Læsetid: 4 min.

Danske topministre overså tegn på finanskrisen

Tidligere økonomiske vismænd peger på, at regeringen blev lullet i søvn i årene op til finanskrisen. V og K-ordførere afviser blankt kritikken. Hvis ikke politikerne påtager sig ansvaret, undsiger de demokratiet, lyder det fra professor
Mens alt var godt, og Danmark så økonomisk stærk, at vi kunne købe hele verden - under finanslovsforhandlingerne i efteråret 2007: Den tidligere økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen og finansminister Thor Petersen med skatteminister Kristian Jensen bagved.

Mens alt var godt, og Danmark så økonomisk stærk, at vi kunne købe hele verden - under finanslovsforhandlingerne i efteråret 2007: Den tidligere økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen og finansminister Thor Petersen med skatteminister Kristian Jensen bagved.

Claus Bjørn Larsen

Udland
19. november 2008

"Baggrund for den nuværende finanskrise er, at politikere i visse industrilande ikke i tilstrækkelig grad forstod og ikke adresserede de risici, der præger finansmarkedet."

I den tekst, der blev sendt ud efter weekendens G20-topmøde i Washington, erkender de vestlige toppolitikere klart, at de bærer store dele af ansvaret for finanskrisen.

Herhjemme peger tidligere økonomiske vismænd nu også på, at regeringen - med de økonomiske nøgleministre, daværende økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) og finansminister Thor Pedersen (V), i spidsen - overså finanssektoren og dens betydning for økonomien.

"Man blev lullet i søvn ud fra formodningen om, at finansmarkedet bare fungerer upåklageligt. Det var tilsyneladende indstillingen, at alt det, som nogen ville købe og sælge, også var sundt for markedet," lyder det fra professor i økonomi på CBS og tidligere vismand Søren Bo Nielsen.

"En af konsekvenserne af det var, at finansmarkederne blev en meget passiv aktør i de økonomiske analyser. Det havde ikke været muligt præcist at forudsige den nuværende krise, men man var helt sikkert heller ikke dygtige nok til at lave risikoscenarier," tilføjer tidligere overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet Torben M. Andersen.

Håbløst forældede

Ifølge de tidligere vismænd blev politikerne - sammen med mange andre - grebet af eufori, fordi de finansielle selskaber år efter år fandt på nye måder at sende strømme af penge og investeringer rundt i samfundet. Strømme, der var stærkt medvirkende til at skabe et af de største økonomiske opsving i nyere dansk historie.

"I er fleksible og innovative", lød de opmuntrende ord fra Bendt Bendtsen til realkreditinstitutterne tilbage i 2004 og 2005.

Midt i den euforiske stemning blev bagsiden af medaljen overset, hvilket kom til udtryk på flere måder.

På trods af at båndene mellem finanssektoren og den almindelige økonomi blev stadig tættere i perioden, blev de matematiske modeller, Finansministeriet og Økonomiministeriet anvender til at forudsige dansk økonomi, ikke opdateret, så de kunne tage højde for finanssektorens stigende betydning.

Som en anden tidligere vismand, der ønsker at være anonym, siger så var modellerne "håbløst forældede og de blev slet ikke opdateret til de nye forhold". "Det der foregår og styrer økonomien i dag er noget helt andet end det, der styrer modellerne," lyder det.

En kritik, den tidligere vismand Søren Bo Nielsen er enig i.

"Finanssektoren er repræsenteret relativt simpelt i modellerne. En model som DREAM-modellen (model som bl.a. Finansministeriet burger til at lave økonomiske analyser, red.) giver ikke en ordentlig forståelse af det finansielle system. Kun af traditionelle faktorer som arbejdsmarked, eksport og import," siger han.

