Læsetid: 2 min.

Gordon Brown frygter nyt Rwanda i DR Congo

Den Afrikanske Union er bekymret over udviklingen i DR Congo, hvor 1,6 millioner meldes på flugt. Den britiske premierminister, Gordon Brown, advarer om et nyt Rwanda
En ældre dame på vej tilbage til sin landsby, lige som tusinder af civile congolesere, der var flygtet fra den forgangne uges kampe, også så småt er begyndt at vende hjem til deres landsbyer.

En ældre dame på vej tilbage til sin landsby, lige som tusinder af civile congolesere, der var flygtet fra den forgangne uges kampe, også så småt er begyndt at vende hjem til deres landsbyer.

STEPHEN MORRISON

Udland
3. november 2008

Det internationale samfund bør ikke tillade, at Den Demokratiske Republik Congo udvikler sig til et nyt Rwanda, hvor 800.000 mennesker mistede livet under folkedrabet i 1994.

Sådan lød advarslen fra den britiske premierminister, Gordon Brown, i weekenden under et besøg i Saudi-Arabien.

Imens var hans udenrigsminister, David Miliband, sammen med sin franske kollega og EU-formand, Bernard Kouchner, på diplomatisk mission i det centrale Afrika for at presse lokale ledere til at støtte en skrøbelig våbenhvile omkring provinshovedstaden Goma i det østlige DRCongo, hvor tusinder de seneste dage er flygtet fra tutsioprøreres fremmarch.

"Våbenhvilen fra sidste onsdag skal styrkes. Selv om krisen måske bliver inddæmmet på kort sigt, vil den vende tilbage uden en ny energisk og fælles politisk indsats," udtalte Kouchner og Miliband i går i en fælles erklæring.

1,6 mio. uden mad og vand

Under et besøg i Dar-es-Salaam i Tanzania advarede den britiske udenrigsminister om, at "over 1,6 millioner internt fordrevne er fanget midt i denne krise" og står uden mad, vand og andre nødvendigheder.

Han og Kouchner mødtes med Den Afrikanske Unions formand, Tanzanias præsident, Jakaya Kikwete, efter at de lørdag havde samtaler med DRCongos og Rwandas præsidenter, Joseph Kabila og Paul Kagame, i henholdsvis Kinshasa og Kigali. De to udenrigsministre tog også selv bestik af den kaotiske situation ved at besøge en flygtningelejr i Goma.

Overhold våbenhvilen

Også Kikwete er involveret i intensive diplomatiske bestræbelser for at få løst krisen, som står øverst på dagsordenen ved et hasteindkaldt AU-topmøde i Kenyas hovedstad, Nairobi, i den kommende uge.

"AU er alvorligt bekymret over de seneste dages udvikling og opfordrer de stridende parter i DRCongo til at overholde våbenhvilen fra sidste onsdag i overensstemmelse med fredsaftalerne fra Nairobi og Goma," sagde den tanzaniske udenrigsminister, Bernard Membe, med henvisning til to fredsaftaler fra i fjor og januar i år. Tutsioprørenes leder, Laurent Nkunda, erklærede våbenhvilen, efter at hans oprørere havde drevet Kabilas regeringsstyrker ud af Goma og omringet Nordkivu-provinsens hovedstad i sidste uge.

I går så våbenhvilen ud til at holde, mens tusinder af civile, der var flygtet fra den forgangne uges kampe, så småt begyndte at vende hjem igen ad provinsens hovedvej, som ifølge en AFP-korrespondent på stedet var tæt pakket med mennesker.

ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik: Nyder du din sædvanlige rolle som desillusioneret kyniker? Jeg er ved at være lidt træt af den! Jeg ved efterhånden på forhånd hvad din kommentar vil være. Hvad med nogle andre 'boller på suppen' bare en gang imellem?

Det var sjovt nok også min første tanke...

Heinrich R. Jørgensen

Erik B. har de seneste dage opfordret alle gode humanister og personer på venstre banehalvdel om at kommentere den katastrofe situation i DR Congo.

Ikke én er fremkommet. Ud over at Erik skulle skamme sig over at være kyniker. Som ordsproget siger, er sandheden er ilde hørt...

