Læsetid: 2 min.

Smalt irakisk flertal for USA-aftale

Kun 149 af i Iraks 275 parlamentarikere stemte for aftale om USA's tilbagetrækning om tre år
28. november 2008

BEIRUT - Efter tre døgns politisk basar vedtog Iraks parlament med 149 af 198 delegerede den omstridte aftale om 'tilbagetrækning af USA's styrker fra Irak og deres aktiviteter i den mellemliggende periode', der træder i stedet for det FN-mandat til besættelsen, som udløber 31. december.

Aftalens hovedpunkter er: De amerikanske styrker på 150.000 mand skal være væk fra byerne pr. 1. juli næste år og ude af landet med udgangen af 2011. Amerikanske soldater og kontrahenter underkastes irakisk straffelov, hvis de begår kriminalitet i fritiden, men vil blive retsforfulgt efter USA's militære straffelov, hvis de er i uniform.

USA mister magten til at holde irakere fængslet uden rettergang, og må indhente irakisk arrestordre inden for 24 timer efter, at mistænkte er tilbageholdt. I dag er 17.000 irakere i amerikansk fangenskab - de af dem, der ikke har været for en domstol eller er eftersøgt af irakiske myndigheder, skal løslades.

Alle militære operationer skal godkendes af en irakisk-amerikansk komite, og amerikanske styrker kan ikke foretage husundersøgelser uden irakisk godkendelse.

Alle amerikansk okkuperede bygninger, baser og anlæg overdrages til Irak efter ophør af besættelsen. Aftalen kan opsiges med et års varsel, dersom begge parter er enige.

Ikke konsensus

Det lykkedes premierminister Nuri al-Maliki, leder af en shia-domineret koalition, der sammen med de kurdiske partier kunne mønstre 138 af de i alt 275 parlamentssæder, at få et antal sunni'er med om bord ved løfte om, at aftalen sendes til folkeafstemning i juli næste år.

Al-Maliki afviste krav om annullering af tribunalet, der retsforfølger tidligere Baath-spidser fra Saddam Husseins styre. De radikale shia'er, ledet af Moqtada Sadr, stemte imod med råbene "nej, nej, nej til USA".

Shia'ernes åndelige leder, ayatollah Ali Sistani, har accepteret aftalen forudsat den har 'bred konsensus'. Det har den ikke - 77 delegerede var fraværende, mange af dem på en politisk bekvem pilgrimstur til Mekka, og optakten til afstemningen har været præget af selvmordsaktioner med et tocifret antal dræbte.

USA's ambassadør, Ryan Crocker, og styrkernes øverstkommanderende, general Ray Odierno, kalder aftalen for "formalisering af et stærkt partnerskab". USA's stabschef, admiral Michael Mullen, har sagt, at "betingelserne (for aftalen) kan ændre sig i den kommende periode" og at USA "fortsat vil diskutere med irakerne som udviklingen skrider frem". Det Hvide Hus' presseofficer, Dana Perino, kalder aftalens indhold for "en hensigtserklæring".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu