Læsetid: 4 min.

EU-topmøde med få resultater

Der var ikke udelt begejstring over resultatet ved EU-topmødet i Bruxelles i går: En klimapakke, men ingen folkeafstemning i Irland til foråret. Risikoen for et nej er for stor
Der var ikke udelt begejstring over resultatet ved EU-topmødet i Bruxelles i går: En klimapakke, men ingen folkeafstemning i Irland til foråret. Risikoen for et nej er for stor
13. december 2008

BRUXELLES - EU-formandskabets leder, præsident Nicolas Sarkozy, var i fin form ved pressekonferencen ved afslutningen af EU-topmødet i går, og sad og sms'ede, mens EU-kommissionsformand, José Barroso, på hans venstre side talte til pressen.

"Han vil sikkert gerne hjem til konen," lød det fra en journalist fra Le Monde, da den lille franske præsident ilede ud af lokalet.

Alt virkede dog, som om EU-mødet trak i langdrag, og op til den endelige pressekonference, virkede alt forsinket.

For eksempel aflyste Sarkozy en pressebriefing, fordi han forhandlede det sidste på plads med østeuropæiske regeringer. Der var krisestemning. Men den krise var forbi i går eftermiddag.

Som statsminister Anders Fogh Rasmussen udtrykte det på det danske pressemøde efter topmødet om tale om krisestemning:

"Den forsvandt som dug for solen,"

Alle syntes begejstrede - om end det ikke helt var til at se hvorfor.

"Det er alt sammen meget teknisk," indrømmede den tyske kansler, Angela Merkel, da hun forlod sin pressekonference.

Tre resultater

Men det står dog klart, at topmødet endte med tre overordnede resultater:

-En økonomisk stimulans-pakke, som giver 1,5 procent af EU's samlede bruttonationalprodukt til økonomisk genopretning.

-En klimapakke, der sikrer at CO2-udledningen sænkes med 20 procent i 2020.

-En principerklæring om, at de krav Irland ønsker opfyldt for at holde en folkeafstemning om Lissabon-traktaten indfries.

Nogle EU-ledere mente dog, det var for små kompromisser. Det afviste både Nicolas Sarkozy og EU-kommissionsformand José Manuel Barroso.

På pressekonferencen nægtede Barroso, at der var indgået kompromis, og at resultatet skulle være blevet dårligere, end det franske formandskab havde lagt op til.

"Der er ikke reduceret en millimeter på det vi havde sat os for. Det er en stor succes. Barack Obama brugte et slogan der lød: 'Yes, we can' - Det er også konklusionen fra dette topmøde".

Sarkozy var ligeledes begejstret. Han har sat stor personlig prestige ind på formandskabet, og mener - næppe overraskende - at det var en succes.

"Alle resultater er nået. Vi har sendt et stærkt signal til den nye amerikanske præsident om, at vi viser vejen frem".

Han fremhævede især den britiske premierminister, Gordon Brown, som en af "de konstruktive kræfter der sikrede, at dette topmøde blev en succes".

"Brown er en stor europæer," sagde Sarkozy.

En del bemærkede, at han ikke fremhævede Angela Merkel i denne sammenhæng. Det ses af iagttagere som et bevis på, Storbritannien og Frankrig har indgået et uformelt samarbejde, og dermed hægtet Tyskland af i processen.

"Gordon Brown er Nicolas Sarkozys nye bedste ven," skrev den liberale tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung i går.

Problemet Irland

Spørgsmålet om Irlands folkeafstemning om Lissabonforfatningstraktaten lå i baggrunden på hele topmødet.Den franske regering havde indtil i sidste uge håbet at overbevise den irske regering om at afholde en ny folkeafstemning til foråret. Det lykkedes ikke - selv om der faktisk lå en aftale om en irsk løsning torsdag aften.

"Irland vil nu - i de næste måneder - undersøge mulighederne for at finde en aftale. Det vi er blevet enige om, er de områder, som vi vil fokusere på," sagde den irske premierminister, Brian Cowen, på en pressebriefing efter topmødet.

Men det var alt! Den irske folkeafstemning var udskudt.

Det udslagsgivende for beslutningen om at udskyde folkeafstemningen er det nye euroskeptiske parti Libertas.

Meningsmålinger i Irland nu viser, at en afstemning for nærværende ikke kan vindes. Nej-siden står til at mønstre 57 procent - fire procent mere end ved folkeafstemningen i juni i år. Den irske regering vil først overveje en folkeafstemning efter Europa-parlamentsvalget. Det skyldes, at den prominente EU- modstander Declan Ganley har fået presseomtale ved at lancere sit parti under topmødet.

Torsdag var der stadig en aftale om fire irske forbehold (bl.a. fortsat en kommissær til hvert land og garantier om forbud mod abort og homoseksuelles ægteskab, fortsat irsk neutralitet og beskatningslovgivning).

Men da rygtet om en aftale kom ud, sagde Ganley på en pressekonference torsdag, at aftalen var et bevis på, at den irske regering havde givet efter.

Det er for politisk risikabelt for den irske regering. Og Brian Cowen overbeviste - ifølge det irske udenrigsministerium - Nicolas Sarkozy om, at aftalen blev udskudt.

Ifølge slutdokumentet skal Irland nu "finde en løsning inden udgangen af denne EU-Kommissions embedsperiode, der slutter i oktober 2009".

Interessant

Ikke alle var overbeviste om, at topmødet var en succes. Den tyske kansler Angela Merkel var påfaldende diplomatisk og kortfattet, da hun blev spurgt på en pressekonference i går eftermiddag.

"Det var et interessant topmøde", sagde Angela Merkel, der dog ikke ville bruge ordet erfolgsreich - succesrig - om topmødet.

"Franskmændene har vist store lederevner i udenrigspolitikken, især i Georgien," sagde hun. Hun undgik omhyggeligt, at sige noget om Frankrigs bidrag til klimaforhandlingerne og den økonomiske politik.

Også miljøorganisationerne var utilfredse med resultatet.

Tjekkiets EU-flair

Tyske Angela Merkel ytrede forhåbninger om, at det tjekkiske formandskab fra nytår skal kunne løse nogle af "de problemer der ikke er blevet løst under dette formandskab".

Denne formulering blev set som endnu en slet skjult henvisning til, at forholdet mellem Tyskland og Frankrig ikke er så godt som tidligere.

"Det er bemærkelsesværdigt, at hun ikke siger mere om Sarkozy. Men det er svært at se hvori uenigheden konkret ligger," sagde Andreas Rinke, Bruxelles-korrespondent for den tyske erhvervsavis Handelsblatt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer