Læsetid: 2 min.

Rentefald over hele Europa

Det britiske parlament overvejer indgreb for at sikre at bankerne sænker renten for privatkunder
Udland
7. november 2008

LONDON - Den britiske nationalbank sænkede i går renten til tre procent. Det er den laveste rente siden 1955.

Kort forinden havde den Europæiske Centralbank (ECB) i Frankfurt am Main sænket den europæiske diskonto med en halv procent. Renten i Euro-zonen er nu på 3.25 procent.

"Det er en historisk beslutning. Men den var nødvendig. Med dette rentefald vil vi kunne sikre os økonomisk vækst. Sammen med en koordineret indsats fra regeringen vil dette sikre den økonomiske fremgang," sagde den britiske økonomiminister, Yvette Cooper, torsdag eftermiddag.

Efter hendes opfattelse var et rentefald nødvendigt for husejerne og for de små virksomheder. Hun advarede bankerne om, at regeringen "forventer, at bankerne følger trop". Sker det ikke kan der komme lovindgreb.

"Vi vil naturligvis gøre vores indflydelse gældende over for de banker, som vi har ydet støtte. Vi har hjulpet banksektoren med vores hjælpepakke. Vi ser det som naturligt, at bankerne sænker renten over for privatkunder og små virksomheder," sagde Yvette Cooper til BBC.

I oktober foretog den britiske regering en delvis nationalisering af de kriseramte britiske banker. Det betyder konkret, at den britiske regering købte såkaldte præference-aktier.

Disse har større stemmevægt end almindelige aktier. Regeringen kan derfor tvinge nationaliserede banker til at tilpasse renten.

Cooper afviste, at det var et indgreb i markedet.

"Det er ikke vores opgave at være bankfolk, men vi har et ansvar for nationaløkonomien," sagde hun

Det blev kritiseret af den konservative skyggefinansminister, George Osborne.

Han kaldte indgrebet for et "endnu et eksempel på kommandoøkonomi".

Beslutningsforslag

Samtidig med rentenedsættelsen fremsatte medlemmer af Labour et beslutningsforslag i parlamentet om indgreb over for de banker, der ikke er kommet under delvis statslig kontrol.

Ifølge forslaget skal finansministeriet kunne tvinge private banker til at sænke udlånsrenten i takt med nationalbankens sænkning.

Markederne reagerede positivt over for rentesænkningen. Aktiekurserne steg 100 point i går.

Rentenedsættelsen blev også positivt modtaget af erhvervslivet.

Formanden for arbejdsgiverforeningen CBI, Richard Lambert, sagde i en pressemeddelelse :

"Denne rentenedsættelse vil løse op for kreditmarkederne, og den vil gøre det muligt for bankerne at sænke renten for deres kunder".

Euro-fald

Den Europæiske Centralbanks (ECB) beslutning om at sænke renten betyder, at den europæiske diskonto er på sit laveste niveau siden oktober 2006. Centralbankens beslutning kommer efter offentliggørelsen af økonomiske nøgletal fra EUs største økonomi Tyskland.

Tal offentliggjort torsdag viste, at industriordrerne i Tyskland faldt med hele otte procent i september måned. Det er det største fald siden genforeningen i 1990, skriver den tyske finansavis Das Handelsblatt.

Den europæiske centralbankchef, franskmanden Jean-Claude Trichet, sagde på et pressemøde torsdag, at han nu forventer, at der vil være mindre inflation i næste år.

"Udsigterne for prisstabilitet har forbedret sig. Inflationen vil fortsætte med at falde og ventes at blive på linje med stabilitetsniveauet i 2009," sagde Trichet.

Trods indgrebet advarede han mod at have for store forventninger. Krisen er ikke forbi:

"Usikkerheden i markedet fortsætter med at være høj. Der er kolossale udfordringer forude. Den finansielle uro vil formodentlig dæmpe den globale og euro-områdets efterspørgsel for en langvarig periode," sagde centralbankchefen på pressekonferencen.

Den schweiziske nationalbank sænkede også renten. Schweizerfrancen er nu nede på to procent, skriver Das Handelsblatt.

Traditionen tro sænkede Danmarks Nationalbank i går eftermiddag også renten.

Den danske rente er nu på fem procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her