Men det var ikke kun de mangelfulde økonomiske modeller, der blev overset af de ledende politikere i den euforiske stemning. Også politikernes kontrol med finansselskabernes egenkapital og deres eksplosive udlånsvækst samt den politiske regulering af sektorens mange nye lånetyper, der pustede boligboblen op, gled i baggrunden for opsvinget i økonomien. Den økonomi - der med Thor Pedersens ord - var så stærk, at Danmark ville ende med at eje hele verden.

"Ingen kunne i de år præcist have forudset den nuværende krise. Men strengere krav og regler, der havde givet Finanstilsynet bedre mulighed for at føre tilsyn, kunne have givet politikerne bedre indblik i finanssektorens udvikling," lyder det fra Torben M. Andersen.

Sludder og vrøvl

Når Socialdemokraternes finanspolitiske ordfører, Morten Bødskov, tænker tilbage på årene, der ledte op til finanskrisen, mindes han en regering, der "sejlede igennem højkonjunkturen uden at se sig til siden eller fremad".

"Det var både påfaldende, hvor lidt eftertænksomhed og påholdenhed, der var," siger han.

Hverken Bendt Bendtsen eller Thor Pedersen har ønsket at udtale sig til Information, men de konservatives erhvervspolitiske ordfører, Mike Legarth, kalder kritikken for "sludder og vrøvl".

Kritik helt ved siden af

"Der er ikke en eneste af de ting, Bendt Bendtsen gennemførte, der ikke skulle have været gennemført. Han gjorde meget for at gøre sektoren mere gennemsigtig, og regeringen har ikke nogen form for ansvar for den nuværende krise. Den har rod i finanssektoren selv og er kommet til udefra," siger han.

Venstres erhvervspolitiske ordfører, Jacob Jensen, mener på samme måde, at kritikerne skyder helt ved siden af. Han afviser samtidig, at ministrene med ansvar for økonomien kunne have været mere vedholdende i samtaler med udenlandske kolleger i forhold til at påpege den usunde udvikling på det internationale finansmarked.

Peter Christensen, Venstres finanspolitiske ordfører, afviser derimod ikke, at de ledende politikere i Danmark har et ansvar.

"Det er klart, at når vi nu har været nødt til at vedtage en hjælpepakke til mange milliarder kroner, kunne vi politikere have gjort tingene anderledes, blandt andet haft mere fokus på Finanstilsynets muligheder. Men jeg vil da gerne samtidig sige, at Socialdemokraterne jo heller ikke kom med en masse forslag i perioden."

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Tim Knudsen finder det helt mærkværdigt, den måde hvorpå politikerne fralægger sig ansvaret for samfundsøkonomien.

"Når politikerne er blevet valgt, er magten også placeret hos dem, og det ansvar må de tage på sig. Hvis politikerne nu ikke vil påtage sig det ansvar, undsiger de grundlæggende demokratiet, og så bør de i samme åndedrag pege på, hvilken anden styreform vi så skal have i stedet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ralph Sylvestersen

J. Kunstler: De mest kraftfulde symboler på tidens politik er Hollywood og Las Vegas;

hvad du ønsker skal du få - og, at få meget for ingenting.

Det har været imponerende, at overvære hvordan krisen ikke kun blev overset på trods af advarsler fra bl.a. professor Jakob Brøchner Madsen, Greenspan, Shiller.

Man gjorde intet for at stoppe krisen.
Istedet har man tilskyndet og rost den finansielle sektor for, at indføre nye lånetyper uden på nogen måder, at overveje de risici det medfører.

Vi står nu i en meget uheldig situation hvor staten har sikret, at der absolut intet incitament er til at tage et fastforrentet lån, da man vil blive reddet hvis den korte rente stiger "uhensigtsmæssigt" meget.

Hvis man vil have normale tilstande tilbage til det som man tidligere med stolthed kunne kalde for den sunde danske model for realkredit bliver man nødt til at vende tilbage en model, hvor afdrag på gælden er i hovedsædet.

Lad os nu slå fast en gang for alle:
Krisen kunne forudses.

