Læsetid: 2 min.

Britisk tv-station får øretæver for Ahmadinejads julehilsen

Juleaften valgte Channel 4 at bringe en julehilsen fra Irans kontroversielle præsident. "Syg og afsporet ironi," mener Israel
Juleaften valgte Channel 4 at bringe en julehilsen fra Irans kontroversielle præsident. "Syg og afsporet ironi," mener Israel
Udland
27. december 2008

LONDON - Da Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad, juledag leverede den britiske tv-kanal Channel 4's alternative juletale var budskabet:

"Glæde, velstand, fred og broderskab for hele menneskeheden." Alligevel skabte talen øjeblikkeligt ballade.

Talen af den kontroversielle Ahmadinejad - hvis nukleare ambitioner samt syn på Israel og homoseksualitet har skabt et mildest talt køligt forhold mellem Vesten og Iran - var ellers moderat og manglede helt den harske retorik, som han er kendt for.

"Gud," sagde han, har skabt "ethvert menneske med evnen til at opnå perfektion."

Han argumenterede også for, at muslimer og kristne kan arbejde sammen for at skabe en verden af "kærlighed, broderskab og retfærdighed."

Despot

Sandsynligvis i erkendelse af det ret kontroversielle valg af hovedtaler bragte Channel 4 ikke talen klokken 15, hvor dronningen siden 1993 har leveret sit julebudskab til BBC's seere, men blændede i stedet op for programmet klokken 19.15.

Det standsede dog ikke kritikken, der haglede ned over kanalen længe før sendingen.

Menneskeretsforkæmperen Peter Tatchell opfordrede Channel 4 til at "trække stikket ud for denne kriminelle despot, der er en af verdens mest blodige tyranner på linje med Robert Mugabe, Sudans Omar al Bashir og den burmesiske junta."

Det britiske udenrigsministerium mente, at det var en international fornærmelse af Channel 4 at give taletid til en præsident, der har kaldt Holocaust 'en myte'.

"Præsident Ahmadinejad har i sin regeringstid ved flere lejligheder udtalt sig frastødende anti-semitisk. De britiske medier har ret til frit at fortage redaktionelle valg, men denne invitation vil afføde forargelse og forbløffelse, ikke kun herhjemme, men også blandt os venligtsindede lande," udtalte en talsmand fra ministeriet.

Syg ironi

Israel kaldte Channel 4's julehilsen for "syg og afsporet ironi."

"I Iran får kristne konvertitter dødsstraf," påpegede Israels ambassadør i London.

Ahmadinejad, der talte på farsi med engelske undertekster, sendte sine særlige lyk-ønskninger til Jesus og til det britiske folk. Han sagde, at verdens problemer bunder i, at nationerne ikke følger profeternes lære, herunder Jesu lære. Han foretog også et slet skjult angreb på USA. Han mente, at Jesus ville have været modstander af "tromlende, ekspansionistiske magter med dårligt temperament" og ville have modsat sig "krigsmagere, besættere og terrorister verden over."

Oversat af Anna von Sperling

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her