Læsetid: 3 min.

Stærk lobbyisme betyder flere pesticider

Fødevarekrisen giver pesticid-lobbyen vind i sejlene. EU-parlamentarikerne har opgivet meget hårdere regler for giftige sprøjtemidler. Lobbyisterne kører skræmmekampagner med falske tal, lyder kritikken
Udland
7. november 2008

Truslen om stigende fødevarepriser er den primære årsag til, at nye regler for brugen af pesticider i Europa er blevet langt mere udvandede end de europæiske parlamentarikere oprindeligt havde lagt op til.

Efter over et års tovtrækkeri både internt og med EU's 27 miljøministre blev parlamentets miljøudvalg onsdag enige om et kompromis, som nu i efteråret skal falde endeligt på plads med miljøministrene i Rådet.

Men europaparlamentarikerne har været tvungne til at slække markant på den grønne fane de ellers holdt særdeles højt, da de blev præsenteret for Kommissionens pesticidforslag første gang.

Stærk lobby

Ved den første behandling fik parlamentet igennem, at en lang række stoffer som menes at kunne fremkalde kræft, arvelige skader og forringe forplantningen eller skade fostre helt skulle bandlyses, men nu har parlamentarikerne godkendt, at der kan søges undtagelser til den regel, hvis man kan bevise, at stoffet er nødvendigt i forhold til at bekæmpe en alvorlig plantesygdom.

"Parlamentets position er blevet reelt udvandet. Vores frygt ved, at man nu kan søge undtagelse til reglen er, at pesticidindustrien vil ansætte en hær af advokater, som vil forsøge af få undtagelser til brug af farlige stoffer af alle mulige mærkelige grunde og dermed trække i langdrag, at der sker noget på området," siger Elliot Cannell, talsmand for PAN Europe, en paraplyorganisation for græsrodsbevægelser, der arbejder for at erstatte brugen af giftige pesticider med økologiske alternativer.

Elliot Cannell skyder skylden for parlamentets udvandede kompromis på en stærk lobby, som har vendt flere af parlamentarikerne mod den først vedtagne løsning.

"Lobbyisterne har kørt en reel skræmmekampagne med falske tal og udregninger. Det er sørgeligt at se, hvordan så meget misinformation kan indvirke på den politiske situation," siger Elliot Cannel.

Færre produkter

Lobbyisterne hårdeste argument i diskussionen har været fødevarekrisen. Flere organisationer har udgivet rapporter, som har påvist, at antallet af afgrøder vil falde, hvis man skærer nogle af de effektive gifte væk. Det vil betyde, at landbrugsprodukterne vil blive dyrere og, at EU vil blive mere afhængig af at importere landbrugsvarer fra udlandet.

Det argument fastholder industrien, som i modsætning til økologerne mener, at parlamentarikerne er gået alt for langt i deres kompromisforslag.

"Hvis parlamentarikernes forslag går igennem som det ser ud nu, så er der ingen tvivl om, at det vil få stor betydning for fødevareproduktionen i Europa. Vi vil få langt færre produkter stillet til rådighed, og det vil betyde, at det vil være svært at ramme plantesygdomme målrettet og effektivt," siger Simon Michel-Berger, der er talsmand for COPA-COGECA, de europæiske landmænds og andelsbrugs interesseorganisation.

Ifølge Dan Jørgensen (S), næstformand i parlamentets miljøudvalg er det rigtigt, at lobbyisterne har været meget pågående under beslutningsprocessen.

Realistisk kompromis

"Det her påvirker to meget stærke industrier: kemikalieindustrien og landbruget, og jeg har sjældent oplevet en så intens lobbyisme.

De har både haft indflydelse på miljøministrene og på mange kolleger her i parlamentet," siger Dan Jørgensen som selv er en af strammerne i forhold til pesticiddirektivet.

"I Danmark er det lykkedes at halvere brugen af pesticider på 20 år uden, at det er gået ud over afgrøderne, så jeg køber ikke den med fødevarepriserne. Men vi er nødt til at få et kompromis med Rådet. Meget af det, vi fik igennem i første omgang, var ekstremt ambitiøst, simpelthen fordi lobbyisterne ikke var vågnet ordentligt op på det tidspunkt. Nu står vi med et langt mere realistisk kompromis," siger Dan Jørgensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her