Læsetid: 3 min.

'Jeg er skuffet over mit parti'

Den veluddannede konservative elite i Washington havde for længst indstillet sig på Barack Obama som præsident. De bedømmer McCains kampagne som mislykket, men er bekymrede for om Obama kan styre sine partifæller i Kongressen
Udland
5. november 2008

WASHINGTON DC – “Jeg er skuffet over mit parti. Ikke så skuffet, at jeg ikke har stemt på McCain, men skuffet nok til at jeg personligt ikke har noget imod, at Barack Obama bliver præsident. Det bekymrer mig mere med en situation, hvor Demokraterne får magten i både Senatet og Kongressen og sætter sig det afgørende flertal i Senatet på over 60, som vil gøre det muligt for partiet at trumfe al lovgivning i gennem uden nogen demokratisk debat.”

Ordene kommer fra min ven, Mark, som bor i den amerikanske hovedstad. Han har indvilget i at tage mig med til Republikansk valgaften i Washington DC’s allerrigeste kvarter, Kenwood.

Bydelen er verdensberømt for sine japanske kirsebærtræer, som oprindeligt blev doneret fra Japan efter Anden Verdenskrig. De er forblevet så stor en turistattraktion, at der står charterfly klar til afgang mod DC fra Japan hvert år, der blot venter på beskeden “Nu blomstrer kirsebærtræerne i Kenwood.”

Huspriserne ligger mellem to og fem millioner dollars, haverne er diskret svale landskabsarkitektoniske præstationer, børnene indskrevet i dyre privatskoler, som National Cathedral School, den skole i USA, som har leveret flest nationale toppolitikere af alle. Mændene er stort set uden undtagelse jurister eller læger, og kvinderne hjemmegående eller ejendomsmæglere.

Fra midten?

Her stemmer man Republikansk, men har typisk en “social samvittighed”. Det er, som en kvinde forklarer mig det “old money”, der hersker. Folk giver store summer til velgørenhed, og flere af kvinderne i kredsen har rent faktisk stemt på Obama denne gang.

Min ven, der er uddannet jurist og politisk udpeget af Bush-administrationen til sit nuværende job som vicedirektør i en tung, international monetær institution, vil gerne give sin analyse af det skuffende valg, men han vil ikke have sit rigtige navn i avisen.

Han siger: “Det, jeg er mest spændt på er at se, er hvordan Obama vil tackle Kongressen. Han har ingen erfaringer med at gå op imod sine egne, og vi har nogle ekstremer i Det Demokratiske Parti, som Nancy Pelosi og Harry Reid, som jeg ikke vil tøve med at kalde socialister i deres tankegang. De har ventet længe, og de er sultne efter magt. Hvor langt vil præsident Obama gå i sine forsikringer om at regere på midten.”

For gammel

Selskabet spiser fedtfrie tapas, og ikke alle ønsker at se CNN eller Fox. Mange sværger til PBS – det amerikanske offentlige TV – og passer i det hele taget ikke ind i det noget forsimplede billede, eller den “redneck” cowboy-parodi på Det Republikanske Parti, som normalt bliver danskerne til del i de hjemlige medier.

Ingen forventer tidligt på aftenen, at McCain vil vinde. Simpelthen ingen. Og derfor er der heller ikke nogen skuffelse, hverken da de første resultater melder sig, eller da det endelige, overvældende resultat ligger kort efter kl. 23 (kl. 5 om natten dansk tid).

Der bliver trukket på skuldrene, mændene analyserer situationen i hjørnerne, flere af dem vil nu miste deres arbejde inden næste sommer, når magtbalancen i DC tipper, og Obamas støtter skal til fadet. Kvinderne serverer flere tapas.

“Jeg tror, Barack Obama vil blive en fremragende præsident, og jeg glæder mig til noget nyt,” siger Marks hustru, som er hjemmegående, ude i køkkenet. Hun er oprindelig også uddannet jurist fra Princeton. Hun er ligesom sin mand Republikaner, men er ikke i tvivl om, hvad der har været problemet for McCain:

“Han er for gammel. Simpelthen. Han har virket, som om han var uden kontakt med den nye amerikanske virkelighed. Det er ikke kun et spørgsmål om at være forbundet med Bush. Hans kampagne har været usammenhængende, uden fokus og hæmmet af den frygtelige Sarah Palin, som jeg kan forstå, hvorfor han valgte, men som ikke kan bestride posten som vicepræsident. Så er den egentlig ikke længere.”

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her