Hvis man ikke har advaret herom eller har siddet i en position, hvor man kunne gøre noget ved problemet har man sovet i timen.

Lær mere her:
www.jensks.com

Kåre Pedersen: "Den økonomi - der med Thor Pedersens ord - var så stærk, at Danmark ville ende med at eje hele verden."

Giv dog formanden en rimelig behandling og citer ham ordentligt:

Thor Pedersen: "Hvis vi bruger vores store, fine tusindårsmodeller, ja, så har vi løst globaliseringen. For over tid ender det med, at vi ejer hele verden. Og så er dét problem løst. Men måske viser det dog udfordringen i at bruge langsigtede modeller - at de har nok en begrænsning alligevel. Om ikke andet, så er det dog positivt, at vi har den frihedsgrad, som grafen her viser."

Manden udtrykker forbehold overfor og ironisk distance til de fine tusindsårmodeller og det bør da anerkendes.

Der er trængsel ved håndvasken.

Per Møller Andersen

Som Joe Try skriver: Finanskrisen skyldes - med et lidt upræcist udtryk - de stigende boligpriser. Det er jo netop jord-/beliggenhedsprisen som er steget.
Og dette kunne være løst med en øget grundskyld, dvs. en afgift på jordens værdi. Denne afgift ville have holdt prisen stabil og der ville ikke have været et grundlag for belåning.
Per Møller Andersen
www.grundskyld.dk

Hvad er det nu lige en økonomisk vismand laver ?

Vismand Jan Rose Skaksen forklarer i januar 2008, at aktiemarkedet netop handler om at tro på markedet og vurdere fremtiden. "Aktierne kan til en vis grad leve et isoleret liv, som ikke nødvendigvis har så stor betydning for de almindelige forbrugere." Det kan dog have en lemming-effekt, forklarer vismanden. Han mener, at aktiemarkedet kan være med til at forstærke en negativ stemning, og måske kan reaktionerne spille større rolle end den reelle økonomiske situation."

Næh! Den finacielle økonomi er der ikke noget i vejen med - men den massemenneskelige faktor er uforudsigelig - politikerne bør i følge vismanden fremme de optimistiske toner...

Det er jo ikke særligt populærrt at slå sig selv for brystet og sige: "Hvad sagde jeg?!" Men jeg fristes.
Sandheden er jo, at politikere og finansfolk må dele skammen for finansvanviddet.
ENHVER, som har tænkt sig om i disse år med lægmænds vilde overforbrug (lån af friværdien i fast ejendom var vel den værste), kunne se enden på det eventyr. I dag siger man "Snip-snap-snude...osv"
Havde tumberne set tilbage i den nære historie, skulle der være eksempler nok på de bølger, der hvert 15.-20. år er i bund og hvert 15.-20. år i top. Og så parret med lægmænds ulyksalige naive tro på, at deres 'bankrådgiver' er rådgiver for kunden i stedet for den bank., som giver ham provision af hans evne til at lokke folk i bankfælden.
Nå, det var det med slåen sig for brystet. Jeg har faktisk skrevet det igen og igen - og er desårsag blevet kaldt 'mørkemand'.
Den kloge husspekulant solgte sit hus, da det var helt i top (2004-2006), flyttede i lejet hus nogle år - og køber næste år, når husene sælges ved tvangsauktion, fordi friværdien var finans- og politikerbluff.
Spekulation? Ja, Gu' er det så.
A.P. Møller kalder det 'rettidig omhu'.

