Læsetid: 4 min.

DR Congo-flygtninge i appel til britiske myndigheder

På trods af at britiske myndigheder selv fraråder rejser til DR Congo, vil de hjemsende congolesiske flygtninge
Udland
18. november 2008

Dommere i den britiske højesteret afgør i denne uge tusinder af asylansøgeres skæbne, når de skal vurdere, om det krigshærgede DR Congo er 'et sikkert land'.

I fredags udbrød der igen kampe i det østlige Congo, da regeringsstyrker og oprørere beskød hinanden i 10 minutter nær to midlertidige lejre, der huser 60.000 mennesker, som er blevet flygtninge på grund af konflikten. Lørdag blev en særlig udsending fra FN fløjet til landet for at føre nødforhandlinger, eftersom konflikten ifølge organisationen har medført en humanitær katastrofe.

På grund af de kaotiske tilstande har Storbritannien siden august sidste år ikke hjemsendt afviste asylansøgere til DR Congo mens man afventer en afgørelse fra et asyl- og immigrationsnævn.

Den britiske regering havde vurderet, at det er sikkert for emigranter at vende tilbage til DR Congo på trods af beviser om, at de, der bliver hjemsendt fra Storbritannien, risikerer at blive forfulgt efter deres ankomst. Men en anke af denne afgørelse bliver behandlet i Højesteret torsdag og fredag i denne uge.

Det vurderes, at der opholder sig mellem 4.000 og 5.000 congolesere i Storbritannien, som har fået afslag på deres ansøgning om asyl.

Det britiske udenrigsministerium fraråder for øjeblikket alle rejser til de østlige og nordøstlige dele af DR Congo og alle ikke strengt nødvendige rejser til resten af landet på grund af "forsat usikkerhed og lovløshed". Ikke desto mindre hævder det britiske indenrigsministerium, at der "ikke er risiko for mishandling" for afviste asylansøgere uden for den østlige del af landet.

Ministerier uenige

Hani Zubeidi fra advokatfirmaet Fadiga & Co., der repæsenterer mange afviste asylansøgere fra Congo, sagde: "Udenrigsministeriet anerkender risikoen for at lide overlast i DR Congo, men det gør indenrigsministeriet endnu ikke. Indenrigsministeriet mener, at Joseph Kabilas regering respekterer demokratiet. Vi kan dokumentere, at det er noget vrøvl, men indtil retten erkender det, vil disse mennesker blive sendt tilbage. Hvis sagen bliver afvist, er der ikke flere ankemuligheder, og så vil de blive sendt tilbage til et land, der ifølge vores dokumentation systematisk vil mishandle dem".

Advokater, som er involveret i sagen, har fremlagt beviser på, at det i det nuværende klima er risikabelt blot at ankomme til DR Congo som afvist asylansøger. Hjemvendte emigranter, som ankommer fra Storbritannien uden pas, men med særligt udstedte rejsepapirer, vil ifølge deres advokater øjeblikkeligt blive udpeget som folk, der er flygtet fra landet, hvilket Kabila-regeringen betragter som forræderi.

Ifølge forsvarsadvokaterne blev en gruppe på 38 asylansøgere, som blev sendt med charterfly fra London til Kinshasa i februar 2007, tilbageholdt og tortureret ved ankomsten. Selv om de blev ledsaget gennem lufthavnen af ansatte ved den britiske ambassade, blev deres adresser noteret, og få dage efter ankomsten blev de anholdt. I fængslet fik mange af dem tæsk, og nogle blev endda voldtaget.

Der er overvældende dokumentation for overtrædelser af menneskerettighedsbestemmelserne i DR Congo, siden der udbrød krig i den østlige del af landet. Men det tyder også på, at sikkerheden for dem, der fredeligt har agiteret for demokrati i resten af landet, er mindst lige så truet.

Dårlige forhold

'Mary' på 57 er en af dem, hvis liv skal vejes på vægten. Hun flygtede til Storbritannien i 2005 og bor nu i Cardiff. Hun har valgt ikke at røbe sit navn, fordi hun nu frygter, at en hjemsendelse og derpå følgende forfølgelse kan blive til virkelighed.

"Jeg er meget bekymret," siger hun. "Det lykkedes mig flygte fra fængslet, hvor jeg var havnet, fordi jeg deltog i oppositionspartiets demonstrationer. De straffede mig på alle mulige måder og sagde, at jeg skulle dø. Jeg har ar over hele kroppen. Hvis jeg vender tilbage, er jeg bange for, at de igen vil sætte mig i fængsel. Forholdene er meget dårlige. Kvinder bliver voldtaget og slået".

Innocent Empi fra Congo Support Project er blandt de heldige, som har fået flygtningestatus, men han fortsætter med at forsøge at få den britiske regering til at vise medfølelse med andre.

"Vi håber bare på et godt resultat," siger han. "Hvis de vurderer, at der ikke er noget galt med loven, vil de kunne sende tusinder af congolesere, som har søgt tilflugt her, hjem igen. De har mareridt om det. Jeg håber bare, at dommeren vil tage det med i sin vurdering, at afviste asylansøgere fra DR Congo vil blive forfulgt, hvis de bliver sendt til Kinshasa med tvang".

'Antoinette', der også er bange for oplyse sit rigtige navn, er en anden af de tusindvis af congolesiske asyl-ansøgere i Storbritannien, som er skrækslagen ved tanken om, at hun måske bliver sendt hjem.

"Der er stadig krig i landet," siger hun. "Det er ikke noget sikkert sted. De vil bare slå os ihjel, men den britiske regering vil alligevel sende os hjem. Jeg håber bare, at de vil vise os barmhjertighed".

© The Independent og InformationOversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her