så er han oven i købet sort
5. november 2008

På hotel Mövenpick i Dar es Salaams business-kvarter er Sharifa Abubaka i gang med at tjekke, at rengøringspersonalet gør jobbet ordentligt. Fire unge piger i grå uniformer vimser rundt om hende med rent sengetøj og shampooflasker i miniatureform.

”Alle folk i bussen jublede, da jeg kørte til arbejde,” siger hun og fortsætter: ”Vi er så lykkelige. McCain er for gammel, og han har været i hæren. Han ville føre en alt for hård politik. Jeg ville være så bange for, at der kom krig,” siger hun mens en af de unge piger stopper arbejdet for at smile stort og nikke ivrigt.

I Tanzania er det amerikanske præsidentvalg blevet fulgt tæt. Man kan købe Obama- T-shirts i de små butikker på gaden i Dar es Salaam, og i går mødte jeg en mand med lange dreadlocks og en sort Obamaheldragt med det amerikanske flag og sloganet ”Yes we can” trykt på maven.

I taxaen på vej til Kisutu Market er chaufføren enig med rengøringspersonalet på hotellet.

”I don’t like fight-fight. McCain is like the Bush,” siger Mussa Kwaya, og fortæller, at han netop har hørt i radioen, at den tanzanianske regering har tilkendegivet deres glæde over Obamas sejr.

Den firsporede boulevard er dækket af store søer fra nattens tunge troperegn, og fra radioen flyder klavermuzakken, som skifter til en lang talestrøm på swahili. Ordene ”election” og ”Obama” trænger igennem. "Nyheder", gør Mussa Kwaya mig opmærksom på.
”De siger at Obama vandt, og at de er meget glade,” siger han. Vi drejer ned ad en mindre sidevej og nu skyder små butikker og et mylder af mennesker frem.

Mussa Kwaya får øje på en høj mand i lys kjortel, store sorte solbriller og den traditionelle afrikanske hat med hvide broderier, som Mussa Kwaya fortæller mig, at man bærer for at skjule sine grå hår. Han svinger taxaen ind til siden, ruller vinduet ned og råber på swahili. Manden kommer hen til os, klasker mig i hånden og råber ”congratulations for Mr. Obama!”. Han griner fra øre til øre. ”Obama skal komme her til Tanzania, så vi kan ønske ham tillykke”, råber Mr. Amehamisi Papa. Han har været taxachauffør i Dar es Salaam i 35 år, og valget i USA betyder rigtigt meget for ham, fortæller han ivrigt. ”Jeg kan også godt lide Mr. McCain, men kun 10 procent. Resten er ikke så godt,” siger han og klasker mig i hånden, mens taxaen sætter i gang igen. Træskure med t-shirts, sko og bukser glider forbi indtil Mussa Kwaya får øje på en anden af sine venner. Andrea Maboya er fotojournalist og rækker begge tommelfingre i vejret, da vi svinger ind til siden. Han læner hele sin overkrop med den orange skjorte ind gennem vinduet i taxaen og kommer med en lang tirade af lykønskninger, inden han slår fast: ”McCain er meget, meget gammel. Obama er ung og frisk. Han kan give os håb.”

Ikke alle i Dar es Salaam har dog fulgt valget lige tæt. Lidt længere nede af vejen møder vi en anden af Mussa Kwayas venner. Han er klædt i hvid kjortel, bærer turban og fortæller, at han er sikhpræst fra Indien og har boet i Tanzania de sidste fem år.
”Obama? Hvad er Obama? En religøs figur?” Spørger Guyit Bingh, da jeg prøver at få en reaktion på valgsejren ud af ham.

”Nej-nej, han er USA’s nye præsident,” forsikrer jeg ham.

”Jeg vil gerne til USA engang”, slår han fast, men benægter ethvert kendskab til, at der har været valg i går.

På vejen tilbage til hotellet vender Mussa Kwaya sig mod mig og koncentrerer sig faretruende lidt om vejen, mens han forklarer, hvorfor valget i USA betyder så meget for tanzanianerne.

”Vi ønsker en ny politik. Vi kan ikke lide mr. Bushs politik. Den er ikke god. Og når man er præsident i USA, er man præsident i hele verden. Derfor betyder det meget for os,” siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu