Læsetid: 4 min.

Homofobisk præst får hovedrolle ved præsidentindsættelse

Det har vakt forargelse i USA's homoseksuelle miljøer, at Barack Obama har valgt en evangelisk præst, der er kendt for sin modstand mod abort og homoseksuelle ægteskaber, til at holde introduktionstalen ved sin indsættelse
20. december 2008

Barack Obama afkræves nu et forsvar for sin beslutning om at lade den evangeliske præst Richard Warren holde introduktionstalen ved sin edsaflæggelses-ceremoni, efter at hans beslutning er blevet mødt med voldsom forargelse blandt de amerikanske homoseksuelle.

Det var en overraskelse for mange, at Obama inviterede pastor Warren til at holde den såkaldte indvielses-tale på trappen foran Capitol den 20. januar, og han har de seneste par dage haft travlt med at dæmpe ramaskriget med henvisning til, at "det er vigtigt, at vi amerikanere kan finde noget at være sammen om, selv om vi har vores uoverensstemmelser".

'Pastor Rick', som præsten kalder sig selv, støtter et forbud imod ægteskab mellem homoseksuelle og er også svoren modstander af abort. De homoseksuelle rettighedsgrupper var i forvejen i krigshumør, efter at homoseksuelle ægteskaber er blevet forbudt i Californien, og de har været meget højlydte i deres mishag.

Dialog

Kontroversen har fuldstændig overskygget offentliggørelsen af gæstelisten med det stjernespækkede, politisk korrekte galleri af figurer - med gospelstjernen Aretha Franklin, alias The Queen of Soul, i spidsen - som har fået lov at bivåne begivenheden.

Obama har selv erklæret, at han ønsker, at hans edsaflæggelses-ceremoni skal være "den mest åbne og inkluderende i historien", og han har inviteret en sand regnbue af berømte kunstnere, præster og berømtheder, som skal synge, optræde, læse digte og velsigne ham ved ceremonien.

Adspurgt om den homoseksuelle modstand imod pastor Warren siger Obama:

"Der vil altid være mange synspunkter om den sag, og det er også sådan, det bør være. Det er, hvad Amerika handler om. Vi er forskellige, og vi kan lide at sige vores ærlige mening højt. Det er i den ånd, at vi har arrangeret det, og jeg tror, det bliver en fremragende ceremoni."

Han henviser også til, at han fik en meget elskværdig modtagelse i Pastor Warrens kirke i Saddleback i det sydlige Californien, da han besøgte den for nogle år siden, skønt han er særdeles uenig med den berømte pastor i spørgsmål som abort og homoseksuelles rettigheder.

"Dialog var en vigtig del af budskabet i min valgkamp," sagde Obama på et pressemøde i Chicago.

"Vi kommer aldrig til at blive enige i ét og alt, men vi er nødt til at skabe en atmosfære, hvori vi kan være uenige."

Edsaflæggelses-ceremonien forventes at blive det største folkemøde i USA's historie - over fire millioner ventes at stimle sammen på The Mall midt i den frysende kolde vinter i håb om at få et glimt af Obamas indsættelse.

'Det handler ikke om dig'

Gæsteopbuddet til ceremonien er en veritabel blå bog over USA's kulturelle smeltedigel og omfatter musikerne Itzhak Perlman, Yo-Yo Ma og Gabriela Montero. Dertil kommer den sorte digter og dramatiker Elizabeth Alexander, som har skrevet et digt i dagens anledning. San Franciscos drengekor og pigekor vil synge til. Også borgerretsbevægelsen vil være repræsenteret, om end mindre fremtrædende end mange sorte ledere havde ønsket sig. Obama har bedt pastor Joseph Lowery, som sammen med Martin Luther King stiftede Southern Christian Leadership Conference, om at fremsige velsignelsen.

Snarere end at være et historisk ritual anses indsværgelses-programmet i dag som en markant personlig manifestation fra den tiltrædende præsident, og som en måde hvorpå tonen slås an for den nye regering.

