Nyhed
Læsetid: 2 min.

Indiske aviser: Nu er det krig

Med terrorangrebet i Mumbai er Indien blevet trukket ind i den globale Krig mod terror, uanset om landet vil det eller ej. Der er brug for hurtig erkendelse og effektive modsvar, mener indiske aviser
Formålet med terrorangrebene var at fortsætte den globale jihad på indisk grund, vurderer en af de indiske aviser.

Formålet med terrorangrebene var at fortsætte den globale jihad på indisk grund, vurderer en af de indiske aviser.

Udland
28. november 2008

’Størrelsen, intensiteten og graden af terrorangrebene i Mumbai gør én ting totalt klart: Indien er reelt i krig, og landet har dødbringende fjender i sin midte.’ Sådan skriver Times of India i en leder i dagens avis.

Terrorangrebene var sandsynligvis planlagt af al-Quada og er en del af den større terrorkrig, mener avisen. At terrorister ankom til Mumbai via arabiske farvande, plus det at de gik målrettet efter amerikanske, britiske og israelske ofre får pilen til at pege mod islamisk terror af samme type, som ramte New York, London og Madrid, lyder argumentet.

Ifølge avisen er religion dog det, man bør lægge vægt på. ’Terrorister har ikke nogen religion’, skriver de og kritiserer tendensen til at forklare terror som et resultat af religiøse og etniske spændinger. Indien har ikke brug for yderligere opdeling i religiøse grupper, men for enhed, lyder vurderingen.

Globale jihadister

En anden førende indisk avis, Hindustan Times, er enig med Times of India i deres analyse. Også de mener, at de målrettede forsøg på at ramme udlændinge og symbolske mål som Taj Mahal-hotellet adskiller den aktuelle terror fra tidligere angreb, der primært har været rettet mod almindelige indere.

’Formålet med terrorangrebene var at fortsætte den globale jihad på indisk grund. Det er grunden til, at de (terroristerne, red.) gik efter folk med amerikanske og britiske pas, og det var derfor israelere og jøder var blandt de vigtigste mål for volden’, skriver avisen.

Kombinerer man denne ændrede terrorstrategi med den detaljerede udførsel af angrebene i Mumbai, står det klart, at terroristerne må være blevet finansieret og sandsynligvis bevæbnede og trænede af internationale jihadister, konkluderer avisen.

Sæt ikke harmonien på spil

Med over 150 millioner muslimer er Indien verdens næststørste muslimske land. Indien brøster sig af sin multikulturalitet. Men selvforståelsen lider, når de reelle spændinger mellem hindi-flertallet og det muslimske mindretal udstilles. Det betragter den intellektuelle Indiens avis The Hindu i dag som formålet med terroren i Mumbai.

De koordinerede terrorangreb på hoteller, organisationer og tilfældige mennesker på gaden i Mumbai onsdag var et direkte angreb mod den tolerante, indiske statsmodel, mener avisen.

At minimere religiøse konflikters rolle i indisk politik og sikre harmoni mellem landets etniske grupper er det eneste fornuftige modsvar på den lange bane, vurderes det.

Samtidig foreslår The Hindu en hel række sikkerhedsinitiativer, som på kort sigt skal forhindre endnu et terrorangreb til fare for sammenhængskraften i det etnisk sammensatte Indien.

’Alt dette vil uden tvivl begrænse et åbent samfund, involvere ubehag og udgifter, men den pris må nødvendigvis betales for at bevare sikkerhed i farlige tider’, skriver avisen.

The Hindu understreger, at terrorister muligvis er kommet ind i landet fra Pakistan. Nabolandet må endegyldigt tage ansvar for at slå ned på den terrorisme, som finder et arnested i den ustabile stat.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Kristensen

De er faktisk betydelig mere vantro for muslimer end kristne og jøder idet de er polytheister.

Derudover opholder jeg mig i øjeblikket i Indien på forretning (gudskelov i Chennai - Mumbai og Delhi var sidste gang) og jeg kan garantere for at inderne både er opmærksomme på de uroligheder de påtvinges (og de har et brændende had til gerningsmændene) men samtidig er opmærksomme på at landets religiøse mangfoldighed ikke skal trues. Hverken af islamister (indiske eller pakistanske) eller af hinduer der angriber kristne eller af noget tredje.