Læsetid: 3 min.

Norge køber amerikanske jagerfly

Sverige udtrykker skuffelse - 'beslutningen er politisk,' siger international ekspert
Sverige udtrykker skuffelse - 'beslutningen er politisk,' siger international ekspert
Udland
29. november 2008

Den norske regering har oplyst, at de - imod forventning - vil købe F35 fly fra den amerikanske Lockheed Martin koncern til afløsning for de aldrende F-16 fly.

Mange havde ellers forventet, at de ville købe fly udviklet af det svenske firma SAAB. Dermed bliver det svenske Jas Gripen Next Generation fly vraget til fordel for den amerikanske forsvarsgigants seneste kampfly.

"Beslutningen bliver fremstillet som fuldstændig kommerciel, men den handler også om politik - og masser af det," siger Andrew Brookes, forsvarsekspert fra det anerkendte International Institute for Strategic Studies i London, til Information.

Ifølge den norske regerings beregninger vil de 48 kampfly koste 18 milliarder kroner. Det er billigere end den pris, den svenske regering tilbød.

Den norske forsvarsminister, Anne-Grete Strøm- Erichsen, ønskede i går ikke at kommentere købet. Hun valgte i stedet at prøveflyve fire nye Hercules C-130 transportflyvere, som også er blevet købt af Lockheed-Martin.

"Denne udvikling kan ses som et led i, at NATO igen opruster i forhold til Rusland. At Norge - under hånden - er blevet, skal vi sige, 'opfordret' til at købe amerikanske fly, kan ses et led i en overordnet amerikansk strategi om at knytte NAT- allierede tættere sammen på et tidspunkt, hvor der igen er spændinger mellem øst og vest," siger Andrew Roberts, der er forfatter til flere bøger om sikkerheds- og udenrigspolitik.

Beslutningen bliver hilst velkommen i forsvarskredse i Norge. Ifølge den norske Netavisen (NTB) er militæret begejstrede over beslutningen.

Svensk skuffelse

Den svenske regering er derimod meget skuffet over beslutningen.

"Det var en uventet beslutning," siger den svenske statsminister Fredrik Reinfeldt.

"Det er naturligvis et tilbageslag for vore ambitioner om at udvikle flere tværnordiske læsninger - noget som begge regeringer har givet tilslutning til. Men det er den norske regerings beslutning, og det må vi respektere," siger Reinfeldt ifølge Aftonbladet.

Også den svenske forsvarsminister, Sten Tolgfor, indrømmer, at den svenske regering havde regnet med, at SAAB havde fået kontrakten.

"Vi beklager, at Norge ikke valgte Gripen (det svenske fly, red.). Sverige og SAAB har haft et ambitiøst og et bredt tilbud. Men jeg kan ikke sige noget om processen. Det er - formelt - gået ordentligt til, men konkurrencen er hård. Vi må indrømme, at Lockheed Martin var en for stor mundfuld for Sverige", konstaterede Tolgfor i en pressemeddelelse.

Han påpegede, at beslutningen kan have betydning for svensk-norsk forsvarssamarbejde i fremtiden.

"Det er uundgåeligt", sagde den svenske forsvarsminister.

"Sverige er i modsætning til Norge ikke medlem af NATO. Og det er måske ikke så irrelevant nu, som det var for blot få år siden," siger Professor Kenneth Minogue fra London School of Economics and Political Science.

Tolgfor undrede sig også over, at "Norge havde baseret beslutningen på tekniske årsager".

Det undrer ikke Andrew Brookes.

"Der er saglige tekniske begrundelser for beslutningen," siger han, men påpeger, at politiske forhold også har spillet ind.

Men det accepterer de ikke i SAAB. De er "rystede" over beslutningen og anfægter skarpt de tekniske begrundelser.

"Jeg er skuffet og overrasket over den norske regerings beslutning. Og det er jeg, fordi Gripen opfylder alle de operative og tekniske krav og de priskrav, som den norske regering stillede. Udover dette tilbud var der også en række følgeaftaler, som ville have styrket nordmændene", skrev direktør for SAAB Åke Svensson i en pressemeddelelse.

Han afviser totalt alle tekniske begrundelser:

"Gripen er et meget konkurrencedygtigt fly set med en international alen. Vi må håbe, at andre lande er mere velvillige", siger han.

Et af de lande, han kunne have i tankerne, er Danmark. Vor hjemlige regering skal næste år tage stilling til hvilket kampfly, der skal erstatte de aldrende f-16 fly. Fortsættelse følger!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her