Læsetid: 4 min.

Kapitalismen er blevet grøn

Mens aktie- og finansmarkederne generelt falder, er den grønne sektor i vækst. Det er her, fremtiden er for kapitalismen, siger ekspert
Det kan betale sig at investere i vedvarende energi, mener flere eksperter. For mens aktiemarkederne verden over er dykket, har udviklingen inden for vedvarende energi vist sig positiv.

Det kan betale sig at investere i vedvarende energi, mener flere eksperter. For mens aktiemarkederne verden over er dykket, har udviklingen inden for vedvarende energi vist sig positiv.

Torben Christensen

21. november 2008

LONDON - Måske følte Prins Charles bare, at han skulle sige noget begavet. Men alligevel. På sin 60-års fødselsdag i sidste uge kunne den britiske tronarving ikke dy sig. Han talte om miljø, nærmere bestemt om vedvarende energi.

"Det plejede at være noget for folk, der går med bare tæer og drikker urtete. Men nu er det blevet business," sagde Charles. Det kan man næsten blive royalist af - 'lidt kongelig har man vel lov til at være', som de skriver i Billed Bladet.

"Det er noget, der ligger prinsen meget på sinde - og det er ikke noget, der er kontroversielt," siger hans sekretær, Michael Peat, direkte adspurgt af Information.

Grøn energi er fremtiden

Og Prins Charles er ikke ene om at besynge den grønne energi. Også finanskapitalismens mest aggressive tidsskrift, det amerikanske Fortune, ryddede i samme uge forsiden for at fortælle de kuponklippende læsere, at green power - grøn energi - er fremtiden.

"Både vindkraft, vandkraft og solenergi er markeder på vej op," siger Ken Newcombe, der tidligere arbejdede som miljøkonsulent for Verdensbanken. I dag er han ansat for investeringsbanken Goldman Sachs.

Vind

Man kan blive næsten nationalistisk af at læse statistikker om international vindkraft. Vestas - det danske firma fra det vindblæste Lem i Vestjylland - er i en klasse for sig selv. Deres aktiepris er 62 dollar - over dobbelt så meget som Gamesa (24 dollar), det næststørste firma.

Vestas har en andel af verdensmarkedet på 23 procent og er, ifølge Fortune Magazine, den mest sikre aktie på det vedvarende energimarked. I det seneste år er kursen steget med 26 procent, hvilket er cirka det samme, som hele aktiemarkedet i Europa er faldet i de seneste måneder.

"Det er en kolossal stigning i forhold til for et par år siden," siger Ethan Zindler fra energikonsulentfirmaet New Energy Finance i London.

"Hvis du vil investere penge i vedvarende energi, så er Vestas en sikker investering - et safe bet," siger Zindler.

"Vestas er målestokken for, hvordan udviklingen er på vindkraftområdet. Går deres aktier op, ja, så er markedet sundt," siger Mark Fielding fra Citigroup, en af verdens største investeringsbanker.

Vestas er dog ikke det eneste navn på markedet. Også det spanske firma Iberdrola Renewables er kommet godt med. De har brugt flere penge til udvikling end Vestas, og deres markedsandel er stigende.

Sol

"Ingen elsker solenergi mere end Arnold Schwarzenegger," siger den californiske guvernør om sig selv. Det lyder som spin, og er det sikkert også. Men den tidligere bodybuilder og skuespiller - og republikaner - har det ikke kun i munden. Siden han blev guvernør i 2003, er Californiens forbrug af vedvarende energi steget med 67 procent. Det er måske en af grundene til, at tilliden til solenergi er steget i de seneste måneder.

Mens aktiemarkedet i New York - det såkaldte NASDAQ - er faldet med 36 procent, er aktierne på selskaber, der producerer sol-energiteknologi, steget med 56 procent.

"Afkastet per aktie forventes at stige fra 2,3 dollar i år til 3,5 dollar næste år," skriver Fortune Magazine i deres seneste nummer.

En af årsagerne hertil er, at den amerikanske Kongres, som en del af den hjælpepakke, der blev vedtaget i oktober, gav koncessioner til virksomheder, der producerer vedvarende energi.

"Denne udvikling må vi forvente bliver forstærket med Barack Obama," siger Ken Newcombe.

Men han påpeger, at det ikke længere er et partipolitisk spørgsmål.

"At Schwarzenegger er gået forrest på dette område er et eksempel på, at der er konsensus på dette område," siger han.

Det er noget, der ikke bare bekræftes af eksperten.

"Det er næsten umuligt at købe solpaneler. Der er totalt udsolgt i det meste af USA," skriver Fortune. Det siger mere end ekspertord og statistikker. Antallet af solfangere er steget med 300 procent siden 2004.

Forureningstilladelser

En af de mere nyskabende idéer fra de senere år er omsættelige forureningstilladelser. Idéen, som blev introduceret i midten af 1990'erne, er, at man køber retten til at forurene. Man har dermed et incitament til ikke at udlede f.eks. CO2.

