Læsetid: 1 min.

Er pirater Robin Hood?

Stort set alt pirateri foregår i verdens mest ustabile områder. Et kort over kapringer i 2008 viser tendensen. 'Vi udfører bare det arbejde med at begrænse ulovlig fiskning, som staten burde tage sig af', siger piraterne
Stort set alt pirateri foregår i verdens mest ustabile områder. Et kort over kapringer i 2008 viser tendensen. 'Vi udfører bare det arbejde med at begrænse ulovlig fiskning, som staten burde tage sig af', siger piraterne
27. november 2008

Lørdag forklarede en af de pirater, der hærger ud for Somalias kyst, sig til The Guardian. Asad 'Booyah' Abdulahi har været pirat siden 1998. Han var oprindeligt fisker, men opgav erhvervet, fordi hans skibe igen og igen blev chikaneret af store fiskebåde.

’Samfundet opfatter os som pirater, der får penge ulovligt. Men vi betragter os selv som helte, der flygter fra fattigdom. Vi opfatter ikke kapring af skibe som en kriminel handling, men som en gennemfartskat, fordi vi ikke har nogen forbundsregering, der har kontrol over vores hav’, sagde den somaliske pirat, da han blev interviewet til avisen.

Ulovlig fiskning reelt problem

Ifølge statistikker fra Commercial Crime Services, en organisation der blandt andet registrerer pirateri, er det da også verdens mest fattige og ustabile områder, der er hårdest ramt af fænomenet. Både ud for Afrikas øst- og vestkyst har der været ekstremt mange kapringer i år. Også lande omkring Det indiske hav, som f.eks. Indonesien, har oplevet en del kapringer.

En somalsk diplomat udstationeret i Kenya, Mohamed Osman Aden, har overfor New York Times bekræftet, at piraterne i starten forsvarede fiskeindustrien mod overgreb udefra. Han kalder ulovlig fiskning ’et reelt problem’ i havet ud for Afrikas østkyst, men undererstreger samtidig, at piraternes handlinger i dag, hvor de ’angriber alle og enhver’, er kriminelle.

Den seneste kapring blev officielt erklæret tirsdag. Det drejer sig om et containerskib fra Yemen, som blev overmandet ud for Kenyas kyst, fortalte CNN i forgårs. Siden sidste uge har det ikke været muligt at få kontakt med skibet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Skaarup

amatør artikel...der ikke indholder mere end de fleste rss-feeds..

det kan gøre bedre.. mere kildekritik, flere vinkler og mere dokumentation.

Hvis man er kriminel eller terrorist med omløb på øverste etage eller har en god advokat, så fremstiller man sine handlinger på en gunstig måde.

Eksempelvis alfonsen, der hævder, at han blot får et "beskedent" vederlag af sine piger for at beskytte dem mod dårlige kunder. (Han er altså dybest set en fin fyr ?)

Den autonome, der siger at han/hun blot kæmper mod det etableredes diktatur for at befri os ( det er da helt pænt at ville befri andre?)

Lommetyven, der meddeler, at han/hun kun gør det for at skaffe mad til sin stakkels nødlidende familie ( nobelt formål ret beset - men holder det?)

Piraten, der bare beskytter fiskebestanden ( meget miljøbevidst - men alligevel?)

Hvis man helt bevidst vil lave noget forkert , så skal man først finde en plausibel , humanitær ,miljøbevidst , idealistisk grund/undskyldning - så hvis man bliver snuppet, så kan ens forsvarer spille den derfra.

Desperate omstændigheder fører til desperate handlinger. Det er naivt af os i de rige vestlige lande at tro at "de andre" bare ser til mens der sejler rigdomme forbi lige foran deres næse - selvfølgelig vil der være nogen der reagerer som de her pirater har gjort.

Kurt Svennevig Christensen

Når danske og andre EU fiskere fisker ulovligt så begrunder de det med at reglerne i dag er sådan skruet sammen at fiskerne er nødt til at fiske ulovligt.

På alt for mange områder har de ret. Når fiskerne tvinges til at udsmide meget store mængder af fisk fordi de ikke må lande dem efter at de er fanget helt lovligt - så opbygges det ulovlige fiskeri.

PS. Jeg er ipt. Madrid for bl.a. at diskutere pirat problemer med EU og de EU fiskere fra specielt Spanien og Frankrig som har fået stoppet al deres fiskeri i de havområder pga. af pirater. se www.levendehav.dk
At al verdens lande herunder EU har fisket ulovligt i de somaliske farvande i mange år er et faktum. FN har regnet lidt på det og mener at det ulovlige fiskeri er 1-2 mia. kroner/år.

Det har de somaliske og flere andre landes fiskere i det havområde set på og klaget over i mange år. Intet absolut intet er sket. Jeg tror de startede i det små med kapringer af mindre fartøjer herunder fiskefartøjer og så er der kommet penge til piraterne udefra og så er det vokset, sikkert også fiskerne over hovedet.

Nu er det hele løbet løbsk og alverdens lande sender mere og mere militær til området. Fragtskibene hyrer væbnede styrker og resultatet er helt sikkert at nu bliver lovlige fiskere også skudt og deres fartøjer sænket. For ingen kan se forskel på en fiske dhow med garn og en dhow med våben.

Meget tyder på at et indisk flådefartøj har sænket et fiskefartøj fra Thailand og med tab af måske 14 fiskere. Det vil vi se meget mere af i den kommende tid. Helt uskyldige fiskefartøjer og fiskere fra Tanzania, Kenya, Somalia, Somaliland, Yemen, Oman måske også Eritrea vil blive beskudt sænket og fiskere dræbt. Og det vil tvinge de lovlige fiskere i havn og problemet vokser og nye pirater er født.

Og måske startede hele balladen ved at verdensamfundets store fiskefartøjer lod hånt om alle regler for at hente de mange fisk i de store havområder ud for Somalia og dermed krænkede de lokale fiskeres rettigheder. Retfærdiggør det så piratvirksomheden i dag? Nej og atter nej men det forklarer noget om baggrunden og giver bud på løsninger.

Løsninger som er det stik modsatte af miltære midler, men derimod en hurtig anerkendelse fra verdenssamfundet om at de somaliske farvandes fisk tilhører de somaliske fiskere. Og derefter en massive økonomisk indsats for at de somaliske fiskere kan omstilles fra pirateriet til fiskeriet så de kan komme i gang med at fange og omsætte deres egne fiskeressourcer, til gavn for dem selv, deres samfund og Somalia.

Den vestlige verden, med hjælp fra diverse tredieverdensdiktatorer driver rovdrift på kloden, og det er ikke kun i Somalia, at udsatte befolkninger indirekte tvinges til desperate handlinger som pirateri. Alternativet til sådan selvtægt er et liv i armod i shantytowns. Det ville selvfølgelig være meget mere nobelt.

Heinrich R. Jørgensen

Asad 'Booyah' Abdulahi har en pointe. Det, han foretager sig, minder jo i princippet om det skiftende regenter i Danmark, har praktiseret, i form af Øresundstold.

De fleste plejer jo at mene, at afkrævning af told er en helt igennem nobel og legal aktivitet, hvilket burde give anledning til reflektion...