Læsetid: 1 min.

Fanger tager skylden for 11. september

Fem fanger på Guantánamo-basen, der er mistænkt for at have planlagt terrorangrebene mod USA 11. september 2001, siger, at de vil erklære sig skyldige
Fem fanger på Guantánamo-basen, der er mistænkt for at have planlagt terrorangrebene mod USA 11. september 2001, siger, at de vil erklære sig skyldige
10. december 2008

Khalid Sheikh Mohammed, den selverklærede hjerne bag angrebene mod USA 11. september 2001, vil sammen med sine fire medanklagede erklære sig skyldig i anklagerne.

Det meddelte de mandag i et brev til en militærdommer på Guantánamo-basen, hvor de er internerede.

Dommeren, oberst Steven Henley, siger, at han vil udspørge alle fem anklagede, også Khalid Sheikh Mohammed, der i forvejen har tilstået at have planlagt terrorangrebene på USA "fra A til Z", for at sikre sig, at de forstår konsekvenserne af deres beslutning.

Alle fem risikerer dødsstraf, hvis de kendes skyldige.

2973 drab

De er sigtet for drabene på 2973 personer - det antal personer, der blev dræbt, da militante medlemmer af al-Qaeda styrede kaprede fly ind i World Trade Center, Pentagon og ned på en mark i Pennsylvania.

USA's militær genoptog mandag de indledende høringer i forbindelse med de planlagte retssager mod de fem anklagede. Høringerne gik i gang, selv om det er usandsynligt, at den nye amerikanske regering under Barack Obama vil gennemføre retssagerne på basen.

Guantánamo skal lukkes

Barack Obama, der indsættes som USA's præsident 20. januar, har sagt, at han agter at lukke fangelejren på den amerikanske Guantánamo-militærbase i Cuba, og at han ønsker de internerede retsforfulgt i civile og militære domstole i USA snarere end ved de særlige tribunaler, den siddende præsident, George W. Bush, har etableret på basen. Men Khalid Sheikh Mohammed og fire andre tiltalte blev mandag stillet for en dommer ved tribunalet på Guantánamo-basen med henblik på at tackle en række juridiske spørgsmål forud for en egentlig retssag.

Høringerne er berammet til at vare hele ugen.

Mohammed blev en gang betragtet som den tredje mest indflydelsesrige person i terrornetværket al-Qaeda.

Sammen med fire andre - Ramzi Binalshibh, Mustafa Ahmed al-Hawsawi, Walid bin Attash og Ali Abdul Aziz Ali - blev han tidligere på året tiltalt for medvirken til planlægningen af 11. septemberangrebene. ritzau/Reuters

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steen Erik Blumensaat

Evnen til selv at tage beslutninger, autonomen handlen, herrer over sit eget liv, selvstændig tænken og handlen, kan hierar`ki tænkerne ikke sætte sig ind i, hangarskibe, bombefly, tanks, kanoner, mod 19 døde, der var bevæbnet med en hobbikniv. Med deres død tog de røven på rets/stats systemtænkerne.De fik flytræning i usa.

Flemming Leer Jakobsen

Når man tager i betragtning, at døden er den eneste vej ud af Guantanamo for fangerne jvf. amerikanske udtalelser om at selv frikendte Guantanamo fanger ikke vil blive løsladt - så er det jo forståeligt at de fem personer satser på det.

Læs mere : http://www.denmarkonline.dk/skueproces-dommer-bin-ladens-chauffor-pa-gua...

De fem bliver højst sandsynligvis dømt skyldige ud fra beviser, som ikke vil kunne bruges ved en normal domstol. Dermed får USA den propaganda-sejr i deres kamp mod terror.

Men kigger man på FBIs side om Osama bin Laden, så står 11. september 2001 angrebene ikke nævnt den dag idag. Der er simpelthen ikke beviser for det. Det udtalte en pressetalsmand for FBI i juni 2006:
http://www.milligazette.com/dailyupdate/2006/20060612_bin_laden_911_fbi.htm

FBIs side om Osama bin Laden er her:
http://www.fbi.gov/wanted/terrorists/terbinladen.htm

9/11 blev misbrugt til at starte "The War on Terror", som er et falsk og farligt metafor, der er så tilpas vagt, at det kan bruges mod snart sagt hvem som helst, og som kan fortsætte til evig tid, da en afslutning end ikke er defineret.
Dette farlige og absurde cirkus afleder verdens opmærksomhed fra de egentlige problemer, specielt vedr. klima og energi, ligesom det misbruges til at få befolkninger til at afgive deres borgerrettigheder.
Derfor vigtigt at få 9/11 undersøgt helt til bunds.

Ulrik Høstblomst

Enig med Jens

Hele den forbryderiske Bush regering burde hænge i Washington .. Evt julen over ? Så kunne Obama tænke over det når han starter sin nye regering d 20 januar.

Men enig Jens - det havde jeg ellers ikke troet

Ulrik Høstblomst

Klaus

Det var lidt en joke over min pludselige "enighed" med Jens - omkring Bush regeringens fortjenste.

Jeg ville ikke kunne dødsdømme Bush-regeringen og ville heller aldrig kunne bifalde at dette skete uden at at stille dem til regnskab for deres handlinger--over for en dommer ?

Michael Højgård Hansen

Klaus F skriver:
"Ja, at der netop er tale om tilnærmelsesvist frit fald, viser, at eksplosiver ikke var nødvendige."

Et tårn i frit fald møder ingen modstand. Hvordan dannes så, alt det pulveriserede materiale, der kastes ud og op flere hundrede meter sammen med stålstykker fra top til bund.
Hvor er den oppeadgående og vertikale kraft, når du har frit fald...altså ingen modstand!
Et tog der kører ind i et modsatkørende tog bliver smadret. Et tog der kører ind i et holdende tog bliver alvorligt beskadiget. Et tog der kører op bag i et andet tog med næsten samme hastighed i samme retning, giver højst et bump!
I en bygning i fritfald kan du netop beskrive etagerne som havende samme hastighed. Altså nul modstand er lig med nul støv. Støv er lig med enorm modstand, som er lig med forsinkelse, hvilket betyder en betydelig længere kollapstid.
Men bygningerne kan slet ikke kollapse som beskrevet. De blev forstøvet af sprængstoffer, og netop derfor mødte de ingen modstand, og derved fremkommer det frie fald.

Per Holm Knudsen

Klaus F: "Terroristerne er så sandeligt allerede udråbt som martyrer i kampen mod det onde samfund."

Og det er lig præcist Bush-slængets store, store fejltrin, som nu giver ris til egen røv. Ingen har bedre end Bush og konsorter inspireret unge muslimer til at gå martyrvejen gennem terrorisme, Bush er Al Quedas bedste rekruteringskort.

Lad os håbe at Obama finder en udvej af moradset, der kan genskabe USA som en vestlig retsstat.

Michael Højgård Hansen

Thomas Holm

Klaus F er ikke enig med dig!
Jeg giver dig derimod ret i at der er f.eks er luftmodstand her på jorden.
Men den har næppe omdannet beton til støv.
Ikke alle er i stand til at finde en elefant foran deres hoveddør!

Termitrester min bare røv... Tag et stykke aluminium og gnid det hårdt op af noget rustent jern. Presto, termit-spor på både jernet og aluminiumet.

@Michael,

så en bygning der falder sammen producerer ikke betonrester og lign.?

KP J,

Jeg foretrækker min sunde fornuft over for konspiranoia.

Mht. din 'tilståelse', så er den lige så fabrikeret som dine beviser.

De artikler du giver mig er forudent et dejligt eksempel på ordkløveri og citat-udtræk-fra-sammenhæng.

Christian de Coninck Lucas

Det har intet med rettergang at gøre det her. Det får retsagen mod Francis Gary Powers til at se hel fair og troværdig ud.

De der accepterer at noget så rædselsfuldt som forbrydelserne på 11. september kan "prosecutes" på denne måde har mistet al perspektiv.

Efter år i Guantanamo kunne man nemt overbevise Dick Cheney om at han er Kong Arthur og at tyngdekraften forøvrigt slet ikke findes.

Men i hvert fald gør jeg det, imodsætmimg til dig, med fulde navn og åben samvittighed, i sted for at gemme mig bag tre bogstaver og en masse hyklerisk gøgl og rhetorik.

Og apropos barium-nitrat, bare fordi du hurtigt googler thermit og så læser om det på Wiki betyder ikke at du har ret. Der bliver i dit link gjort stort ståhej om at NIST siger at 'der muligvis kunne havde været andre metaller tilstede' hvilket de straks omdøber til at det har været tilstede. Lige sådan som der i ingen af artiklerne direkte bliver henvist til bariumnitrat og hvis man graver i de artikler som de bygger deres påstand på, så bliver Barium f.eks hos Cahill nævnt en gang.

For der er et stort problem med denne teori: mennesker og tid. Det tager de bedste sprængningsekspeter mellem 7 og 14 dage at forberede og gennemføre så præcis en sprængning som 9/11 ville have betydet hvis det havde været en.

7-14 dage i hvilken de skal traske rundt i en bygning med flere tusind mennesker og arbejde.
7-14 dage i hvilken de skal traske rundt i en bygning med flere tusind mennesker og bore holler til sprængstoffer og lign.
7-14 dage i hvilken de skal traske rundt i en bygning med flere tusind mennesker og slæbe rundt på flere tons materiel, sprængstoffer og kliometervis af tændkabler
7-14 dage i hvilken de skal traske rundt i en bygning med flere tusind mennesker og ikke blive set, lagt mærke til eller på nogen som helst anden måde blive opdaget eller talt om.

Alene bare det gør din teori til kospiranoia.

Men hvis det er det du har brug for, at tro at du ved noget med sikkerhed som vi ikke ved, at du holder sandheden mens vi andre er blinde, at du er en leder blandt os nikkefår, hvis du har brug for det for at føle dig anerkendt, hel, og selvsikker, så er du da for min skyld absolut velkommen til det. Hvert menneske har sin egen sutteklud, selv jeg (bøger i tonsvis)

Michael Højgård Hansen

Til Thomas

Hvor er betonresterne? 10 cm støv lå der på sydspidsen af Manhattan.
Jeg ville forlange pengene tilbage fra det rengøringshold der arbejde i WTC øjeblikkeligt!

