Læsetid: 3 min.

Efter Obama: Skepsis og håb i Mellemøsten

Selv Hamas udtrykker forsigtigt håb om, at Barack Obama vil gøre en forskel i Mellemøst-politikken - men for andre arabere kan han vise sig 'hvidere end hvid'
Udsigten til demokraten Barack Obama som den næste amerikanske præsident blev umiddelbart mødt med skepsis i Mellemøsten onsdag.

Udsigten til demokraten Barack Obama som den næste amerikanske præsident blev umiddelbart mødt med skepsis i Mellemøsten onsdag.

Udland
6. november 2008

BEIRUT - Natten til onsdag skrev Eliee Chalhoub, den libanesiske oppositionsavis Al-Akhbars udlandsredaktør, hele tre ledere:

"En i tilfælde af dødt løb - 'Obamas kampagne blev McCain's mirakel'. Den anden, hvis McCain lignede en vinder - 'Bush III præsident i USA'. Og den tredje, hvis Obama lignede en sejrherre - 'En sort Kennedy i Det Hvide Hus'. Heldigvis kunne jeg sende den sidste i trykken klokken fem i morges," sagde han over en stærk arabisk kaffe efter få timers søvn og bekræftede således, hvad langt flest arabiske politikere og kommentatorer havde håbet på.

Chalhoub kalder valgets udfald for en "rituel renselse af den amerikanske sjæl" og "USA's forsoning med sig selv og sin racistiske historie".

"Nu kommer der andre jakkesæt i Det Hvide Hus, og mange arabiske ledere har vægtet Obamas hudfarve og muslimske rødder som en politisk fordel for den arabiske verden. Men jeg tror nu, at han vil vise sig mere 'hvid' end forgængeren. Lidt som en flødebolle ('negerhoved' på arabisk): brun i overfladen, men kridhvid indeni. Han kan meget vel vise sig mere aggressiv i forfølgelsen af USA's strategiske interesser, mere klar til at bruge stokkemetoder, end Bush var i sin sidste periode, hvor han blev helt moderat. Tag ikke fejl: Obama er et produkt af den amerikanske institution, af Harvard og Columbia, mere end af rødderne i Afrika, uanset at hans mellemnavn er Hussein."

Både fra en snæver libanesisk vinkel og i en større mellemøstlig sammenhæng er valget af Barack Omaba modtaget med blandede følelser.

Skepsis blandet med håb

I Libanon håbede den sunni-kristne koalition under ledelse af Saad Hariri på sejr til McCain, som mentes at være en mere beslutsom støtte i deres strid med den shia-kristne alliance, ledet af Hizbollah.

"Havde McCain vundet, ville Hariri nu være et hoved højere," som Eliee Chalhoub bemærkede.

Der var ingen umiddelbar reaktion på Obamas valg fra Syrien, hvis relationer til USA er på frysepunktet efter et helikopterangreb på syrisk område for ti dage siden, men den iranske toppolitiker, Gholam Ali Haddad Adel, sagde, at Obamas valgsejr "var beviset for, at den amerikanske befolkning var led og ked af Bushs politik".

I Irak var reaktionen behersket: "Vi forventer ikke hastige ændringer i den amerikanske forpligtelse over for Irak", sagde udenrigsminister Hoshyar Zebari, til tv-kanalen Al-Jazeera, "jeg tror ikke på drastiske ændringer i USA's Irak-politik, men jeg erkender, at Mr. Obama næppe vil have samme entusiasme og fremdrift i situationen."

I Israel og de palæstinensiske områder var reaktionerne mildt sagt forsigtige. Tzipi Livni, Israels udenrigsminister og premierministerkandidat, sagde, at "Israel forventer at det tætte strategiske samarbejde med USA vil fortsætte under den nye administration".

"Under Barack Obamas besøg i Israel, og specielt på en tur til Sderot (et mål for Hamas' raketter), var det israelske folk imponeret af hans støtte til fred og sikkerhed i Israel", sagde Livni.

Obama erklærede under besøget, at han støttede 'det udelelige Jerusalem' - hvorefter en rådgiver rykkede ham i ærmet og hviskede, at den amerikanske ambassade fortsat ligger i Tel Aviv, og at USA ikke har anerkendt Israels annektering af det arabiske Østjerusalem.

Saeb Erekat, PA-hjemmestyrets chefforhandler, sagde, at palæstinenserne håber, at Obama "vil fastholde kursen og fortsætte det amerikanske engagement i fredsprocessen uden forsinkelse".

Lidt anderledes toner lød fra Hamas, den islamiske modstandsbevægelse, som netop i går sendte raketter ind i Israel efter et israelsk angreb på en gruppe militante, hvor seks blev dræbt.

"For os er Obama en af to forfærdelige muligheder," sagde Hamas-talsmand Fawzi Barhoom.

Men Khaled Meshal, den landflygtige politiske leder af Hamas, sagde fra sit domicil i Damaskus, at han ville byde enhver ændring i den amerikanske politik velkommen, "specielt hvis det medfører ændring af favoriseringen af Israel". Og på Al-Jazeera sagde en tidligere Hamas-minister i PA-styret, Ahmed Youssef, at valget af Obama var "et vendepunkt", og at han håbede på "en ny doktrin over for Hamas, Hizbollah, Iran og Syrien". Youssef mente, at en kursændring var sandsynlig, eftersom Obama "har bedre rådgivere end Bush".

Foreholdt, at en af rådgiverne er den Israel-venlige Dennis Ross, svarede han:

"Jeg har kendskab til andre folk bag linjerne, der er mere fornuftige". Han satte ikke navne på, men mente formentlig den tidligere Clinton-rådgiver Robert Malley, der er kendt for sin sympati for de palæstinensiske krav til en to-stats-løsning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her