Læsetid: 4 min.

Republikanerne - et parti i knæ

Kandidaterne til den nye ledelse hos republikanerne vælges om to måneder, men allerede nu slås de, der vil modernisere med de traditionelle konservative. Og i kulissen venter Sarah Palin som præsident i 2012 - måske
Alaskas guvernør, Sarah Palin, under sin tale i Florida forleden ved Republican Governors Association - konferencen for republikanske guvernører. Mange moderate republikanere giver hendes skylden for partiets krise.

Alaskas guvernør, Sarah Palin, under sin tale i Florida forleden ved Republican Governors Association - konferencen for republikanske guvernører. Mange moderate republikanere giver hendes skylden for partiets krise.

Joe Raedle

Udland
21. november 2008

WASHINGTON D.C. - "Lad os bare være helt klare i mælet. Hvad dette parti har brug for, er at glemme strudsetaktikken og indse, at det politiske livs realiteter og det samfund, de realiteter udspiller sig i, har forandret sig."

Det sagde Michael S. Steele, en af flere kandidater til posten som ny formand for Det Republikanske Partis hovedbestyrelse, til Washington Times onsdag, efter at det nederlagsramte parti havde holdt ledelsesmøde i næsten en uge først i Miami og senere i hovedstaden.

Steele, som er tidligere lieutenant governor i staten Maryland og er en af de få sorte republikanere, som har gjort sig gældende i landspolitik, var klar i mælet, da han stillede diagnosen for sit eget parti, og kaldte det for en "virkelighedsfjern country club".

En klub, der mestendels bruger etniske minoriteter - og sorte - som en slags gidsler til at bevise, at partiet ikke er en lukket forening for afdankede hvide mennesker.

Modernister

Steele er blot en af flere republikanske repræsentanter for den gruppe i partiet, som er overbevist om, at partiet har brug for at modernisere sig nu, hvis det skal overleve og havde en chance mod præsident Obamas unge internetgrupper ved næste nationale valg.

Andre lederkandidater fra gruppen af moderne reformister er guvernør Tim Pawlenty fra Minnesota, senator Lamar Alexander fra Tennessee og Jim Greer, der er formand for Republikanerne i Florida.

Traditionalister

En anden fremtrædende gruppe i partiet udgøres af de mere ideologiske konservative kernetropper, som mener, at partiet ikke profilerede sig klart nok som borgerligt og som mener, at John McCain bærer en stor del af ansvaret for valgnederlaget ved ikke at have appelleret klart nok til partiets traditionelle basis. Her står den forfejlede vicepræsidentkandidat Sarah Palin - der ikke har udelukket, at hun med Guds hjælp, måske kunne tænke sig gå efter nomineringen som partiets præsidentkandidat i 2012 - stærkt. En mulig kandidat fra denne gruppe er 52-årige Katon Dawson fra South Carolina, hvor han er partiets lokale formand.

Gidsler for højrefløjen

Pressen har beskæftiget sig intenst med "vildnisset, som GOP (Grand Old Party)er gerådet ud i, og det er ikke mange uafhængige kommentatorer, som giver fortalerne for en klarere konservativ linje, mange chancer.

E.J. Dionne Jr., som i 14 år har været politisk reporter og seniorkommentator ved Washington Post, kastede sit lod i den politiske vægtskål til fordel for Obama og Joe Biden til trods for at være moderat konservativ, siger:

"Et af Det Republikanske Partis problemer lige nu er, at det er blevet fuldstændigt overtaget af den konservative bevægelse. Og det er noget andet end de mennesker, der normalt identificerer sig som republikanere. En af grundene til, at det demokratiske parti har kunnet få så mange mennesker til at stemme på sig, er, at de vælgere, der normalt plejer at tænke på sig selv som moderate republikanere, har forladt deres gamle parti i stimer."

Dionne Jr. peger på, at John McCain førte en "klassisk konservativ kampagne mod 'socialisten Obama' sammen med en ærkekonservativ kandidat til vicepræsident, men at det ikke hjalp på resultatet."

Tod Lindberg fra Stanford University, der også er redaktør af magasinet Policy Review, og som fungerede som uofficiel rådgiver for John McCains valgkampagne var online i en chat i Washington D.C. onsdag.

Her sagde han tilsvarende, at Det Republikanske Parti må bevæge sig "væk fra de klassiske socialkonservative positioner, som er fantastiske til at motivere de republikanske kernetropper, men som ikke rører størstedelen af de almindelige vælgere, som er mere fokuserede på økonomi, jobs og uddannelse."

Tilbage til basis

Et partimedlem, der har været tæt på republikanernes møder i denne uge, men som ønsker at være anonym, siger til Information, at kampen om partiets sjæl er i fuld gang:

"Jeg ønsker personligt, at partiet vender tilbage til det, det stod for, da jeg var ung. Dengang betød det at være republikaner, at man ikke mente, staten skulle stå ved sovekammerdøren og snage i, hvad du og din ægtefælle laver sammen. Det var, og bør igen blive, et parti, der fokuserer på lave skatter, omsorg for de svageste i samfundet, fokus på familien, på de ældre og giver folk frihed og mulighed for at trives selv. Derfor er det f.eks. også et parti, som giver unge mennesker muligheder for at komme så langt, de ønsker sig i samfundet, mens demokraterne har været et parti i lommen på stærke organiserede interesser, anti-frihandel og fortaler for et tungt national bureaukrati. Men de modsætninger er forsvundet eller i hvert fald tværet helt ud nu. Og det er det, vi skal gøre noget ved." De 168 medlemmer af den Republikanske Nationale Komite (RNC) vælger deres næste formand ved partiets årlige vintersamling i Washington D.C. om to måneder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Christoffersen

Rettet

/webred

Heinrich R. Jørgensen

Jens Christoffersen:
"Rettet"

Så mangler vi blot det andet punkt ;-)

Kunne man opfordre Heinrich R til at uddybe sin kritik?
Jeg tror du har trykket dig forkert ind. Dette er ikke Nationen på eb.dk

Heinrich R. Jørgensen

Aske Stentoft, det var et forsøg på at være morsom. KP J gjorde opmærksom på to forhold, han ønskede rettet.

Jeg forstår ikke referencen til Nationen - beklager.