Nyhed
Læsetid: 3 min.

G20 når ikke New Green Deal

Mange appeller om omstilling af verdensøkonomien til bæredygtighed ligger på statsledernes bord i Washington i aften. Men de når næppe længere end til finansmarkedets krise
Arrangørerne er ved at gøre Washington klar til at modtage G20-lederne i aften. Men der er ikke meget, der tyder på, at verdens ledere på topmødet vil kunne nå frem til en aftale om en New Green Deal, da det meste af opmærksomheden vil blive rettet mod den aktuelle finanskrise.

Arrangørerne er ved at gøre Washington klar til at modtage G20-lederne i aften. Men der er ikke meget, der tyder på, at verdens ledere på topmødet vil kunne nå frem til en aftale om en New Green Deal, da det meste af opmærksomheden vil blive rettet mod den aktuelle finanskrise.

Paul J. RICHARDS

Udland
14. november 2008

"Verden behøver en New Green Deal," sagde Tysklands udenrigsminister og vicekansler Frank-Walter Steinmeier i en tale i Freiburg forleden.

Men verden får næppe en grøn investerings- og omstillingspakke, når lederne fra 19 af verdens største økonomier plus EU i aften og i morgen sætter sig sammen til G20-topmøde i Washington for at drøfte en vej ud af den globale finans- og økonomikrise.

Alle signaler bekræfter bekymringen for, at de politiske ledere vil drukne i deres uenigheder om håndteringen af det syge finansmarked på bekostning af langsigtede strategier for en ny økonomisk verdensorden, hvor økonomisk udvikling og jobskabelse går hånd i hånd med bæredygtighed og klimabeskyttelse.

Det skorter ellers ikke på opfordringer til G20-lederne om at samtænke økonomisk krise og klimakrise i en ny grøn udviklingsstrategi. I mandags appellerede FN's generalsekretær, Ban Ki-Moon, sammen med Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen, samt Polens og Indonesiens regeringschefer i International Herald Tribune.

"Når verdens ledere denne weekend samles i Washington, bør de huske, at vi står over for to kriser. Den globale finansielle krise er den mest umiddelbare; klimaforandringerne den mere eksistentielle," skriver de fire og opfordrer G20 til at slå to fluer med ét smæk.

"Svaret er at finde fælles løsninger på de alvorlige udfordringer, vi står overfor. Og når det gælder to af de alvorligste - den finansielle krise og klimaændringerne - er svaret den grønne økonomi."

"For at håndtere klimaændringerne behøver vi en energirevolution," fastslår Anders Fogh og hans medskribenter, som også peger på, at den vedvarende energi er stedet, "hvor fremtidens arbejdspladser allerede skabes, og hvor der sker meget af den teknologiske innovation, som vil indvarsle den næste æra af økonomisk omstilling."

"Vi behøver lederskab," skriver de fire med adresse til G20-mødet.

"Den globale finanskrise er en øjenåbner. Den fordrer kreative løsninger, der inddrager de større udfordringer, vi er konfronteret med. Den er ikke en invitation til at udskyde det, der må gøres for at beskytte vor fremtid. Vi har ikke mere tid at spilde," lyder appellen fra Ban Ki-moon og de tre regeringschefer.

Fokus på finanskrise

USA's tidligere vicepræsident Al Gore afsendte forleden en tilsvarende appel via New York Times.

"Her er den gode nyhed: De dristige skridt, der er nødvendige for at løse klimakrisen, er præcis de samme skridt, som bør tages for at løse den økonomiske krise og krisen for energiforsyingssikkerheden," skrev Al Gore.

I går fulgte tænketanken Worldwatch Institute efter med et program for grønne jobskabende investeringer kaldet Global Green Deal tilegnet G20-lederne.

Samtidig har Barack Obamas aktuelle superkoordinator, John Podesta, via sin egen tænketank, Center for American Progress, fremlagt en konkret plan for stimulering af økonomien via bl.a. grønne infrastrukturinvesteringer, nye støtteordninger og lovregler.

"En forvandling af vor antikverede energi-infrastruktur baseret på energieffektivisering og reducerede CO2-udledninger, udgør den største potentielle drivkraft for amerikansk innovation, økonomisk vækst og jobskabelse de kommende årtier," hedder det i Podestas plan A Strategy for Green Recovery.

I modsætning til krisen på det globaliserede finansmarked opfatter de store G20-lande tilsyneladende krisen i realøkonomien som i høj grad et nationalt anliggende, der fordrer nationale økonomiske initiativer. Forhåndsmeldingerne op til Washington-mødet handler således helt overvejende om verdens 'finansielle arkitektur', og hvor meget den skal reformeres og reguleres politisk.

Canadas premierminister, Stephen Harper, er en af de få G20-ledere, der via en talsmand advarer mod det stærke fokus på finanssektoren.

"For de fleste af de lande, der lider under en global økonomisk afmatning eller forsøger at hindre recession, er det vigtigste fokuspunkt at få den globale økonomi til at vokse igen," sagde Harpers talsmand onsdag.

Canada vil ikke "druknes i noget, der svarer til forfatningsdiskussioner om international finanssektor-regulering", betonede han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jamen da, naturligvis. Helt som forventet, desværre. Vi er allerede fortabte. Bush vrøvlede for eksempel i går om yderligere frihandel som løsningen på finanskrisen. Jeg kommer til at tænke på følgende ord af T. S. Eliot:

Vi er de hule mænd
Vi er de udstoppede mænd
Lænet mod hinanden
Hoveder fyldt med halm
Ak!