Nyhed
Læsetid: 1 min.

Amnesty International: Græsk politi bryder menneskerettigheder

Ifølge Amnesty International er det græske politis brug at fysisk styrke overfor unge demonstranter ulovlig og ude af proportion. Menneskerettighedsbrud i landets politisystem er et generelt problem, mener organisationen
Ifølge Amnesty International er det græske politis brug at fysisk styrke overfor unge demonstranter ulovlig og ude af proportion. Menneskerettighedsbrud i landets politisystem er et generelt problem, mener organisationen
Udland
10. december 2008

Tirsdag udsendte Amnesty International en pressemeddelse, der i skarpe vendinger fordømmer græsk politis håndtering af de akuelle uroligheder i landet. Politiet sondrer ikke mellem voldelige og ikke-voldelige demonstranter, men angriber vilkårligt. Og den styrke, som politiet bruger, er ude af trit med demonstranternes opførsel, lyder kritikken.

’Billeder i de internationale medier og øjenvidneberetninger givet til Amnesty International giver mere og mere overbevisende beviser for, at politiet slår og mishandler fredlige demonstranter’ siger Amnesty Internationals direktør for Europa og Centralasien, Nicola Duckworth.

Drab på 15-årig

Den slags overgreb er ikke et nyt fænomen i Grækenland, mener Amnesty. De skriver, at de har udført ’omfattende undersøgelser’ af menneskerettighedsovergreb begået af politiorganer i Grækenland og gentagne gange har opfordret de græske myndigheder til at granske systemet.

Urolighederne i Grækenland opstod, efter den 15-årige Alexis Gregoropoulos blev skudt og dræbt af en græsk politimand lørdag. Ifølge øjenvidneberetninger, som Amnesty International har fået, blev drengen myrdet med fuldt overlæg.

Sammen med en gruppe venner blev han stoppet af to politibetjente, som overfuste dem, og en ordveksling fandt sted. Da betjentene var ved at køre videre efter ordvekslingen, smed én i gruppen en flaske efter politibilen, som derpå stoppede. Efter endnu en ordveksling skød en af de to betjente den 15-årige dreng i bryster, siger vidner.

Generelt problem

Betjentene har forklaret, at de handlede i selvforsvar. Da øjenvidneberetningen og betjentenes forklaring af situationen er gensidigt udelukkende, opfordrer Amnesty til en hurtig og upartisk undersøgelse af forløbet. Samtidig opfordrer de til et generelt opgør med ulovlige metoder i landets politiarbejde:

’Drabet på Alexis Gregoropoulos og den åbenlyst uproportionelle brug af styrke i politiets arbejde under demonstrationerne følger et klart mønster af alvorlige brud på menneskerettigheder begået af politiet, som inkluderer overdreven brug af styrke, tortur og anden mishandling, misbrug af våben og korruption i politiorganer’, siger Duckworth.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her