Læsetid 3 min.

Historisk sejr til Obama

Demokraten Barack Obama vandt klart det amerikanske valg og bliver landets første farvede præsident. Hans partifæller står til at udbygge flertal i Kongressen
Demokraten Barack Obama vandt klart det amerikanske valg og bliver landets første farvede præsident. Hans partifæller står til at udbygge flertal i Kongressen
5. november 2008

USA skrev tidligt onsdag historie ved at få den første ikke-hvide præsident nogensinde. Den foreløbige optælling af stemmer bekræftede, at den farvede Barack Obama var på vej mod komfortabel valgsejr.

Triumfen var baseret på hans favnende personlighed, hans program om forandring efter otte år med den republikanske præsident, George W. Bush, som blev stedse mere upopulær, og hans fintunede valgkamp med kolossal mobilisering af økonomiske og menneskelige ressourcer.

Obamas republikanske rival, John McCain, førte de sidste uger - sine 72 år til trods - en livskraftig, om end ujævn kampagne for et comeback, som aldrig materialiserede sig.

Da McCain indså, at nederlaget var uafvendeligt, ringede han og lykønskede Obama, som gjorde sig klar til at feste sammen med titusinder, måske hundredtusinder af mennesker i en park i hjembyen Chicago.

Samtidig med, at en demokrat rykker ind i Det Hvide Hus, udbygger Demokraterne flertallet i Senatet. Noget lignende ventedes at ske i Repræsentanternes Hus efter valg til Kongressen, som blev holdt parallelt med præsidentvalget.

Valgdeltagelsen kan vise sig at blive den højeste i næsten 50 år, og der var kun spredte meldinger om problemer med timelange køer og stemmemaskiner, der ikke fungerede.

Begyndelsen på enden for McCain, mangeårig senator fra Arizona, kom, da finanskrisen bragede igennem med fuld styrke midt i september, og han famlede efter løsningsforslag, som var anderledes end den politik, som Bush mislykkedes med.

Omvendt pressede på Obama med initiativer, som virkede mere tiltalende på den brede middelklasse. Nu, hvor han bliver præsident, venter en kæmpemæssig udfordring med at virkeliggøre idéerne og samtidig tage hensyn til det rekordstore føderale budgetunderskud i USA.

Over halvdelen af vælgerne udpegede i opinionsundersøgelser den økonomiske krise som valgets hovedemne. Også krigene i Irak og Afghanistan samt sygesikring blev af mange opfattet som centrale spørgsmål.

Obama har lovet en gradvis tilbagetrækning fra Irak, en udvidelse af sygesikringen og en blødere udenrigspolitik.

På valgnatten kom den første strømpil om Obamas sejr, da han vandt i den store svingstat Pennsylvania. Her havde McCain og hans vicepræsidentkandidat Sarah Palin, som kunne være blevet USA's første kvindelige vicepræsident, udfoldet en særlig ihærdig indsats for at opnå tilslutning.

Da Obama senere erobrede Ohio, en anden stor svingstat, og også tog Iowa, New Mexico, Virginia og Florida fra Republikanerne, var sagen reelt afgjort. Forude ventede Californien, som alle regnede for en Obama-stat, og han overskred sammenlagt de 270 valgmænd, som skulle til for at vinde.

Kun konservative stater i Syden fastholdt McCain grebet om efter en kostbar og udmarvende valgkamp, som varede næsten to år og blev fulgt tæt verden over. I en globaliseret verden betyder det noget, hvem der er leder af den eneste supermagt.

Obama, som er senator fra Illinois, får følgeskab i Det Hvide Hus af hustruen Michelle og parrets to døtre.

Demokraterne øgede flertallet i Senatet ved tirsdagens valg, men håbet om at nå op på 60 af de 100 pladser i dette kammer i Kongressen blev ikke indfriet, konstaterede højtstående demokratiske talsmænd.

Med 60 pladser kunne Demokraterne have omgået eventuelle republikanske forhalingsforsøg - såkaldte filibusters - som hindrer lovforslag i at komme til afstemning.

Det lykkedes demokratiske kandidater at erobre foreløbig fire hidtidige republikanske sæder, heriblandt den tidligere republikanske minister Elizabeth Doles plads for sydstaten North Carolina.

Derimod slog bestræbelserne for at fravriste den republikanske mindretalsleder i Senatet, Mitch McConnell, hans plads i Kentucky fejl.

I Repræsentanternes Hus, det andet kammer i Kongressen, bevarede Demokraterne som ventet flertallet, som i forvejen var på komfortable 235-199. Her var der også forventning om fremgang, men det kunne sidst på natten til onsdag endnu ikke bekræftes.