Fogh er gået helt død. Hans liberalistiske ideologi og krigene har spillet falit. Alle ved det. De nærmeste på Borgen hvæsser knivene og ser sig om efter et offer. Jagt på valgflæsk i utide. Karen prøver at slagte en allerede udkørt Rønn, og håber på at løbe ultra højre om Pia. Mens Pia rækker ind blandt embedsmændene og griber Bonnichsen i kraven: "Ikke noget med dialog her. De unge og usikre kan vade direkte ind i Hitz But Tahir eller hashbanderne hvis de vil. For DF har brug for slagsmålet og skyderierne, at du ved det." Khadar istemmer debilt: "Dialog førte til London 7/7-2005". Pind prøver at matche Rohde i åbenmundethed, men ender med at få lukket kæften af chefen: "Pinds dumheder får ingen konsekvens, for manden er jo betydningsløs". Fogh selv prøver at overskygge sit neoliberalistiske raid mod den danske befolkning, og smider en grøn pind ind til venstreløverne, men de aner ikke hvad de skal gøre ved den. De glor mistroisk på den og skynder sig at vedtage "Business as usual". Løkke aner overhovedt ikke hvad det var der ramt ham - men han ser fandeme ramt ud. Mon ikke vi snart skal se nogle flere nede i Smatten.

Der er for få rige i Danmark. Der kan ikke skaffes velhavere nok til at flytte ind i luxusbyggerierne med havneudsigt i Aalborg og København for slet ikke at tale om samtlige, er det ikke 98, kommuner i Danmark, der skriger på ressourcestærke, dækningsbidragydende forbilledfolk. Imens rydder Royal Copenhagen Golf attraktive rekreative arealer nær det fredede Vestamager, for at - et nær-autentisk citat - Tiger Woods kan tage helikopteren fra Kastrup og spille et par huller eller ni! Enten skal flere vinde i Lotto gennem tilpasning af cifrene, eller der skal importeres rigmænd fra USA og England, men så skal der bygges flere Copenhagen Twin Towers og Statue of Liberty Aarhus for at de ikke skal komme til at kede sig.

Andreas Trägårdh

Regeringen og bankerne ikke bare overså finanskrisen, de tilskyndede til den udviling, der nu har sat både finanseringen og økonomien i vesten i stå.

De gjorde det med overlæg, fordi de tjener på det, for dem er det ikke en krise men en kapitalistisk susses historie.

I gamle dage havde vi rullet dem i tjære og fjer, idag belønner vi dem med ærefuld sillesalad og fler siferede million pensioner.

Andreas Trägårdh

...men de (i regeringen og bankerne) sku' da bare have googlet lidt rundt på nettet.

Der har man de sidste, snart 10 år, kunne læse om det der er sket nu. Der har jo hele tiden været en kæmpe viden og insigt i konsekvensen af den politiske men dybt uansvarlige ideologi der er blevet fremført i danmark af den siddende regering.

Og ingen af medierne i landet har på noget tidspunkt dækket udviklingen korrekt, hverken før eller nu. Hvorfor holder de ikke de velbjergede bestyrrelser rundt om i landet ansvarlige. Det er i sig selv er meget betænkeligt!

Hva skal vi overhoved med medierne, når de misleder befolkningen, som de gør når de ikke oplyser os korrekt?
Hvem arbejder de for - Regeringen, bankerne?

Andreas Trägårdh

John F Kennedy - Secret society speech

http://www.youtube.com/watch?v=CaaUC8Mtjw4

Ja! Fogh er en meget stor og dygtig illusionist - ingen tvivl om det.

Fra artiklen:

"Når politikerne er blevet valgt, er magten også placeret hos dem, og det ansvar må de tage på sig. Hvis politikerne nu ikke vil påtage sig det ansvar, undsiger de grundlæggende demokratiet, og så bør de i samme åndedrag pege på, hvilken anden styreform vi så skal have i stedet."

------------------

Måske: Folkestyre ?

I hvert fald når det kommer til pengemændens gøren og laden - udviser vore politikere en påfaldende mangel på interresse i: At styre!
( hvilket jo - som skrevet står - ellers netop er det de er blevet valgt til ! ).

Mht. at styre og komtrollere os andre almindelige borgere - kender politikernes magtmådehold derimod vist ingen grænser.

magtmådehold -> magtønsker

Christian De Coninck Lucas

VKO regeringen laver ikke fejl. Hvor svært er det at forstå?