EU begyndte at udstede forureningstilladelser i 2005

"Hidtil har markedet for disse ikke fungeret, men nu er der noget, der tyder på, at teorien er begyndt at virke i praksis," siger Ken Newcombe.

"Værdien af forureningstilladelser var tidligere ret lav. Omkring 11 milliarder dollar. Men nu er deres værdi steget til næsten 100 milliarder dollar. I takt med at miljøkravene bliver skrappere, er der mere konkurrence om dem. Det presser priserne op og fører dermed til bedre miljø og indirekte til, at virksomhederne udvikler renere former for teknologi," siger han.

Netop Verdensbankens tidligere direktør James Wolfensohn var en af dem, der gik forrest for at få gennemført reglerne.

Efter han aftrådte som direktør for Verdensbanken, har han oprettet en virksomhed, der rådgiver om vedvarende energi.

I forbindelse med et forretningsbesøg i London for få uger siden sagde han:

"Det er et marked, som ingen kender til bunds. Men i denne tid med usikkerhed, er det nok den eneste sektor, der har garanteret vækst i de næste 50 år."

Det er optimistisk, men ikke urealistisk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jakob Nørgaard

Kapitalismen er tanken at væksten skal være konstant og uendelig. Det er UFORENLIGT med tanken om at kunne leve inden for rammerne af et finit økosystem.

Enhver tale om bæredygtighed, må starte med begræbet vækst.

Hvis vil have et bæredygtigt samfund (og det er så absolut i vores "almindelige" menneskers interesse), så bliver vi nød til at omtænke vores begreb vækst.

Vi skal sikre alle mennesker på hele kloden en god og ordentlig levestandard, for derigennem at nedbringe fødselsraterne så vi kan få en standsning i befolkningstilvæksten.

Derefter skal vi omlægge vækst fra at være kvantitativ til at være kvalitativ. Altså gå over til det man kalder en steady state økonomi.

Her er den fremtrædende økonom Herman Daly's tanker om en steady state økonomi:

http://www.sd-commission.org.uk/publications/downloads/Herman_Daly_think...

(relativt kort)

martin sørensen

grøn co2 moms er vejen til grøn vækst.

:Helt simpelt, lav en afgift på alle solgte co2 kvoter som allerede besluttet, i eu fra 2013.

: Gør det muligt at afskrive den afgift som om det var en moms efter momsreglerne som pricip, alle vestlige OECD lande har et moms system. Kræv at den konkrete handel som der danner basis for denne afskrivning registerets i form af kr/ kg co2. Dvs der er to moms kolonner en moms og en co2 moms der begge kan afskrives ved vidre salg.

:Alt co2 moms kommer fra en solgt kvote derfor er det et sluttet kredsløb der ender med et produkt eller tjensteydelse. Derfor er alt energi, eller energi besparelser der ikke kræver køb af co2 kvoter i realiteten co2 moms skattefri energi.

:Ved en konstant forudsigelig stigende sats pr solgt co2 kvote og dermed co2 moms. der vil den co2 neutrale energi, og energi besparelser., automatisk løbende, blive mere konkurance dygtige end den energi der kræver køb af co2 kvoter. Dette gør automatisk salget af co2 kvoter løbende mere og mere, urentabet da den energi der ikke foruener med co2 nu pludseligt er mere konkurance dygtig end den co2 belastende energi er.

: al, handel med vare og tjænsteydelser der er tilvirket med brug af co2 kvoter kræver køb af kvoter for at kunne handels, over grænser, dvs køber du et kinesisk, produceret fjernsyn så skal du med handen købe de kg co2 kvoter som der brugt til at lave det pågældede fjernsyn. dette vil ikke stoppe handel over grænser tværtimod så vil det øge den co2 neutrale handel der er til gavn for alle. du vil stadigt købe et kinieisk fjensyn hvis det er billigst selv når du har købt den co2 kvote som der er brugt til at lave fjernsynet og fragte det til europa.

De virksomheder der med rettidig omhu i tide invistere i vedvande energi, og energi besparelser for løbende at gøre deres produkter co2 neutralt bæredygtige, de vil opleve en stadigt forbedret konkurance evne overfor de virksomeher der forsætter med status q, uden at ændre sig.

Indtægterne fra saget af co2 kvoterne, kunne finansere skattemæssige afskivnings ordninger til de co2 besparende teknologier, uanset om det er sparet energi eller vedvanrde energi., som der kan tilbydes virksomheder og privat personer der ønsker at invistere i den teknologi.

Kan du dukomentere at det spare co2 så er der muligehed for at afskrive den invistering så den reelt er skattefri.

Genbrug af resurser vil naturligt blive et nyt markdet i vækst for når det koster køb af en kvote. at tage nye resurser fra naturen, så det vil gå naturligt ind i handels varene som om det var co2 neutrale råstoffer.