Der var også tirsdag valg af en række guvernører, valg til lovgivende forsamlinger i delstaterne og folkeafstemninger om enkeltspørgsmål.
/ritzau/

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Per Thomsen

Nu er de neokonservatives værdikamp med George Bush i spidsen blevet kastet på historiens mødding, hvor den i sandhed også hører hjemme.

Racismens totale gennembrud i Danmark kan efter min mening i høj grad tilskrives Venstre og Konservatives udenrigspolitiske kurs, hvor vores land siden 2001 har valgt at lægge sig så tæt op af USA som overhovedet muligt. Anders Fogh Rasmussens racisme er i meget høj grad en konsekvens af hans ideologisk betingede næsegruse beundring for alt hvad der er amerikansk, herunder USA's præsident.

Racismens totale gennemslag i Danmark kan med andre ord i høj grad tilskrives den racisme og islamofobi der kommer ud af munden på Bush, hver gang han siger noget.

Nu hvor USA's præsident er mulat vil V og K ikke længere kunne hente ideologisk rygstød for racismen og islamofobien hos USA's præsident og andre neokonservative magthavere, og derfor kan valget af B. Obama meget vel vise sig at være begyndelsen til enden på den danske ”værdikamp” og ”udlændingedebat”.

Hvis alt går vel vil det om kort tid ikke længere være nødvendigt at diskutere med de danske medløbere, simpelthen fordi det ikke længere bliver anset for at være smart og moderne at udbrede fordomme om indvandrerne på internettet.

Så til jer der ser en mission i og har stor fornøjelse ved dagligt at trampe på en gruppe mennesker der i forvejen ligger ned kan jeg kun sige det samme som i den berømte ølreklame:

Nyd det så længe det varer!

Brugerbillede for Lennart Kampmann
Lennart Kampmann

"Racismens gennembrud" (bemærk citationstegnene) er en logisk konsekvens af uovervejet indvandring, uden mulighed for at befolkningen har kunnet give udtryk for om den var enig i dens gennemførelse. I bund og grund er det venstrefløjens berøringsangst i indvandringsspørgsmålet, der har ledt os til den nuværende situation. (DF er ikke mit parti, men hvis man ønsker at mindske partiets dominans, må man også forstå de mekanismer der får vælgerne til at flokkes om PIa)

Barack Obama har ikke noget med den "racisme-diskussion" at gøre, og hans præsidentskab vil næppe ændre de danske forhold. De fleste amerikanere er efterkommere af indvandrere, og demokraterne har valgt ham på hans visioner, ikke hudfarve. Jeg vil vove den påstand at hvis Hillary var blevet nomineret villle hun være blevet valgt med cirka lige så stort flertal.

Det amerikanske valg er klart et signal om at George Bush ikke har gavnet nationen generelt og folk er trætte af den republikanske vej. De er med andre ord klar til noget nyt.

At Per Thomsen så lige har brug for at lufte dagens antiracistiske udladning må man vel bære over med, ligesom man må bære over med mit behov for et kontrastød ;)

Med venlig hilsen
Lennart

Brugerbillede for Per Thomsen

Lennart Kampmann:

"Racismens gennembrud" (bemærk citationstegnene) er en logisk konsekvens af uovervejet indvandring, uden mulighed for at befolkningen har kunnet give udtryk for om den var enig i dens gennemførelse.”

Du er helt galt afmarcheret Kampmann. Vores naboer i Tyskland og Sverige har mindst lige så mange indvandrere som vi har, men de er i modsætning til danskerne ikke blevet en nation af småracister og islamfober. Har du spekuleret over, hvad grunden er til det, Kampmann?

Det skyldes naturligvis at vores naboer er orienteret mod Europa og ikke som Anders Fogh Rasmussen har gjort George W. Bush og de neokonservatives ”værdikamp” til deres egen. Tyskerne og svenskerne er jo ikke af natur mere civiliserede og ordentlige end danskerne…

Derfor er logikken at ”a change for America” også vil være en forandring for lille Danmark, for nu kan V og K ikke længere bruge "the neocons” som deres ideologiske rygstød.

Man vil komme til at opleve at en lang række anstændige borgerlige i Danmark meget snart vil opdage at de da for resten er anstændige borgerlige, og som derpå vil springe ud af skabet.

