Nyhed
Læsetid: 2 min.

Britisk mission i Irak nærmer sig sin afslutning

Storbritanniens premierminister, Gordon Brown, besøgte i går de britiske tropper i Irak og bebudede samtidig, at han forventer de sidste britiske soldater ude af landet i løbet af første halvår af 2009
Gordon Brown besøgte i går de britiske styrker i det sydlige Irak og lagde en krans til ære for de 178 faldne briter.

Gordon Brown besøgte i går de britiske styrker i det sydlige Irak og lagde en krans til ære for de 178 faldne briter.

Peter Macdiarmi

Udland
18. december 2008

De britiske soldater i Irak vil i løbet af første halvår af 2009 have opfyldt deres mission i Irak. Derefter forlader de landet, sagde den britiske premierminister, Gordon Brown, da han i går var i Bagdad på sit fjerde besøg, siden han blev regeringschef for halvandet år siden.

Brown, der blandt andet mødtes med den irakiske premierminister, Nuri al-Maliki, kom til Bagdad dagen efter, at Iraks regering havde fremlagt et forslag, der baner vejen for, at Storbritannien kan trække sine 4.100 soldater ud af Irak i juli 2009.

"Ved udgangen af maj, eller tidligere, vil missionen være afsluttet," sagde Brown på en fælles pressekonference med al-Maliki.

Han tilføjede, at den sidste britiske soldat vil flyve hjem i løbet af de følgende to måneder.

Den britiske premierminister ankom kort efter, at USA's præsident, George Bush, havde været på et farvelbesøg i Bagdad, hvor det vakte stor opsigt, at en irakisk journalist smed sine sko efter ham på et pressemøde. Ved pressemødet med Brown og al-Maliki var sikkerhedsforanstaltningerne blevet skærpet.

178 faldne soldater

Den stadig usikre situation i landet blev understreget under Browns besøg, da mindst ni mennesker blev dræbt og over 40 såret af en bilbombe uden for én af færdselspolitiets poster i hovedstaden. Men Brown understregede, at den overordnede sikkerhedssituation er blevet bedre.

"De fleste af de steder, hvor jeg har været i dag, kunne jeg ikke have besøgt for et par få måneder sider," sagde Brown under en rundtur i det sydlige Irak.

Tidsplanen for den britiske tilbagetrækning er i overensstemmelse med den irakiske regerings plan om at lade alle udenlandske styrker - undtagen de amerikanske - afslutte deres mission i landet inden juni næste sommer. Den amerikanske tilbagetrækning afhænger af en særlig ny sikkerhedsaftale. De amerikanske styrker skal ifølge denne plan være ude af Irak inden udgangen af 2011.

I det sydlige Irak lagde Brown en krans til minde om de 178 britiske soldater, der er blevet dræbt i landet siden invasionen mod Saddam Husseins regime i april 2003.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nå, der skal nok snart være valg i Storbritanien ?

Og så hersker de rigen fred og idyl i den del af Irak.

Ligesom i sommeren 2007, ikk' ?