Læsetid: 4 min.

Våbenhvilen med Gaza er reelt brudt sammen

Israel overvejer militær intervention efter to ugers udveksling af missiler og en total blokade, der har lammet det i forvejen hårdt ramte Gazas el- og fødevareforsyning
17. november 2008

BEIRUT – Trods israelske forsikringer om vilje til at fastholde den fem måneder lange våbenhvile med Hamas i Gaza-striben, tyder stedse flere rapporter på, at den reelt er ophørt.

Siden den 4. november, da en israelsk kommandostyrke på den amerikanske valgdag trængte ind i Gaza for at ’uskadeliggøre’ en mistænkelig tunnel nær grænsen til selve Israel, og hvor en Hamas-militant blev dræbt i den efterfølgende skudveksling, har Hamas sendt mere end 170 raketter af forskellige typer – Qassem og den længererækkende Grad-raket, – og dænget Negev-ørknen til med mortérgranater.

Israel har svaret med luftangreb fra især ubemandede droner, og tabskontoen ligner den traditionelle: 15 Hamas- og Islamisk Jihad-militante er dræbt af missiler, to andre er døde af andre årsager, mens Israel ikke har lidt tab.

Så sent som i går blev fire medlemmer af den Hamas-relaterede gruppe, Folkelig Modstands-Komité, dræbt af fjernstyrede drone-missiler da de, ifølge en talsmand for gruppen, Abu Attaya, var i færd med at affyre mortérgranater mod israelsk territorium.

Den foreløbigt begrænsede ’lavblus-krig’ kom på et tidspunkt, hvor Hamas var under pres for at indgå en udsoningsaftale med det Fatah-dominerede PA-hjemmestyre på Vestbredden. En egyptisk plan for en samlingsregering blev forelagt Hamas som et diktat, og Hamas meldte fra med den begrundelse, at PA-hjemmestyret har fængslet ca. 600 Hamas-tilhængere, og så længe de ikke er løsladt, er der ingen udsoning.

Israel øget gengældelse

På et regeringsmøde i går advarede Israels fungerende premierminister, Ehud Olmert, den islamiske modstandsbevægelse mod ’yderligere brud på våbenhvilen’

»Vi vil ikke tolerere den prispolitik, de militante terrororganisationer har sat,« sagde Olmert.

»Vi vil ramme enhver, der forsøger at bryde våbenhvilen. Vi er ikke ivrige efter et nyt slag, men vi frygter det ikke«.

Hamas har erklæret, at for hver dræbt militant, sættes en ’pris’ på en dræbt israeler. I Israel har genoptagelsen af fjendtlighederne udløst en voldsom debat i lyset af det parlamentsvalg, der er fastsat til den 10. februar. Højreoppositionens ledere kritiserer den fungerende premierminister for at have styrket Hamas ved at indgå våbenhvilen i juni.

»De, der tror på våbenhvile, stikker hovedet i sandet,« sagde vice-premierminister Eli Yishai fra det ultraortodokse Shas-parti, der sidder i den afgående regeringskoalition.

»I stedet for at udslette Hamas hovedkvarter fra luften, har vi tilladt dem at genopruste.«

Avigdor Lieberman, leder af et ultranationalistisk parti, opfordrer Olmert til at fyre forsvarsminister Ehud Barak fra Arbejderpartiet, og den tidligere forsvarsminister og nuværende transportminister, Shaul Mofaz, er også ude med riven:

»Hamas bliver stærkere for hver dag, og vi mister vores afskrækkelseseffekt,« sagde han.

Forsvarsminister Ehud Barak har længe truet med egentlig militær intervention i Gaza, og den trussel blev gentaget i går, da han kaldte situationen ’utålelig’. Og tilføjede: Vores styrker må reagere beslutsomt mod Hamas og andre ekstremister i Gaza-striben.«

Humanitær katastrofe

Og medens israelerne skændes om, hvor vidt Hamas har overtaget i forhold til Israel, er civilbefolkningen i landstriben på størrelse med Langeland offer for en humanitær katastrofe af hidtil usete dimensioner som følge af Israels totalblokade af livsvigtige forsyninger.

I weekenden ophørte kraftværket i Gaza City med at producere strøm på grund af mangel på dieselolie – levering af fødevarer og gas blev stoppet den 5. november, og ifølge en Røde Kors-rapport er mindst 750.000 af Gazas 1,5 mio. indbyggere ofre for »strukturel underernæring«, der har »nedbrydende langtidseffekt«.

Ikke på grund af den nuværende totalblokade, men fordi Gaza siden Hamas valgsejr i januar 2006 har været underkastet israelske restriktioner, der blev forstærket i juni sidste år, da Hamas tog kontrol med landstriben ved et militærkup mod præsident Mahmoud Abbas Fatah-dominerede PA-hjemmestyre.

»Vi straffes kollektivt, og situationen bliver forværret dag for dag,« siger Informations kontakt i Gaza, en palæstinensisk kvinde, der arbejder for en hjælpeorganisation.

– Er folk vrede på Hamas – udover israelerne?

»De er vrede på alt og alle. Vi har ingen elektricitet, der er ikke varer at få i butikkerne og FN-hjælpeprogrammet er indstillet«.

Kronisk underernæring

I en 46 sider lang rapport gennemgår en komité under ICRC, internationalt Røde Kors, konsekvenserne af Israels kollektive afstraffelse af civilbefolkningen. Priser på fødevarer er steget med 40 pct., hvilket har resulteret i ’fremadskridende forringelse af fødevaresituationen for op til 70 pct. af Gazas befolkning’, hedder det. »Kronisk underernæring er en konstant stigende tendens, der medfører risiko for underskud af mikronærings-stoffer«, hedder det, og »blokaden har medført, at husholdningerne nu får 80 pct. af deres kalorier fra korn, sukker og olieprodukter, hvorimod proteinrig føde som kød og friske grøntsager er en mangelvare«.

Mark Regev, talsmand for den israelske premierminister, siger til den britiske avis, The Independent, at »ansvaret for situationen er Hamas, der holder Gazas befolkning som gidsler med deres ’ekstremistiske ideologi’, der ’utvivlsomt har medført lidelser’«.
Han tilføjede: »Hvis Hamas fokuserede ressourcerne på ’folkediæter’ i stedet for Qassem-raketter og voldelig jihad-krig, ville de problemer (som beskrevet i oven for omtalte Røde Kors-rapport) ikke eksistere«.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vilhelm von Håndbold

"It is useless and point futile for us to continue talking peace and non-violence against a government whose reply is only savage attacks on an unarmed and defenseless people" - Nelson Mandela