Læsetid: 3 min.

Fælles registre skal opsnappe terrorplaner

Alle EU-landene har forpligtet sig med Prüm-traktaten til at opbygge dna-registre. Hvis mistanken lyder på terror, får samtlige EU-landes politimyndigheder adgang til bl.a. 40.000 danske dna-profiler, fingeraftryk og registreringsnumre på alle danske køretøjer
Alle EU-landene har forpligtet sig med Prüm-traktaten til at opbygge dna-registre. Hvis mistanken lyder på terror, får samtlige EU-landes politimyndigheder adgang til bl.a. 40.000 danske dna-profiler, fingeraftryk og registreringsnumre på alle danske køretøjer
9. december 2008

Uden den store offentlige bevågenhed vedtog folketinget i juni i år et lovforslag, der gjorde bestemmelserne i den såkaldte Prüm-traktat til gældende dansk lov.

Den nye lov fortjener ellers, at man kaster et blik på den. Blandt andet fordi den giver politiet i de andre EU-lande adgang til at søge i det danske register med mere end 40.000 dna-profiler, fingeraftryk og registreringsnumre på køretøjer.

Franske politifolk kan dermed sammenligne dna-spor fra et gerningssted i Paris med dna-profiler i samtlige EU-landes nationale registre, herunder de danske.

Hvis sporene matcher en profil i det danske register, kan det franske politi bede sine danske kolleger om at udlevere samtlige oplysninger om dna-profilens ejer. Det franske eller andre EU-landes politimyndigheder kan ikke 'bladre' i de danske registre, men alene undersøge om en profil i det danske dna-register matcher det dna-materiale, som man har indhentet fra gerningsstedet. Derefter skal de kontakte dansk politi for at få udleveret materialet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu