Læsetid: 1 min.

Fagforening i fælles front med bilbranche

Fagforeningen for ansatte i USA's krise-ramte bilbranche siger ja til forringelser for deres medlemmer
Udland
5. december 2008

Den trængte amerikanske bilindustri kommer ikke i større slagsmål med sine ansattes fagforening, The United Auto Workers Union (UAWU), selv om den planlægger kraftige forringelser for bilarbejderne.

"Vi må jo se på de millioner af job, som vi vil miste her i landet, hvis vi mister den her industri," siger fagforeningschefen Ron Gettelfinger

Branchens tre giganter, Ford, Chrysler og General Motors, skal i disse dage fremlægge en forretningsplan for Kongressen, som skal overbevise politikerne om, at de skal give bilindustrien en hjælpepakke til flere milliarder dollar. Bilbranchens planer lægger op til fyringer og andre besparelser, som blandt andet kommer til at betyde forringelser for de ansatte.

Indtil videre er UAWU bl.a gået med til betydelige ændringer i den såkaldte jobbank, som sikrer, at fyrede medarbejdere stadig modtager en del af deres løn. UAWU's udspil vil bringe muligheden for en hjælpepakke lidt tættere på. Men spørgsmålet er stadig, om det er nok til at få pakken vedtaget i Senatet. I stedet er det måske muligt at samle stemmer nok til at lade industrien bruge 145 mia. kr, som var øremærket til udvikling af miljørigtige biler. Den idé er mange dog voldsomt imod.

Men lederen af Kongres Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, sendte dog onsdag et kraftigt signal om, at bilbranchen får nødhjælp fra statskassen.

"Det er temmelig åbenlyst, at konkurs ikke er en udvej," sagde Pelosi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her