It is time for a change…

Brugerbillede for Per Thomsen

Har netop set en dybt frustreret Pia Kjærsgard i fjernsynet der, har forsøgt at forklare os, at det ikke betyder en snus at præsideneten i USA er sort og at han har været muslim. Er det ikke en herlig dag i dag?

There is time for a change...

Brugerbillede for Lennart Kampmann
Lennart Kampmann

@ Per Thomsen

Det er værd at bemærke at Tyskland med sin særlige historiske ballast gør hvad den kan for at være et dydsmønster. Men ikke alle provinser i det store land ser indvandring med milde progressive øjne.

Sverige er endnu ikke nået til erkendelsesfasen af indvandring. Men det skal nok komme.

Husk på at man bliver ikke racist af at have en holdning til hvordan indvandring skal foregå i et land. Der er forskel på indvandrere, det er ikke en homogen gruppe, og de bidrager meget forskelligt til samfundet. Hvis vi ikke kan diskutere det, vil det sende vælgerne i armene på DF.

med venlig hilsen
Lennart

Brugerbillede for Per Thomsen

P. Lauritzen:

"Hvorfor skulle fru kjærsgård og hr Fogh være frustrerede fordi Obama er blevet præsident?"

Hvorforspørger du dem ikke selv? Da de blev interviewet om valget i USA, var de tydeligvis ikke i perlehumør...

Brugerbillede for Per Thomsen

Lennart Kampman:

"Sverige er endnu ikke nået til erkendelsesfasen af indvandring."

Ja, de har sgu aldrig været for kvikke i opfattelsen de svenskere?

Brugerbillede for Per Thomsen

P. Lauritzen:

"Det var sikkert fordi de støttede Republikanerne, men betydningen for DK og de to er jo kun marginal"

Det er ønsketænkning fra din side, Lauritzen. Pia Kjærsgaard har lugtet lunten. Hun ved godt at den er gal og at dansk Folkepartie monetum i dansk politik vil forsvinde sammen med George Bush og i takt med at de neokonservative kræfter nister deres rolle som ideologisk fyrtårn for alverdens borgerlige politikere.

Det vil også på et tidspunkt gå op for de af hendes medløbere, der sender kommenater til dette forum.

It is time for change...

Brugerbillede for Per Thomsen

P. Lauritzen:

"Husk det bliver snart hverdag igen, og at kalde Bush for et ideologisk fyrtårn svarer til at påstå, at min kat er filosof."

Skam have den der siger noget ondt om din kat, Lauritzen, men der kan ikke herske tvivl om at Anders Fogh Rasmussen har overtaget sin islamofobi og racisme fra sit store forbillede og chefideolog George Bush. Foghs mange ekstreme handlinger og beslutninger giver kun mening, hvis man antager at Fogh har set sig selv som en del af Geroge W. Bush globale neokonservative værdikamp.

Eller tror du selv på, at Anders Fogh Rasmussen har været villig til at kaste landet ud i karikaturkriser og ulovlige angrebskrige fordi Pia Kjærsgaard har fået ham til at se lyset? Hvis det er tilfældet, vil jeg nemlig ikke udelukke at det er katten der er den klogeste af jer to…

Brugerbillede for Per Thomsen

Ekstra Bladet har som bekendt én holdning på lige datoer og den modsatte på ulige datoer, men dagen i dag er åbenbart én af de dage, hvor man er imod VKOs politik, og hvor selv Ekstra Bladet kan se, at B. Obama står for det præcis modsatte af George W. Bushs og Anders Fogh Rasmussens værdikamp.

Man har derfor begået en ganske underholdende leder, der kan læses på denne adresse:

http://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/article1080369.ece

Brugerbillede for Bjørn Herring

Hej Per Thomsen. Dit første indlæg i denne tråd synes jeg er både god og sjov! Du har ret! Ingen tvivl i mit hoved.

I første omgang tænkte jeg kun på den indflydelse Obamas valg ville have på USA.

Hvis man endelig vil knytte noget religiøst på hans valg som præsident, så er vel dette noget som nærmest kunne kaldes messiansk, og ikke nødvendigvis knyttet til en bestemt tro.

I USA har det primært været farvede fra andre del af verden som har opnået topposter, såsom Colin Powell.

De fleste er enige om, at dette skyldes det psykologiske klima de farvede i USA vokser op i.
På den ene side er der tale om udbredte fordomme i den hvide befolkning vedrørende de "sorte", og på den anden internaliseres denne racisme i de "sorte", hvorfor de dybest set mister troen på at de kan præstere noget rent samfundsmæssigt.

Dette bekræfter således igen de hvides fordomme, hvilket igen sætter sig dybe rødder i den "sorte" sjæl, etc, etc.