Lige siden George Washington tiltrådte i 1789, har hver eneste præsident holdt en indsættelsestale - den længste var på 8.445 ord, den korteste på blot 135. Nogle af disse taler, som f.eks. Abraham Lincolns anden indsættelsestale, der blev holdt lige efter borgerkrigen, er gået over i historien som mesterlige forsonligheds-handlinger.

Trods forargelsen blandt USA's homoseksuelle anses valget af pastor Warren som et snedigt træk fra Obamas overgangsholds side. Han er den mest populære religiøse figur i hele USA, hvis man ser bort fra paven. Han skrev The Purpose Driven Life med den meget citerede åbningssætning "det handler ikke om dig", og bogen solgte i 20 millioner eksemplarer.

Nyhedsmagasinet Time kalder ham for "hele det nye Amerikas præst".

Som en af de få i den evangeliske bevægelse har Warren også udtalt sig markant om den globale opvarmning. Han forholdt sig omhyggeligt neutral under valgkampen, skønt mange evangelister pressede på for at få ham til at angribe Obama. Men hans ubøjelige støtte til den ændring i Californiens forfatning, der forbyder ægteskaber mellem personer af samme køn, var en rød klud i hovedet på homoseksuelle aktivister. Formanden for Human Rights Campaign, Joe Solomonese, skrev et åbent brev til Obama, hvori han erklærede:

"Vi føler en betydelig grad af disrespekt, når en af arkitekterne bag og propagandisterne for en antihomoseksuel agenda skal hædres ved at blive inviteret på talestolen ved Deres historiske indsættelse."

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Bolding Hansen

Det vækker så til gengæld ikke forargelse i det generelle USA, som aldrig kunne finde på at stemme på en præsident som ikke er religiøs.

Den politiske magt i USA er tæt knyttet til de populære prædikanter, med deres absurde tro, fordi den tro deles af rigtig mange amerikanere.
Hal Lindsay, Jerry Falwell og nu det nyeste skud på stammen, det er så forudsigeligt som USA helst skal have en præsident som beder fadervor hver dag.

78.4 procent af USA betegner sig selv som kristne, hvor af 26.3 procent som evangeliske kristne:

Christian 78.4
Protestant 51.3
Evangelical churches 26.3
Mainline churches 18.1
Hist. black churches 6.9
Catholic 23.9
Mormon 1.7
Jehovah’s Witness 0.7
Orthodox 0.6
Other Christian 0.3

59 procent af befolkningen i USA tror på helvede.

60 procent tror på en personlig gud, mod f.eks 24 procent i Danmark, 92 procent tror på en gud i en eller anden form.

43 procent er i mod abort.

56 procent siger religion er meget vigtigt i deres liv, selv blandt universitetsstuderende er tallet stadig 50 procent!

33 procent mener at biblen er guds direkte, bogstavelige budskab.

39 procent går i kirke hver uge.

58 procent beder hver dag.

24 procent mener, at kun lige præcis deres religion kan lede til frelse!

27 procent mener, der kun er en sand fortolkning af deres tro.

45 procent mener ikke, at evolution er den bedste forklaring på udviklingen af liv.

Alt fra en undersøgelse foretage af PEW i 2007 med en population på over 36.000. 24 procent har svaret på det hele.

Den meget detaljerede rapport på 276 sider kan findes her:

religions.pewforum.org/pdf/report2-religious-landscape-study-full.pdf

Per Erik Rønne

[quote]Den politiske magt i USA er tæt knyttet til de populære prædikanter, med deres absurde tro, fordi den tro deles af rigtig mange amerikanere.
Hal Lindsay, Jerry Falwell og nu det nyeste skud på stammen, det er så forudsigeligt som USA helst skal have en præsident som beder fadervor hver dag.[/quote]

Alligevel er der mange på den danske venstrefløj der vil fremme en tilsvarende udvikling i Danmark - ved at adskille kirke og stat.

Husk på at det i dag er staten der bestemmer over kirken; vi skulle nødig få den omvendte situation.