Jeg undrer mig (ligesom Erik) over, at ingen har kommentarer til situationen i Afrika. Og det irriterer mig noget, at jeg ikke selv har formået at formulere tanker om emnet, der var relevante og egnet til publicering i disse tråde...

Inger Sundsvald

Jeg havde også gerne set nogle vedkommende kommentarer, men emnet er så alvorligt, at det er svært at ’spille klog’. Så jeg tror bare at det deprimerende tungsind får lov at bundfælde sig

Inger Sundsvald

”1,6 mio. uden mad og vand”

Hvor langt rækker kynismen?

Heinrich R. Jørgensen

P. Lauritzen,

noget af det fortvivlende er vel også, at problemerne ikke nødvendigvis bliver mindre af, at vesten griber massivt ind militært? Hvis man er meget realistisk, kan det diskuteres om det på de reelle og grundlæggende problemer hjælper at give nødhjælp?

Vi kan alle se at noget må gøres, men at gøre "noget" er ikke svaret.

Den pæne humanistiske ambition for Afrikas befolkning, er vel at de opnå selvstyre, kan opbygge nogle velfungerende samfund, at nød, elendighed og ufred er begrænset, og at kontinentents rigdomme komme dem selv til gode.

Hvor denne ambition kan forfølges, eller DR Congo kan "repareres", savner vist gode, seriøse bud.

Inger Sundsvald

Problemet er vel, at ’nogen’ mener at der bør gøres ’noget’. Andre mener, at det må de selv ligge og rode med.

Inger Sundsvald

”1,6 mio. uden mad og vand”

Heinrich R. Jørgensen

I. Sundsvald:
"Hvor langt rækker kynismen?"

Tre til fire dage - det er så lang tid et menneske kan holdes i live uden vand.

De virkelige kynikere, er de magthavere og andre, der har orkestreret disse menneskelige lidelser. Ikke vi, der ikke formår at finde realistiske løsninger, der virker.

Heinrich R. Jørgensen

Sundsvald,

jeg plæderer ikke for, at millioner af Afrika skal steges i eget fedt. Jeg kan da sagtens støtte UN og NGO økonomisk, og donere vandflasker, rissække og mine aflagte underhylere til Folkekirkens Nødhjælp, og så meget andet. Det virker givetvis også, på kort sigt, men på langt sigt, har det desværre næppe nogen reel effekt.

Jeg skal være den første til at begræde, at dette lader til at være tingenes tilstand. Jeg erkender, at jeg personligt står så godt som magtesløs overfor Afrikas massive udfordringer (såvel som mange andre kollektive udfordringer).

På langt sigt er det måske bedst, at bidrage økonomisk til de områder i Afrika der ikke er forsumpet i nepotiske og voldeligt kaos, i form af mikrokreditter?

Men det hjælper naturligvis ikke de mange der er fanget i DR Congos helvede.

Inger Sundsvald

Heinrich R

Kynismen rækker langt ud over 3-4 dage, for ikke engang efter disse dage sker der noget. Mennesker dør. Og det nytter ikke meget med donationer til ris og vand.

Vi, som via vores overforbrug, og som bare ved hjælp af det vi smider i skraldespanden, eller med et par hundrede kroner om året, tilsammen kunne brødføde op til flere millioner af de elendige. ’Vi’ tillader ikke, at ’de’ kommer ind på vores markeder – og det er ’os’, som ikke vil finde løsninger, for det ville jo forrykke vores magt, og vores … jeg véd ikke hvad.

Hvis ’vi’ havde viljen, så…? Og jeg er jo godt klar over, at nepotisme og magt forhindrer udvikling, og mikrolån er måske også ok for den enkelte, men jeg tror altså, at for at magthaverne skal acceptere at ’les miserables’ får del i goderne, så skal der massiv ’bestikkelse’ til. Her er det trods alt enkeltpersoner det drejer sig om. Og hvis man kunne overbevise dem om, at de ville blive stinkende rige, ved at udvikle landbrug, småindustri m.v. til gavn for befolkningen, så mangler vi ’bare’ at overbevise Vesten om, at det er en god idé, og at kynismen er for luset. – (In my dreams).

Heinrich R. Jørgensen

Sundsvald,

du har ret i, at EU er decideret forbryderisk overfor Afrika, pga. handelshindringer for import fra Afrika, statssubsider til vores eksport til Afrika der ødelægger deres økonomi og infrastruktur, opkøb af fiskekvoter, og meget andet.