Hvis man påstår det ingen betydning har, at USA nu har fået en "sort" præsident, så har man ikke fattet en skid, eller så vil man af princip ikke forstå ting man ikke bryder sig om.

Ovenstående betragter jeg som totalt evident, og vil ikke diskutere dette videre, med mindre der mod formodning skulle findes argumenter som fortjente seriøs behandling.

Det næste i Per Thomsens påstande havde jeg derimod ikke tænkt på, og derfor synes jeg det er vigtigt.

Nemlig at Obamas valg kan få retorikken indenfor de xenophobiske til at holde lidt igen.

Dette ser jeg i lighed med P.T. frem til, mest af alt fordi jeg tror at de ikke har forstand på at gå baglængs, og at de derfor vil splittes i forskellige variationer som vil være mere eller mindre ekstreme.

Brugerbillede for Bjørn Herring

UPS! jeg glemte noget.

At det på baggrunden beskrevet ovenfor kan undre at de "sorte" stemte på Obama kan ligeledes undre.

De har jo vidst hvad det kunne komme til at betyde.
De "sorte" har vidst at dette var deres vej ud af den dobbelte undertrykkelse!

Brugerbillede for Peter Hansen

Bjørn Herring, og vi kan jo sagtens drage paralleller i det danske samfund, men lad det ligge - for jeg synes, at det er værd at bemærke, at hudfarve åbenbart for nogen ophørte med at have betydning, da Obama blev valgt og ikke et sekund før.

Brugerbillede for Bjørn Herring

Peter H**

For det første forsøgte jeg ikke at drage paralleller, og for det andet er din anden påstand det rene nonsens.

Hvordan i al verden skal man forstå følgende af din argumentation: "......;at det er værd at bemærke, at hudfarve åbenbart for nogen ophørte med at have betydning, da Obama blev valgt og ikke et sekund før."

Hvad i al verden er det du desperat forsøger at sige?

Jeg fatter det simpelthen ikke. For mig er det det rene nonsens, men jeg håber og tror på at du kan forklare det nærmere.

Så med mindre du magter dette er der jo intet at diskutere.

Brugerbillede for Peter Hansen

Kære Bjørn Herring, jeg mener, at valget af en afroamerikansk præsident NU fremstilles af visse af debattørerne her, som om farve ikke spiller nogen rolle for dem. Det er imidlertid mit klare indtryk, at det er et synspunkt, der for dem er ganske nyt.
Din beskrivelse af undertrykkelsens karakter i det amerikanske samfund kan hypotetisk overføres på den situation, som mange unge 2. og 3. generations opfatter, at de befinder sig i. Det er muligt, at de selv overtager ghetto-mentaliteten fra en medieret amerikansk virkelighed, men det gør den næppe mindre reel.

Brugerbillede for Bjørn Herring

Jeg tror bestemt at den psykiske selvundertrykkelse "sorte" kan blive ofre for kan sammenlignes med den psykiske undertrykkelse anderledes "danske" kan føle i Danmark.

Mht. den psykiske proces's lighed har jeg ingen problemer. Det er ikke fordi jeg kender særligt mange 2. eller 3. generations indvandrere, men mit indtryk af de jeg kender som personer er at de er mennesker der dybest set er forståelige.

Flere er rasende over den beskrivelse de er blevet til del blandt såkaldt almindelige danskere, men de finder sig i det med den begrundelse at danskerne har problemer med deres opfattelse af andre.

Det er jeg enig med dem i.

Derfor synes jeg vi har et Obama problem.

At dømme andre mennesker pga deres baggrund eller farve er efter min mening i bedste fald et udtryk for manglende intelligens. I værste fald et udtryk for psykopati.

Brugerbillede for Peter Hansen

Udover at være enig i dine betragtninger, Bjørn Herring, forsøger jeg blot at påpege, at nogen nu nedtoner betydningen af præsidentens farve for at bagatellisere valgets enorme betydning.

Brugerbillede for Peter Hansen

Altså (nu har jeg sovet på det og kan være klar) at for visse debattører ophørte race simpelthen med at betyde noget, da det ikke længere kunne bruges negativt og diskvalificerende.

Brugerbillede for Per Thomsen

Hvis man så det utroligt morsomme tv-interview med Pia Kjærsgaard efter valget af B. Obama vil man vide at Peter H har fat i en pointe. Hun lignede grangiveligt én der havde drukket eddike, da hun bedyrede at det skam ikke betyder en snus at USA's præsident er sort…