Læsetid: 4 min.

Kina fortsætter dæmoniseringen af Dalai Lama

En af de få kinesiske eksperter, der tør tale Beijings Tibet-politik imod, varsler nye voldsomme uroligheder, hvis Kina ikke ændrer taktik over for Dalai Lama
Kinas regering kalder ham en -en sjakal i en buddhistisk munks klæder og en ond ånd med et menneskes ansigt og et bæsts hjerte-. Men Kinas fortsatte dæmonisering af Dalai Lama kan give bagslag, advarer ekspert.

Kinas regering kalder ham en -en sjakal i en buddhistisk munks klæder og en ond ånd med et menneskes ansigt og et bæsts hjerte-. Men Kinas fortsatte dæmonisering af Dalai Lama kan give bagslag, advarer ekspert.

Manan Vatsyayana

29. november 2008

BEIJING - Dalai Lama vil splitte det kinesiske moderland. Han støtter voldelig kamp for tibetansk selvstændighed. Og han er en "ond ånd".

Sådan lyder den kinesiske regerings version. Og det er den eneste, som er tilladt i Kina. Derfor skulle den 40-årige forfatter Chen Daojun straffes. Sidste fredag fik han en fængselsdom på tre år. Han var skyldig i at fortælle en anden version ag historien om Dalai Lama i artikler på internettet: At tibetanernes åndelige leder blot udtrykker ønske om større autonomi for tibetanerne inden for Kinas grænser. Og altså ikke løsrivelse.

Men at Dalai Lama måske ikke er den ulv i fåreklæder, som Beijing påstår, skal den kinesiske befolkning ikke vide.

Samfundskritikeren Chen Daojun fik en dom for statsfjendtlig virksomhed. Han blev bl.a. anklaget for at opfordre til tibetansk selvstændighed. Men hvordan kan man blive dømt for det, når man blot gengiver Dalai Lamas ord om større autonomi, som ikke strider mod den kinesiske grundlov, spørger Chens forsvarsadvokat, Zhu Jiuhu.

"Når man læser Dalai Lamas taler, så ved man, at han kun advokerer for mere autonomi inden for Kinas grænser," siger Zhu. "Alligevel bliver regeringen ved med at sige, at han kræver selvstændighed. Det kinesiske folk er derfor komplet uvidende om, hvad der er Dalai Lamas virkelige standpunkt."

Det, som Zhu beskriver som Beijings propaganda, fortsatte i løbet af denne uge. I mandags fordømte kinesiske statsmedier Dalai Lama for "fortsat støtte til løsrivelse med voldelige midler".

Det var den første kinesiske kommentar, efter at eksiltibetanere sidste weekend netop støttede op om Dalai Lamas ikke-voldelige "Gyldne Middelvej", der søger mere selvbestemmelse for tibetanerne, men som ikke udfordrer Kinas herredømme over Tibet.

Ingen debat

Efter de voldelige uroligheder i de tibetanske områder i marts i år blev forhandlinger mellem den kinesiske regering og Dalai Lamas udsendinge genoptaget, men er nu brudt sammen.

Wang Lixiong, den mest kontroversielle Tibet-ekspert i Kina, siger, at den fortsat hårde retorik fra Beijings side tydeliggør, at regeringen ikke er interesseret i en forhandlingsløsning med Dalai Lama - noget som Wang ellers længe har argumenteret for. Det synspunkt sender ham i husarrest fem-seks gange om året, fortæller han.

"Regeringen er ikke interesseret i en åben debat, hvor vi kan fremføre mere moderate synspunkter," siger Wang. "Regeringen ønsker at fastholde monopolet på Tibet-diskussionen, fordi den frygter, at der ellers vil blive skabt grobund for tibetansk separatisme. Men det er snarere den ensartede, negative retorik, uden forsøg på at forbedre forholdet mellem kinesere og tibetanere, der styrker tibetaneres ønske om selvstændighed."