Hvis "vi" i EU skulle hjælpe Afrika, ville en ændring af disse politikker, hjælpe usigeligt meget. Det ønsker "vi" tilsyneladende ikke, og det er ekstremt kynisk i min optik.

Heinrich R. Jørgensen

Alfred B. Andersen:
"Tænk at der kunne skrives hele 12 indlæg i denne tråd inden venstrefløjdebattørene nåede frem til den konklusion, at det er Vestens skyld."

Er du katolik, siden du går så meget op i skyld? ;-)

At USA ikke vil støtte udbredelse af kondomer, og oplysning om fødselskontrol og AIDS, har vel en påviselig effekt på antallet af HIV tilfælde og det noget høje fødselstal? EU's protektionisme i forbindelse med fødevarer, har vel ødelagt infrastruktur flere steder? Der er sammenhænge, mellem hvad "vesten" gør og de konsekvenser det får, f.eks. i Afrika. Vi skal vel ikke være blinde overfor, at alt har konsekvenser?

Inger Sundsvald

Heinrich R

Jeg er jo så enig.

Men hvis jeg skal tale om noget jeg véd noget om, så er Gambia et godt eksempel. Der er rigtig mange mennesker dér, som hellere vil have en fiskestang end en fisk.

Problemet er bare, at ’magthaverne’ er bange for at miste magt. For hvad vil der ske, hvis en ganske almindelig gambianer ikke er afhængig? Og hvad vil der ske, hvis ’magten’ ikke kan sole sig i beundring og misundelse?

Måske kan penge hjælpe på dét. For så kan sådan en stormogul købe sig til f.eks. hvide kvinder (en stort prestigegiver) eller hvad han ellers har brug for, foruden sine egne 5 hustruer, for at opretholde ’respekt’.

Der er helt andre tankegange i svang end vi normalt identificerer os med (eller er der?).

Heinrich R. Jørgensen

Alfred B. Andersen,

USA har gjort det til en betingelse for dele af deres "nødhjælp", at modtagerlandene skal prædike seksuel afholdenhed, og at der ikke gives seksualundervisning og uddeles kondomer.

Hvis du ikke ser et problem i dét, bestyrker du min teori om, at du må være katolik. ;-)

Inger Sundsvald

"Afrikanerne skal vel ikke spørge USA om lov til at bruge kondomer, de kan da gøre det."

Det frie valg? - Underforstået: Oplysning!

Heinrich R. Jørgensen

Det frie valg består i, at lande kan vælge, om det ønsker USA's bistandshjælp på de vilkår det meget kristne USA har opsat, eller ej.

Det frie valg består også i, at forbrugere kan vælge mellem frisk mælk, eller tørmælk. Man er jo nærmest idiot, hvis man vælger frisk mælk, med mindre man har adgang til et køleskab.

Begge positive tilvalg, har uheldige bivirkninger, der i sidste ende måske overskygger de umiddelbare fordele.

Inger Sundsvald

Alfred B. Andersen

Er du rigtig klog?

Heinrich R. Jørgensen

Alfred B. Andersen,

det drejer sig ikke om kondomer, men om oplysning (eller rettere, at oplysning forbydes).

Heinrich R. Jørgensen

Alfred B. Andersen:
"Tænk at der kunne skrives hele 12 indlæg i denne tråd inden venstrefløjdebattørene nåede frem til den konklusion, at det er Vestens skyld."

Med al respekt, er det ovenfor citerede heller ikke udtryk for et højt debatniveau.

Hvis du ikke kendte til, at nødhjælp fra USA primært drives af kristne grupper, der er imod abort, for seksuel afholdenhed, og mod seksualundervisning, skal du ikke høre for det. Desværre sker der også fra USA en eksport af religiøs vanvid, hvis absurditet man må ryste på hovedet af.

Inger Sundsvald

Alfred B. Andersen

Måske skulle man skærpe ’tonen’ en anelse.
For når du selv skriver: ”Men du har ret i, at EU`s protektionisme burde udfases og frihandel indføres” - så får jeg lyst til at sætte mig til tasterne og spørge: - Er du idiot, eller bare på tværs? (Efter dine bemærkninger om kondomer som et ikke-højteknologisk produkt).

Kærlig hilsen
Fruen