Læsetid: 1 min.

Håber på en ny begyndelse

Skønt Latinamerika praktisk talt ikke spillede nogen rolle i valgkampen, nærer regionen håb om, at Obama vil føre en mere forsonlig politik over for latinamerikanerne
Udland
6. november 2008

GUATEMALA BY - To ud af tre af de omkring 10 mio. amerikanske vælgere med latinamerikanske rødder satte deres kryds ud for Barack Obama. USA's nabolande mod syd sætter nu deres lid til, at Obama vil kvittere for støtten ved at føre en imødekommende politik over for latinamerikanerne både nord og syd for Rio Grande.

Mexicos præsident, Felipe Calderón, lykønskede således Obama med valgsejren og sagde:

"Jeg har tillid til, at forholdet mellem USA og Mexico vil gå ind i ny og fremgangsrig fase med udgangspunkt i oprigtig dialog og gensidig tillid."

Særligt vilkårene for immigranterne i USA optager befolkningen i nabolandene.

Telma Martín fra landsbyen Chijocon i Guatemalas højland håber, at USA's nye præsident vil gøre livet lettere for hendes mand, der bor og arbejder illegalt i New Jersey.

Ikke et tema

Bush-regeringens skarpeste latinamerikanske kritiker, Venezuelas præsident Hugo Chávez, lykønskede Obama og erklærede, at Venezuela ønsker at forbedre sit forhold til USA, og at de to lande nu bør sætte en "konstruktiv dagsorden til gavn for både det venezuelanske og amerikanske folk." Flere kommentatorer og lederskribenter hæfter sig imidlertid ved, at Latinamerika ikke har været et tema i valgkampen:

"Jeg aner reelt ikke, hvad Obamas svar på udfordringerne i forhold til Latinamerika vil være," konstaterer Ana Carolina Alpírez, chefredaktør for det guatemalanske dagblad elPeriódico.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her