Læsetid: 3 min.

Mordkomplottet på hangarskibet

Storbritanniens mest eftersøgte terrorist blev dræbt i lørdags - tilsyneladende efter en fælles forståelse mellem ledere af amerikansk og pakistansk militær
Rashid Rauf, her under en retssag i 2007, skulle angiveligt være blevet likvideret. Hans advokat afviser dog det faktum.

Rashid Rauf, her under en retssag i 2007, skulle angiveligt være blevet likvideret. Hans advokat afviser dog det faktum.

26. november 2008

Et hemmeligt møde om bord på et amerikansk hangarskib mellem den amerikanske general David Petraeus og Pakistans militærchef har, efter hvad The Independent erfarer, lagt grunden til likvideringen af Storbritanniens mest eftersøgte terrorist.

Ifølge The Independents kilder skal samtalerne mellem de to militære ledere været foregået om bord på USS Abraham Lincoln i Den Persiske Golf for tre måneder siden.

I den forbindelse skal den pakistanske general, Ashfaq Parvez, have givet tilsagn om at fremkomme med oplysninger om mål af 'høj værdi', såsom Rashid Rauf, der blev dræbt ved et missilangreb på pakistansk territorium lørdag. De højtstående britiske sikkerhedskilder insisterer på, at det dødbringende angreb i Nord-Waziristan på den 27-årige Birmingham-fødte Rauf - som beskyldes for at stå bag en konspiration om at plante flydende bomber om bord på transatlantiske fly - var "en unilateral amerikansk aktion" uden britisk deltagelse.

Ansvarsfraskrivelsen kommer, efter at to ledende parlamentarikere lagde pres på den britiske regering om at oplyse, om den på forhånd var blevet gjort bekendt med angrebsplanen.

Andrew Dismore, Labor-formand for Europa-Parlamentets Udvalg om Menneskerettigheder, sagde:

"Det bør undersøges, om de britiske sikkerhedstjenester har været involveret i at fremskaffe efterretninger, der vedrører britiske statsborgere i Pakistan.

Og den tidligere skyggeindenrigsminister, den konservative Patrick Mercer, udtalte: "Denne hændelse må rejser spørgsmålet om, hvor stor bistand britiske efterretningstjenester har ydet til (...) at gennemføre henrettelsen af en britisk undersåt".

Amerikanske regeringsembedsmænd erklærer imidlertid, at alle efterretningerne om opholdsstederne for Rauf og den saudiarabiske islamist Abu Zubair al-Masri, blev leveret af de pakistanske myndigheder.

Den aftale, om at udveksling af efterretninger, kom i stand under mødet på det amerikanske hangarskib i Det Arabiske Hav i sidste uge af august, oplyser de amerikanske kilder.

General Kayani, som har taget over fra general Pervez Musharraf som leder Pakistans militær, blev fløjet til skibet af amerikanske helikoptere. Han fik her at høre, at amerikanerne så med stor bekymring på den hjælp, der ydes Taleban fra visse elementer i Pakistans militær og efterretningstjeneste, ISI.

Ifølge de amerikanske embedsmænd blev der dog opnået enighed ved afslutningen af det "ophedede" møde med general Kayani, da pakistanerne lovede at levere efterretninger af høj kvalitet.

Rauf blev oprindeligt ønsket afhørt af politiet i England, mistænkt for mordet på hans onkel i Birmingham. Han flygtede til Pakistan, men blev arresteret i august 2006 af det pakistanske politi for påstået medvirken i passagerfly-bombekomplottet. Men i december 2007 lykkedes det ham at flygte.

Raufs forældre, der bor i Birmingham Ward End-bydelen, har ikke modtaget nogen bekræftelse på deres søns død, bekræfter en ven af familien.

Den pågældende mand, en butiksindehaver, der beder om ikke at få sit navn frem, udtaler:

"De ved ikke noget om dette ... De har ingen oplysninger, og det er naturligvis ikke rart for dem."

En mand, der senere lukkede sig ud af Raufs lejlighed, iført blå træningsdragt og fuldskæg, sagde til de ventende reportere: "Jeg er vred. For jeres egen sikkerheds skyld, er alt, hvad jeg har at sige til jer: farvel."

Foreign Office, det britiske udenrigsministerium, kan ikke bekræfte likvideringen af Rauf. Men Sherry Rehman, den pakistanske informationsminister, har fastslået:

"Vore kilder har bekræftet, at Rashid Rauf og Masri var mål, og at begge er blevet dræbt." Andre pakistanske embedsmænd oplyser, at ligene af de to mænd, sammen med fem andre dræbte, vil blive indsamlet med henblik på at få foretaget DNA-test. Dog siger Raufs pakistanske advokat, Hashmat Ali Habib, at Taleban-krigere synes at have fjernet ligene.

"Vi er stadig ikke helt sikre på, hvad der er sket. Det forekommer alt sammen meget mystisk."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Uskyldig indtil det modsatte er bevidst ... sådan var det (måske) engang.

Har Rasmussen for travlt med at banke ministre på plads til at bekymre sig om vennernes adfærd i Afghanistan ?

Øhe jae, vennen er måske ikke så meget ven mere ..., men alligevel. Sig noget Hr Statsminister ! Skæld ikke bare ud på de stakkels, uforstående kvindelige ministre.

Nå HAN er nu nok rejst igen ... mon det nu er General Sekretær jobbet i FN HAN er ude efter nu da det jo nok ikke bæliver til noget med EU og NATO ?

"som beskyldes for at stå bag en konspiration om at plante flydende bomber om bord på transatlantiske fly"

Det er jo helt fantastisk hvad disse konspirations-teoretikere finder på. En bombe med flydende sprængstof ? Prøv at find en troværdig ekspert på området der bekræfter at det kan lade sig gøre .
Hvad bliver det næste, en "kuffert-atombombe" ?

Og medens vi skal høre på dette åbenlyse pladder render medlemmer af BND rundt i Kosovo
og smider terrorist-bomber :
http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/LM220169.htm

Mit gæt er at Visor Consultants og det Amerikanske Militær (The Imperial Stormtroopers)
snart holder nogle nye "anti-terrorøvelser" der helt tilfældigt finder sted samtidigt med et "terrorist-angreb" der har en slående lighed med "øvelserne" .
(Det er det de mener med at Obama vil blive testet)

Inger Sundsvald

Generalsekretær i FN? Du godeste dog! Ja, det skulle da ikke undre mig. Men så kan det da være, at der bliver skabt fodslag? Fogh tåler jo ikke opsætsighed.

Hvis EU-landene i sådant et scenarie skulle finde på at gå imod FN’s anbefalinger, så bliver det nok ikke tolereret. Med lidt kreativitet kan han formentlig få en Brix til at være enig, ikke alene med FN, men også med Foghs egne visioner. Og så vil han nok sætte hele FN til at tegne sjove tegninger, så de alle kan lære det.

Måske bliver det oven i købet i fælles forståelse med både briterne, amerikanerne og Pakistan/Afghanistan. Det bliver tider!