Søren Kristensen

Som Elton John siger: "Ægteskab er for straights og registreret partnerskab er for bøsser". Man er tilbøjelig (sådan i helt normal betydning) til at give ham ret og dermed sikkert også den gode pastor Warren Jeg må se at få læst artiklen.

Per Holm Knudsen

Oliver Chadereux: "Men er fobier ikke normalt noget med ubegrundet frygt?"

Fobi er blot en frygt eller afsky, der kan være mere eller mindre begrundet og/eller sygelig. Så i betydningen en præst, der afskyr homoseksuelle, er betegnelsen homofobisk næppe helt forkert.

"Den politiske magt i USA er tæt knyttet til de populære prædikanter, med deres absurde tro"

Jamen virkeligheden (eller måske rettere menneskets måde at tænke på) er jo netop absurd.

Det mystiske skaber-væsen Tilfældigheden skabte The Big Bang ud af "intet".

Jamen hvad er definitionen på intet ?

Normalt ville man sige: "Noget hvoraf intet kan opstå".

Troen på dette mystiske skaber-væsen (som på en eller anden måde må have været til stede sammen med "intet") bliver hverken mere eller mindre absurd, fordi man kalder det "Tilfældigheden" i stedet for "Gud" eller "Allah".

Man bruger bare 3 gange så mange bogstaver.

Thomas Bolding Hansen

"Husk på at det i dag er staten der bestemmer over kirken; vi skulle nødig få den omvendte situation."

Det var for så vidt en interessant pointe. Hælder nu stadig mest til komplet adskillelse, men det skal naturligvis også overvejes, hvad der sker derefter.

Tror bare ikke danskerne nogensinde bliver så religiøse som amerikanerne.

"Det mystiske skaber-væsen Tilfældigheden skabte The Big Bang ud af "intet"

Der er ikke mange, der påstår at noget kom ud af intet.

Men at afvise evolutionen, tro ens religion er den eneste vej til frelse, tro på en nissemand i himlen, osv.

Det er noget andet.

Heinrich R. Jørgensen

Fra CIA World Fact Book kan det læses, at der er andre religioner, bl.a. jødedom = 1,7%, buddhister = 0,7%, muslimer = 0,6% og ca. 2,5% andre mindre religioner.

Agnostikere og ateister udgør tilsammen højst 16,1% til sammen, men optræder ikke i statistikken som sådan. I stedet er der angivet non-affiliated (ikke tilknyttet, 12%) og none (ingen, 4,1%).

Der er sikkert meget bedre kilder, der er mere præcise. Men 4% er nok ikke meget ved siden af...

Jeg har været ateist siden jeg var 12 år gammel, hvilket betyder dette år er mit 50 års jubileum.

Jeg synes alle der er myndige skal have lov til at registrere partnerskab eller andre samlivsformer, såsom én mand og 80 koner, eller det omvendte.

For mig hanler dette blot om en juridisk kontruktion, og hvis man ønsker at omgive denne med ritualer så ingen alarm fra min side.

Men den kirkelige brullypsceremoni anser jeg som dybest set et frugtbarhedsritual, som heller ikke behøver kærlighed for at kunne indgås.

Kærlighed er et rimeligt nymodens fænomen, og kan ikke på nogen måde efterprøves rent objektivt. At to eller flere personer siger de elsker hinanden er jo dybest set uinteressant for os andre, og bør ikke resultere i lovgivning der har en særlig beskyttelse for denne kærlighed ingen andre har indsigt i.

Derfor er jeg modstander af homoseksulle ægteskaber i kirkelig forstand, men tilhænger af registrerede partnerskaber med to eller flere involverede.

Thomas Bolding Hansen

5 % procent af amerikanerne siger de ikke tror på nogen gud.

7 procent svarer de ikke ved, eller ikke vil svare, eller er ret usikre på at der at der skulle være en gud.

Jørgen Nielsen

Fobi eller ej. Det slår mig som besynderligt at homoseksuelle, som i århundreder er blevet foragtet, forfulgt og stigmatiseret af kirken, nu har så travlt med at angle efter dens velsignelse. Ret beset burde de, i bedste fald, være bedøvende ligeglade.