Læsetid: 2 min.

Længere præsidentperiode i Rusland

Det russiske parlament siger ja til en forlængelse af præsidentperioden. Kritikere taler om strategi, der skal sikre Medvedevs og Putins magt
Udland
15. november 2008

Det russiske parlament, Statsdumaen, siger ja til et forslag til ændring af forfatningen, der forlænger præsidentperioden fra de nuværende fire år til seks år. Det skete ved førstebehandlingen af forslaget fredag.

388 medlemmer stemte ja, mens kun 58 gik imod.

Forslaget er lagt frem af præsident, Dmitrij Medvedev. Hans parti, Forenede Rusland, med premierminister Vladimir Putin som formand har et stort flertal i Dumaen og kontrollerer den politiske proces. Forslaget skal behandles tre gange og derefter godkendes af overhuset, Føderationsrådet. Desuden skal to tredjedele af de regionale parlamenter også stemme ja, før det kan træde i kraft. Det bliver i givet fald den første ændring af Ruslands forfatning, siden den blev vedtaget i 1993.

Forslaget indebærer også, at parlamentsmedlemmers valgperiode forlænges fra fire til fem år. Anden og tredje behandling ventes allerede i næste uge.

Kritikere siger, at forslaget hastes igennem, og der er mange spekulationer om, hvorfor Kreml har så travlt netop nu. Nogle tror, at Putin og Medvedev frygter social uro på grund af den økonomiske krise i Rusland, hvor mange har mistet penge på grund af finanskrisen. Andre siger, at Putin og Medvedev og deres bagmænd arbejder på at bevare magten og forhindre oppositionen i at få politisk indflydelse.

Nyvalg og magtskifte

Begge har afvist påstandene uden dog helt at udelukke nyvalg og et magtskifte.

Desuden er Medvedev og Putin ikke i stand til at indfri løfter under valgkampen om forbedringer inden for sundhed, uddannelse, boligsektoren og i landbruget.

Den russiske stat finansierer sine reformer med penge fra salg af olie og gas. Men priserne er styrtdykket de seneste måneder, og der er ikke penge til de mange lovede forbedringer.

Flere kritikere frygter, at Medvedev udskriver nyvalg til præsidentposten og parlamentet i begyndelsen af det nye år for at bane vej for Putin, der stadig er Ruslands mest populære politiker. Han anses for at være den eneste, der kan indgyde tillid hos den almindelige russer og måske forhindre social uro og protester.

Lederen for det tidligere så magtfulde Kommunistparti, Gennadij Sjuganov, kritiserede forslaget og stemte imod.

"Præsidenten har med den nuværende forfatning mere magt end generalsekretæren i Sovjetunionen, zarerne og faraoerne tilsammen. Og der er ingen som helst kontrol med præsidenten," sagde Sjuganov.

RITZAU

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her