Læsetid: 4 min.

Merkel sælger ikke billetter

Den tyske kansler er ikke kommet godt gennem finanskrisen, og det har kostet i meningsmålingerne
Udland
18. november 2008
Det startede så godt, men på det seneste er agtelsen for Angela Merkel dalet kraftigt i den tyske offentlighed, bl.a. på grund af en usikker håndtering af finanskrisen.

Det startede så godt, men på det seneste er agtelsen for Angela Merkel dalet kraftigt i den tyske offentlighed, bl.a. på grund af en usikker håndtering af finanskrisen.

RAINER JENSEN

Hun smiler forlegent - og lidt lillepigeagtigt - da hun går på scenen. Det klæder hende. Hendes entre er akkompagneret af Rolling Stones-nummeret "Angie", et hit fra 1960erne, der er blevet hendes kendingsmelodi.

Hendes kendingsmelodi stiller spørgsmålet "Angie, angie, when will those clouds all disappear?" - "Angie, Angie, hvornår vil skyerne forsvinde?"

Ikke foreløbig lyder svaret. Prognoserne er ikke for gode. OECD mener, at den tyske økonomi først vil blive forbedret efter valget næste år.

Det er et problem for Merkel.

"Ting kan meget hurtigt ændre sig i politik. Merkel blev opfattet som kompetent netop på det økonomiske område. At hun ikke har haft et klart svar, er blevet straffet," siger professor Ludger Helms, der er valgekspert på Göttingen Universitet.

Han påpeger, at kanslerens tidligere blev opfattet som "småkedelig, men kompetent".

Kemi

"Men nu er hun kun det første. Det er ikke et godt argument for ens politik," siger han.

Hun voksede op i et præstehjem i det tidligere DDR og er uddannet kemiker - i øvrigt lige som den forhenværende britiske premierminister Margaret Thatcher, som også havde studeret kemi.

Efter murens fald blev Merkel udnævnt som minister for atomsikkerhed af daværende bundeskansler Helmut Kohl, der - lettere nedladende kalde hende for - "mein mädchen" - min pige.

Men da Kohl blev impliceret i en finanskrise efter valgnederlaget til SPD i 1998, viste 'das Mädchen', at hun også mestrede den brutale side af det politiske spil. Hun ofrede sin gamle mentor og blev partiets leder.

"Hun blev længe undervurderet. Men derefter blev hun overvurderet. Og det lider hun af nu," siger Helms.

"Merkel blev opfattet som mere liberalistisk end hendes ministerkollegaer. Som kanslerkandidat var hun fortaler for et skattesystem, der også støttes af konservative på den amerikanske højrefløj. Det var hård kost i CDU, som er et relativt centrum-orienteret konservativt parti," siger Helms.

Han mener, at hendes krise også skyldes, at andre i partiet ønsker hendes afgang.

"Hun sælger ikke længere billetter, men der er ikke nogen oplagt udfordrer," siger Helms.

Meningsmålingerne tyder ikke på, at alt er så godt for den tyske kansler. For to måneder siden var hun suverænt Forbundsrepublikken Tysklands mest populære politiker. Hun blev valgt til Europas politiker nummer et, da hun fik Karl den Store Prisen, og alt var godt!

Men nu tyder det på, at Merkel er blevet det politiske offer for den negative økonomiske udvikling. I den forløbne uge rapporterede OECD, at "Tyskland er det første land i Vesteuropa, der er i recession". Det følger to kvartalers negativ økonomisk vækst.

"Merkels parti, CDU - og dets søsterparti det bayeriske CSU, er faldet til 33 procent i meningsmålingerne. Det er det laveste niveau i over halvandet år. Og samtidigt er det socialdemokratiske parti SPD steget til 27 procent. Det er deres højeste tal i over et år," skriver ugebladet Stern.

Det undrer ikke iagttagere og eksperter.

"Merkel har været kluntet," skriver ugebladet Der Spiegel.

