Læsetid: 3 min.

Iraks premierminister skiller sig af med sine rivaler

Adskillige irakiske topembedsmænd er blevet anholdt og beskyldes for at planlægge et kup. Men anklagerne er snarere udtryk for, at premierminister Nuri al-Maliki forsøger at komme af med sine værste rivaler, vurderer analytikere
Mens Iraks premierminister, Nuri al-Maliki (tv.) i går deltog i genåbningen af den berømte Mutanabbi-gade i Bagdad, var hans antiterrorkorps i færd med at anholde en række embedsmænd, der anklages for at planlægge et kup. Eksperter vurderer imidlertid, at Maliki reelt forsøger at komme af med sine værste rivaler.

Mens Iraks premierminister, Nuri al-Maliki (tv.) i går deltog i genåbningen af den berømte Mutanabbi-gade i Bagdad, var hans antiterrorkorps i færd med at anholde en række embedsmænd, der anklages for at planlægge et kup. Eksperter vurderer imidlertid, at Maliki reelt forsøger at komme af med sine værste rivaler.

SABAH ARAR

Udland
19. december 2008

Iraks premierminister Nuri Kamal al-Maliki forsøger at skille sig af med politiske rivaler ved at beskylde dem for at planlægge et kup. Det vurderer Irak-analytiker Joost Hiltermann fra tænketanken International Crisis Group.

Det irakiske antiterrorkorps har over de sidste tre dage anholdt op mod 35 embedsmænd ansat i indenrigsministeriet, og i gårsdagens New York Times anklager anonyme regeringskilder de anholdte for at være i færd med at planlægge et kup.

Blandt de anholdte var fire generaler, deriblandt direktøren for interne anliggender, general Ahmed Abu Raqeef. Derfor vurderer Joost Hiltermann snarere, at premierminister Maliki forsøger at styrke sin magt over sikkerhedstjenesterne.

"Over de sidste måneder har Maliki diskret roteret sine rivaler væk fra topposter i ministerierne og erstattet dem med folk, der er loyale over for ham. De embedsmænd, der nu bliver beskyldt for kupforsøg, har måske bare forsøgt at modsætte sig at blive fjernet fra deres poster," siger Joost Hiltermann.

"Det er en vanvittig ide, at der skulle være tale om et kup. Med den amerikanske tilstedeværelse i Irak, ville det aldrig gå," siger han.

Klassisk Saddam-metode

Kupanklager er en klassisk måde at skille sig af med modstandere på, og også Saddam Hussein benyttede metoden flere gange, fortæller Irak-forsker Søren Schmidt fra Dansk Institut for Internationale Studier.

Til januar skal der være valg i de irakiske provinser, og premierminister Maliki har haft problemer med at sikre sig trofaste politiske allierede, samtidig med at hans amerikanske støtter begynder at trække sig tilbage.

"Maliki har stor folkelig opbakning, men hans politiske netværk er ikke særligt stærkt. Så måske ønsker han bare at komme sine modstandere i forkøbet," siger Søren Schmidt.

De anonyme regeringskilder påstår, at de arresterede embedsmænd var tilknyttet al Awda, 'genkomsten', der ønsker at bringe Saddam Husseins tidligere Baath-parti tilbage til magten. Men det tror Joost Hiltermann fra International Crisis Group ikke på. Baath-partiet blev forbudt efter invasionen i 2003, og først i år har tidligere Baath-medlemmer fået lov at arbejde for staten.

"Det er usandsynligt, at der er tale om folk fra det tidligere regime. Jeg tror ikke, de kan infiltrere indenrigsministeriet og endnu mindre organisere et kup. De kunne næppe finde støtter i hæren og politiet," siger Joost Hiltermann.

Svagt demokrati

Andre kilder fortæller, at flere af de anholdte kommer fra Islamic Supreme Council of Iraq (ISCI), der er en af premierminister Malikis største politiske rivaler op til valget.

ISCI har gode relationer til Iran, og det vil derfor være en langt større trussel for det spæde irakiske demokrati, hvis ISCI forsøger at kuppe sig til magten, siger Søren Schmidt.

"Demokratiet er endnu ikke fast konsolideret i Irak, så det er ikke alle, der har accepteret spillereglerne for regeringsændringer. Nogle prøver at finde smutveje til magten, og det vil der være lang tid fremover. Hvis Maliki kommer i voldsom konflikt med ISCI, og de mobiliserer deres Iran-støtter, så holder demokratiet ikke længe," siger Søren Schmidt, der er specialist i irakiske shiamuslimske grupper som ISCI.

Han vurderer dog, at der eksisteret en vis form for lov og orden i Irak i dag, så i modsætning til under Saddam-tiden skal de anholdte embedsmænd ikke frygte at forsvinde sporløst.

Selv om det går bedre i Irak, sker der hver måned 400 voldelige hændelser, og alene den dag, USA's præsident Bush var på besøg, sprang der tre bomber i Bagdad.

"Volden er gået fra et apokalyptisk niveau til nu at være på niveau med Somalia. Det er stadig virkelig højt, men det var bare ekstrem højt tidligere," siger Søren Schmidt.

Han mener, at der er masser af grupper, der konstant tænker i kupplaner.

Onsdag meddelte Storbritannien, at det vil begynde at trække tropper ud af Irak i slutningen af maj, og ifølge den seneste aftale skal USA være ude af Irak senest i 2011.

Mere i dag side 21

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her