Kik nu efter. Elefanten er lige foran dig!

The Miami Herald, 8. december:
''I hope the jihad continues and strikes the heart of America with all kinds of weapons of mass destruction,'' bin al Shibh added -- before his trial judge, Army Col. Stephen Henley, cut him off with ``that's quite enough.'

The outburst was quick, in Arabic, with a translator trying to keep up simultaneously -- so fast in fact that the military censor apparently did not manage to hit a mute button from the maximum-security court."

General Michael Hayden, Direktør for CIA, ved en åben senatshøring 5. februar 2008:
"Let me make it very clear and to state so officially in front of this committee that waterboarding has been used on only three detainees. It was used on Khalid Sheikh Mohammed, it was used on Abu Zubaydah, and it was used on Nashiri. The CIA has not used waterboarding for almost five years. We used it against these three highvalue detainees because of the circumstances of the time.

Very critical to those circumstances was the belief that additional catastrophic attacks against the homeland were imminent. In addition to 25
that, my agency and our community writ large had limited knowledge about al Qaeda and its workings."

Waterboarding er ikke den eneste barske "forhørsteknik" amerikanerne har brugt, og CIA er ikke den eneste efterretningsmyndighed.

CIA's Harsh Interrogation Techniques Described:
"Two sources also told ABC that the techniques -- authorized for use by only a handful of trained CIA officers -- have been misapplied in at least one instance.

The sources said that in that case a young, untrained junior officer caused the death of one detainee at a mud fort dubbed the "salt pit" that is used as a prison. They say the death occurred when the prisoner was left to stand naked throughout the harsh Afghanistan night after being doused with cold water. He died, they say, of hypothermia.

According to the sources, a second CIA detainee died in Iraq and a third detainee died following harsh interrogation by Department of Defense personnel and contractors in Iraq. CIA sources said that in the DOD case, the interrogation was harsh, but did not involve the CIA."

Måske opfatter de omtalte fem tilfangetagne ikke dødsstraf som en risiko, men som en chance. En chance for at slippe for livsvarig indespærring, en chance for at miskreditere det amerikanske juridiske system og en chance for at opnå martyrstatus. Og måske en chance for at slippe for fremtidig voldsom afhøring/tortur.

KPJ

Selvfølgelig er Khalid Sheikh Mohammed skyldig!
Jeg synes du overser det allermest imponerende ved hans bedrift, nemlig at det lykkedes ham at bestikke nogle hjelmklædte arbejdere til at udtale: "Move it back, the building is about it blow up" foran CNN's rullende kamera, mens de forlod området foran WTC7. Mohammed iscenesatte dette smarte plot for at få det til at se ud som om, at amerikanerne selv rev den bygning ned. Men vi ved jo allesammen godt, at det der i virkeligheden skete var, at WTC7 på Mohammeds ondskabsfulde befaling kollapsede naturligt efter syv timers brand.

http://www.youtube.com/watch?v=CwjmqkjwnvQ

Dette blot for at illustrere hvilken superhjerne der stod bag 9-11. Mod sådanne mennesker er waterboarding det eneste fornuftige magtmiddel.

Hvorfor han så vælger at tilstå nu, efter først at have forsøgt at frame amerikanerne, er dog lidt af en gåde. Indrømmet....

Andreas Trägårdh

... men ud af de 19 "flykapere" er en tredjedel stadig i live, rundt omkring i europa og asien.
Af de resterende, der må formedes at være omkomet, var allerede kendt, ikke som militante religiøse men som opiums dealere og wheelere fra afghanistan, der gennem mange år havde lavet store forretninger i USA og herunder hvidvaskning af milliarder af opiums penge i banken CITY GROUP.

Talaban brændte i år 2000 alle opiumsmarkerne af i Afghanistan, idet de havde indset at denne hvidvaskning var blevet så omfattende at den omkring år 2000 var en bærende økonomisk konstruktion der holdt dollaren kørende - altså en achilleus hæl.
Cashflow er tungen på vægtskålen i verdens økonomien, efter opiums markene var blevet brændt blev dollaren så ustabil af den faktisk skulle krakke. Måske nogen af jer kan huske det, det var lige i perioden omkring 9/11. Massemordet lukkede som bekendt wallstreet og det redede dollaren... et stykke tid.

Andreas Trägårdh

...men hvorfor gjorde Talaban det?
USA havde brugt Talaban i Kosovo, ja faktisk så sent som i år 2000 var de på lønningslisten, bemårk at det er efter bombninger i Dar es Salaam, Tanzania, og Nairobi, Kenya.
Som tak for hjålpen i X-Jugoslavien, var de blevet tilbudt Afghanistan kvit og frit men det blev ikke sådan. USA svigtede sit løfte til Talaban, derfor brændte de hele opiums høsten og stoppede cashflowet i de store NY banker.