Først talte hun om en samlet international løsning. Så blev hun presset af bankerne, der ønskede en fælles europæisk indsats, og så droppede hun pludselig den ide og foretrak en tysk løsning. Denne slingrekurs har ikke givet markederne tillid," skriver bladet.

Også hendes politiske jugement er der sået tvivl om, skriver Spiegel

SPD har fundet sig selv

En anden årsag til Merkels krise er, at SPD endeligt er ved at have fundet sig selv efter det knebne valgnederlag i 2006.

Partiets nu tidligere leder - den upopulære Kurt Beck - formåede ikke at løfte arven efter den karismatiske tidligere kansler Gerhard Schröder. På et ekstraordinært landsmøde slutningen af oktober udnævnte partiet udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier til ny kanslerkandidat og partiveteranen Franz Müntefering som partiformand.

Det har ændret partiets appel.

"Vi står ved begyndelsen af en ny æra. Det er den største krise siden Berlin Murens fald, og den frie markedskapitalisme, der startede med Thatcher og Reagan, er kommet til en tragisk afslutning," sagde Steinmeier.

Denne venstredrejning betyder, at partier nu kan gøre indhug i Oscar Lafontaines venstreparti, der hidtil har appelleret til desillusionerede socialdemokrater ved at argumentere for en mere traditionel socialistisk politik.

Trods denne optimisme har SPD dog stadig problemer. Et af dem er, at partiets leder i delstaten Hessen , Andrea Ypsilanti, trods en valgsejr ikke formåede at danne regering med Oscar Lafontaines Linkspartei. Resultatet er, at den konservative ministerpræsident, Roland Koch, kan fortsætte indtil et nyvalg i januar.

Den slags problemer giver håb for Merkel om, at SPD ikke er selvskrevne til at afløse hende. Et andet lysglimt er, at de Grønnes nye formand, den tyrkiskfødte Cem Özdemir, i weekenden stillede sig åbent over for et regeringssamarbejde mellem de Grønne og CDU. Et sådant samarbejde eksisterer allerede i delstaten Hamburg.

Glücklich?

"Sind Sie eine glückliche Frau?" spurgte korrespondentens gode ven og kollega Ulla Terkelsen fra TV2 den tyske kansler Angela Merkel for nogle måneder siden. Det morede de sig meget over i Berlin. Normalt stiller man ikke den slags personlige spørgsmål til kanslerinden.

Frau Merkel rødmede lidt og svarede smilende "ja - ich bin eine glückliche Frau" - ja, jeg er en lykkelig kvinde.

Muligvis dengang, men næppe nu.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

En særpræget artikel.
Jeg kan anbefale interesserede i den aktulle politiske stilling i Tyskland at indsætte en link til ZDFs politbarometer
(http://www.zdf.de/ZDFde/suche.html?pn=1&kw=sonntagsfrage&Suchen.x=0&Such...), hvor man kan få svar på de aktuelle stilinger vedr. mandatfordelinger, politikeres popularitet osv.
Det aktuelle barometer viser ingen svækkelse af CDU/CSU og SPD står på 0.
Hvad angår kanslerens stilling har hun i øjeblikket ingen grund til nervøsitet - det kan man se på tavle 3 i politbarometeret, som fortæller at kansleren fortsat ligger på plads 1 blandt toppolitikerne.

"Merkel sælger ikke billetter"

Nej Angela Merkel arbejder ikke i en biorgaf, hun er bundeskansler.

En ting er at vi til hudløshed bliver stopfordret med stand-up kommentatorernes (b)analyser af de nationale oponionsmålinger uge etfer uge. Skal vi nu også til at høre om de udenlandske?

Når valget i Tyskland nærmer sig om et års tid, kunne det måske være relevant at se på hvordan det går med Frau Merkes evne til at "sælge biletter", som det åbenbart hedder i journalisternes rædsomme merkantile slangsprog.