Læsetid: 3 min.

Milliardøsens mange kvaler

At være oligarkhustru er ikke noget eventyr - det skal de allestednærværende sikkerhedsfolk nok sørge for. Bruddet med Roman Abramovitj kom dog først, da mangemilliardæren begyndte at dyrke en 15 år yngre model
At være oligarkhustru er ikke noget eventyr - det skal de allestednærværende sikkerhedsfolk nok sørge for. Bruddet med Roman Abramovitj kom dog først, da mangemilliardæren begyndte at dyrke en 15 år yngre model
Udland
14. november 2008

MOSKVA - Den russiske oligark, Roman Abramovitsjs ekskone afslører nu for første gang, hvilken skygge af utryghed og vold, der hang over hendes 16-år lange ægteskab med Ruslands andenrigeste mand.

"Mit samliv med Roman var på ingen måde det eventyr, som aviserne fremstillede det som," udtaler Irina Abramovitsj til den russiske udgave af sladderbladet OK!

Den 41-årige, der har fem børn, mødte Abramovitsj, da hun var på arbejde som Aeroflot stewardesse, umiddelbart efter Sovjetunionens sammenbrud. Til OK! fortæller hun, at hendes lykke som oligarkhustru blev fordærvet af den konstante tilstedeværelse af de livvagter, som hendes mand havde hyret for at beskytte milliardærfamilien imod kidnappere.

"Af hensyn til min sikkerhed og, vigtigst af alt - af hensyn til vores børn - lejede han en hel flok fra et bodyguard-bureau," forklarer hun og tilføjer:

"Vi ændrede vore mobilnumre én gang om ugen, for at ingen skulle kunne finde frem til mit opholdssted."

"Han og jeg indså begge, at vi ikke kunne holde vore børn i skjul og væk fra verden og livet," siger hun.

"Når vi gik i teatret og på museer var det derfor med en sværm af livvagter omkring os. Min mand tog det ganske roligt, men for mig blev det sværere år for år."

Irina Abramovitsj blev skilt fra den 42-årige ejer af fodboldklubben Chelsea i februar 2007 efter presseforlydender om, at han var begyndt at dyrke Daria Zhukova, en model og modedesigner, der har slået sig op som kunstsamler og er 15 år yngre end han. De russiske formiddagsblade har siden fulgt Abramovitjs mindste bevægelse i håbet om at erfare, hvornår han vil gifte sig med sin unge elskerinde.

God far trods alt

På magasinet Forbes' årlige liste fra marts 2008 over verden rigeste figurerer Abramovitsj som Ruslands næstrigeste og den 15.-rigeste i verden med en formue på 137 mia. kr. (rigest er superinvestoren Warren Buffet med en formue på 362 mia. kr., mens Bill Gates er gledet ned på tredjepladsen med 327 mia. kr., red.) - siden har finanskrisen dog utvivlsomt gjort indhug i hans rigdom.

Den pressesky fodboldmogul har aldrig røbet enkeltheder om sin skilsmisse fra Irina, men det anslås, at hendes ægtepagt har sikret hende værdier på mellem 1,4 mia. kr. og 35 mia. kr., herunder ejendomme i Storbritannien.

Oligarkens ekskone lyder hverken vred i bitter i sit tilbageblik og roser Roman for at have taget sig godt af parrets børn.

"Jeg voksede selv op uden en far, og derfor var det særligt vigtigt for mig, at mine egne børn aldrig skulle mangle noget," siger hun til OK!

"Roman lovede mig, at sådan skulle det blive. Og selv i dag, efter skilsmissen, opfylder han sit løfte."

Abramovitsj, som blev forældreløs i en alder af tre, skabte sig sin formue ved at rage grundigt til sig af metal- og olieudvindingsaktiverne i det kaos, der fulgte oven på Sovjetunionens fald. Han har siden udviklet sig til en af Ruslands mest drevne investorer og har knyttet tætte bånd til Kreml, alt imens han tilbringer stadig mere tid i Storbritannien.

Ruslands oligarker er blevet ramt hårdt af det globale kreditsammenbrud, hvortil også kommer hjemlig finansiel uro. I sidste uge indrømmede Frank Arnesen, Chelseas chef-talentspejder, at også Abramovitsj er blandt dem, der lider.

"Roman har trådt på de finansielle bremser, og bedt os skære dybt, "sagde han.

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her