Allerede i marts kritiserede Wang sammen med andre forfattere, advokater og professorer i et åbent brev bl.a. kommunistpartiets beskrivelse af Dalai Lama som "en sjakal i en buddhistisk munks klæder og en ond ånd med et menneskes ansigt og et bæsts hjerte". Den ensidige propaganda, sagde underskriverne, er ikke konstruktiv, den skader Kinas image udadtil og er med til at fremavle had mellem etniske grupper.

Uoplyst vrede

De efterfølgende spændinger er specielt kommet til udtryk på internettet, hvor Han-kinesere vredt har angrebet Dalai Lama, tibetanerne og de udlændinge, der taler for bedre forhold for tibetanerne. De, der søger dialog, beskrives som forrædere.

Det har Wang også fået at mærke.

"Jeg bliver svinet til på internettet. Jeg tror, de hader mig," siger han.

Wang mener, den manglende forståelse for tibetanernes situation blandt almindelige kinesere er et direkte resultat af regeringens propaganda, der har tegnet et glansbillede af udviklingen i Tibet og samtidig ignoreret spændingerne forårsaget af kulturel, religiøs og økonomisk undertrykkelse.

"Mange kinesere mener, at tibetanerne ingen grund har til at klage, fordi regeringen har investeret kraftigt i Tibet og udbygget infrastrukturen, og de betragter tibetanerne som utaknemmelige. Men de forstår ikke de reelle forhold i Tibet," siger han. "Efter urolighederne i marts startede regeringen en massiv mediekampagne, der viste, hvordan tibetanerne overfaldt Han-kinesere, men det blev på intet tidspunkt forklaret, hvorfor tibetanerne er utilfredse. Det er den udlægning, der fører kineserne bag lyset."

Ny voldsom uro

For to uger siden sagde Dalai Lama, at den tibetanske kultur er ved at uddø. Og med både de almindelige kinesere og Beijings manglende forståelse in mente, ser Wang Lixiong ikke håbefuldt på fremtiden. Han vurderer, at Beijing er aldeles uvillig til at gå på kompromis. I stedet venter regeringen på, at den 73-årige Dalai Lama dør.

"Regeringen tror, at når Dalai Lama dør, vil tibetanernes protester falde fra hinanden," siger Wang.

Han er enig i, at tibetanerne vil miste den leder, de samler sig om, men han mener dog, det kan vise sig at være yderst farligt blot at håbe på, at problemerne forsvinder, når Dalai Lama ikke længere er der. Beijing bør i stedet frygte Dalai Lamas død.

I år 2000 forudså Wang, at Tibet var på randen af voldsom uro, fordi tibetanerne følte sig som andenrangsborgere i deres eget land. Urolighederne kom i marts i år. Beijing oplyser, at 18 kinesere blev dræbt af tibetanere, mens Tibets eksilregering i Dharamsala påstår, at flere end 200 tibetanere blev dræbt af det kinesiske militær.

Nu forudser Wang en endnu større eksplosion, hvis Dalai Lama dør, uden at Beijing ændrer taktik og kommer med indrømmelser.

"Hvis Dalai Lama dør uden at være vendt tilbage til Tibet, eller uden at der har været betydelige fremskridt i Tibet, vil hans død være et klart signal til tibetanere om at gøre oprør," vurderer han og fortsætter:

"Så længe Dalai Lama stadig er i live, nærer tibetanerne håb om, at forholdene en dag kan blive bedre, og at de vil få chancen for at møde ham. Det håb er med til at holde utilfredsheden og vreden over deres egen situation og over regeringens behandling af Dalai Lama i ave. Når han dør, vil det håb forsvinde. Og det vil blive afløst af nøgen sorg og vrede, som vil overtrumfe frygten."

"Derfor vil uroen blive voldsommere og større end ved nogen af de andre opstande," forudsiger han. "Og Kinas massive udbud af undertrykkende styrker vil ikke kunne stoppe det."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu