Læsetid: 4 min.

Vold og uro breder sig i Thailand

Kampene mellem Thailands regeringstilhængere og oppositionen bliver voldsommere. Demonstranter har invaderet Bangkoks lufthavn. De ønsker et militærkup, siger Thailandsk ekspert
Tusindvis af demonstranter protesterer mod den thailandske regering i Bangkoks internationale lufthavn. De vil have premierminister Somchai Wongsawat til at gå af. Flere mener, at det oppositionsledede oprør er terror mod offentligheden. Uroen rammer Thailands økonomi, da den går ud over Thailands vigtigste indkomstkilde: turistindustrien.

Tusindvis af demonstranter protesterer mod den thailandske regering i Bangkoks internationale lufthavn. De vil have premierminister Somchai Wongsawat til at gå af. Flere mener, at det oppositionsledede oprør er terror mod offentligheden. Uroen rammer Thailands økonomi, da den går ud over Thailands vigtigste indkomstkilde: turistindustrien.

Pornchai Kittiwongsakul

27. november 2008

BEIJING - Thailands skrøbelige demokrati er igen sat under hårdt pres. Efter flere måneders demonstrationer og sammenstød stormede regeringsmodstandere natten mellem tirsdag og onsdag landets største lufthavn i hovedstaden Bangkok. Hundreder af flyafgange er aflyst, og mindst 4.000 rejsende er strandet.

Lufthavnsmyndighederne siger, de ikke har andet valg end at lukke Suvarnabhumi Lufthavn, da tusindvis af demonstranter - nogle af dem med masker og bevæbnet med metalrør og golfkøller - blokerer området.

Det er en yderligere eskalering af demonstranternes månedlange kamp for at tvinge premierminister Somchai Wongsawat fra magten.

Demonstranterne, anført af Folkealliancen for Demokrati (PAD), skabte samtidig kaos i Bangkok, da de affyrede skud mod regeringstilhængere. Det er første gang skydevåben tages i brug i konflikten. 11 blev såret. Samtidig blev PAD-tilhængere angrebet med det, der lod til at være hjemmelavede håndgranater. På thailandsk tv blev der vist billeder af en regeringstilhænger, der bad for livet, mens demonstranter holdt en lang kniv over hans hals.

Volden spredte sig samtidig til den nordlige by Chiangmai, da en regeringsmodstander blev dræbt af skud sendt i går aftes.

Det følger mandagens uro, da tusinder af regeringsmodstandere omringede parlamentet, finansministeriet og politiets hovedkvarter.

Det endelige opgør

Uroen foregik, mens premierminister Somchai Wongsawat opholdt sig i Peru. Inden han vendte hjem, sagde han, at han har "ingen intention om at træde tilbage".

Protestlederen Sondhi Limthongul afviste i går regeringens tilbud om forhandlinger for at ende lufthavnsblokaden.

"Du skal træde tilbage, før vi sætter os ned og taler med dig," sagde han henvendt til premierministeren til jubel fra sine støtter ved lufthavnen.

Besættelsen af lufthavnen er PAD's seneste træk i det, bevægelsen beskriver som "det endelige opgør". Det er et forsøg på at fremprovokere en reaktion fra myndighedernes side, der kan bringe situationen ud af kontrol og tvinge hæren til at gribe ind og tage magten. Det mener Thitinan Pongsudhirak, en professor i statsvidenskab og leder af instituttet for sikkerhed og internationale studier ved Bangkoks Chulalongkorn Universitet.

Han siger til Information, at PAD, med sin besættelse af lufthavnen, "har øget den politiske polarisering" og vist, at den er rede til at gøre brug af 'bandevold' i et forsøg på at gøre Thailand så uregerlig, at premierminister Somchai vil føle sig tvunget til at træde tilbage.

"De ønsker at fremprovokere et militærkup, som kan være med til at nulstille den politiske proces," siger Thitinan.

Thailand var underlagt militærstyre fra september 2006 til december sidste år. Men landets hærchef, general Anupong Paochinda, mener ikke, militær indgriben vil løse de fundamentale politiske modsætninger. I går meddelte den indflydelsesrige general regeringen, at den bør udskrive valg for at få landet ud af den politiske krise. "Regeringen bør give folket en chance for at bestemme ved et nyt valg," sagde han.

Sent i går aftes afviste en talsmand fra regeringen dog den opfordring.

Går Thaksins ærinde

Demonstranterne siger, at de vil omstyrte den nuværende leder Somchai, da de anklager ham for blot at rende sin forgænger Thaksin Shinawatras ærinde.

Milliardæren Thaksin anklages af sine modstandere for at have stået i spidsen for et populistisk, korrupt styre. Han blev afsat i 2006 ved et militærkup, da hæren rykkede ind for at genoprette ro og orden efter langvarige demonstrationer, som PAD også stod bag.

Thaksin er i mellemtiden blevet dømt for korruption, men lever i eksil for at undgå sin straf.

PAD bakkes op af Bangkoks middelklasse og eliten. De er dog i mindretal i forhold til regeringstilhængerne, der hovedsageligt består af landbefolkningen og fattige i byerne. De har nydt godt af Thaksin og hans efterfølgeres tilbud om gratis sygesikring, subsidier til landsbyerne og et udvidet velfærdsprogram.

PAD-tilhængerne har derfor indset, at de ikke kan overtage magten ved demokratiske valg. Blandt demonstranternes krav er derfor fjernelsen af det nuværende demokratiske valgsystem, som, siger de, er sårbart overfor regeringens køb af stemmer. De går ind for et system, hvor landets regeringsmedlemmer udpeges af bestemte erhvervsgrupper og sociale grupper.

"PAD's endemål er at forme de demokratiske regler, så der er garanteret større repræsentation for eliten," siger Thitinan Pongsudhirak: "De har derfor brug for en situation, hvor de har mulighed for at omskrive grundloven."

Det er netop det, som et militærkup kan give mulighed for. Thitinan Pongsudhirak mener dog, at PAD's lufthavnserobring vil mindske støtten til demonstranterne.

Thailandske medier lader til at være enige. De har tidligere generelt været kritiske overfor regeringen og har støttet protesterne. Men nu er tonen ændret.

"Den seneste aktion af PAD minder mere om terrorisering af offentligheden," siger Bangkok Post i en leder. "Det træk vil kun være med til yderligere at erodere den allerede faldne støtte."

Strandede passagerer

Imens venter tusindvis af rejsende på deres flyafgange. Lufthavnsleder Serirat Prasutanont siger, at myndighederne forsøger at forhandle med demonstranterne, for at finde en løsning.

"Begivenheden har for altid skadet Thailands renommé og landets økonomi," siger han.

Lufthavnsblokaden er endnu en hovedpine for Thailands turistindustri, der årligt omsætter for 16 mia. dollar. Thailands finansminister advarer om, at protesterne kan føre til store problemer for økonomien, da landet er afhængig af netop turismen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu