Læsetid: 4 min.

En folkemorders frihed kan blive prisen for fred

Våbenhvilen i Sudan er ren retorik. Overgrebene på befolkningen fortsætter, og freden kan betyde permanent immunitet til en krigsforbryder med folkemord på samvittigheden
Sudans præsident Bashir synes at have trukket endnu et stik hjem med sin erklæring af våbenhvile. Det kan måske redde ham selv fra en krigsforbryderretssag.

Sudans præsident Bashir synes at have trukket endnu et stik hjem med sin erklæring af våbenhvile. Det kan måske redde ham selv fra en krigsforbryderretssag.

Mohamed Nureldin Abdallah

Udland
18. november 2008

"Jeg erklærer hermed øjeblikkelig ubetinget våben-hvile mellem væbnede styrker og de kæmpende fraktioner, under forudsæt-ning af, at en effektiv tilsyns-førende mekanisme bliver sat i værk og observerer alle parter."

@Citat caption:Sudans præsident Omar Hassan al-Bashir

Ikke alle oprørsgrupperne støttede freden, da Sudans præsident den 12. november annoncerede våbenhvile. Våbenhvilen giver fred for en tid, men det er samtidig en fred i Darfur, der kan betyde, at Omar Hassan al-Bashir går fri.

Det var udsigten til en arrestordre fra Den Internationale Straffedomstols chefanklager, Luis Moreno Ocampo, der fik Sudans præsident til at annoncere våbenhvilen.

Luis Moreno Ocampo har samlet beviser mod Omar Hassan al-Bashir siden 2004, og netop nu behandler ICC's første instans beviserne, der skal lede til en retssag mod Khartoum-regeringen for folkedrab på flere end 300.000 mennesker og forfølgelser af endnu 2.450.000.

"Når det internationale samfund endelig vil sanktionere, så gør Khartoum-styret små indrømmelser i form af midlertidig våbenhvile. En mulig arrestordre vil have en effekt, men det er let at forestille sig, at Bashir vil kræve immunitet, hvis freden skal bevares," siger professor fra Statsvidenskab fra Københavns Universitet Peter Viggo Jakobsen.

Varig fred kan udskyde retfærdigheden, fordi en arrestordre kan suspenderes af FN's Sikkerhedsråd, hvis anholdelsen af krigsforbryderen står i vejen for en fredsproces, står der i Roms-Statuttens artikel 16.

I så fald går Bashir fri, indtil fredsprocessen i Darfur igen kan tåle, at man fjerner ham fra hans embede.

Fredens pris i Sudan

Når den vestlige verden kan blive enige om hvilke nationer, der er vigtige, fjerner vi regeringer. Ellers arbejder vi for den mulige fred.

"Når befolkninger lægger pres på, så bliver konflikterne i Darfur et politisk problem, og landene kan gå uden om FN's Sikkerhedsråd. Darfur er ikke strategisk vigtig som Irak eller Jugoslavien, og desuden mangler vi styrker at sætte ind," siger Peter Viggo Jakobsen.

Kina, Rusland og USA er faste medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, og det sikrer stormagterne en vetoret, hvis de er imod ICC's afgørelser.

Derfor har Den Afrikanske Union, sudanesiske myndigheder og Den Arabiske Liga i løbet af efteråret forsøgt at appellere for, at Sikkerhedsrådet suspenderer arrestordren på Bashir, der i øjeblikket behandles af tre dommere i ICC's såkaldte Pre-Trial Chamber.

Truslen om anholdelse var vejen til øjeblikkelig fred i Darfur, men en fred, der måske betinges af, at arrestordren sættes i bero.

"Vi står i det dilemma, at krigsherrer ikke har interesse i våbenhvile, hvis det ender med ophold i en fængselscelle. Derfor er deres betingelse for at nedlægge våbnene immunitet. Hvis det kan forhindre flere mennesker i at dø, så er det at foretrække. Den mulige fred frem for den perfekte fred. Lige nu er de vestlige lande ikke særlig interesserede i at sanktionere, og derfor bliver international immunitet til Bashir den mulige fred. På sigt må den sudanesiske regering så selv sørge for, at Bashir bliver retsforfulgt," siger Peter Viggo Jakobsen,

Men der er ikke fred i Darfur, siger Selena Brewer, Sudan-researcher for Human Rights Watch.

"I fredags bombede Khartoum-regeringen to landsbyer i det nordlige Darfur, hvor mindst fem civile blev dræbt. I 2007 lovede de også våbenhvile, hvorefter de bombede og jog civile på flugt, alt imens der var forhandlinger. Det ville være fantastisk, hvis Khartoum kunne garantere våbenhvile, men det er ikke set endnu," siger Selena Brewer.

Human Rights Watch opfordrer FN's Sikkerhedsråd til at arrestere Bashir, fordi det svækker ICC og Sikkerhedsrådets autoritet, hvis en artikel 16-resolution vedtages.

"Allerede i løbet af det første år, man udskyder hans anholdelse, svækkes ICC, fordi den her arrestordre er den første, der er blevet udstedt mod en siddende præsident. Den danner altså præcedens for, at man blot skal true med mere vold for at komme ud af en arrestordre," siger Selena Brewer.

"Om et år vil Khartoum kunne sige, at de forudsætninger, der er til stede for at udskyde arrestationen på deres regeringsleder for et år siden, er de samme i dag. Det argument har ingen øvre udløbsdato, så i princippet er det brugbart flere år frem i tiden, mens uskyldige stadig bliver forfulgt," siger Selena Brewer.

Ikke flere folkedrab

Lektor i folkeret Martin Mennecke fra Forsvarsakademiet følger lige nu domstolene i Haag, og han mener ikke, at en artikel 16-resolution vil komme på tale blandt ICC's medlemslande.

"Våbenhvilen passer utrolig godt ind, og det er et signal om, at den sudanesiske regering er gået fra at betragte ICC som latterlig til en institution, som de er nødt til at forholde sig til," siger han.

"Med en artikel 16-resolution kan arrestordren i princippet udskydes i det uendelige, hvis man vurderer, at den griber ind i eksisterende fredsprocesser, men alt tyder på, at der kommer en arrest-ordre på Bashir," siger Martin Mennecke.

"Under FN's statspagtsforsamling i denne uge var der meget lidt opbakning til Sudan, og de faste medlemmer vil sandsynligvis nedlægge veto mod en artikel 16-resolution. USA har udmeldt deres veto med sikkerhed, og Rusland er blevet begejstret for ICC, siden de fandt ud af, at de kunne hænge Georgien ud. Kina havde formandskabet i Sikkerhedsrådet i oktober, og der blev Sudan ikke prioriteret. Jeg regner helt sikkert med, at ICC kommer med en arrestordre i det nye år," siger Martin Mennecke.

"Det er vigtigt, at der ikke længere er nemme løsninger med studehandler, hvor landene hypper deres egne interesser. Overgrebene er jo fortsat indtil nu, og der er en øget bevågenhed i befolkningerne, som ikke vil acceptere flere folkedrab."

Professor dr. jur. Frederik Harhoff var med til at forhandle Rom-Statutten i 1998, og han peger på, at fredsforhandlinger ikke vil kunne sikre Bashir varig immunitet.

"Det var klart forudsat i forbindelse med Rom-statuttens artikel 16, at den ikke måtte bruges til permanent immunitet i forbindelse med arrestationen af en person, der har begået krigsforbrydelser," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her