Nyhed
Læsetid: 1 min.

Kina ind i kampen mod pirater

Det er et stærkt signal til resten af verden, at Kina nu går aktivt ind i den internationale kamp mod pirater ud for Somalias kyst, siger kinesisk ekspert
Kinesiske soldater fra destroyeren Haikou forbereder sig på at blive sendt til farvandet ud for Somalia, hvor de skal deltage i kampen mod de somaliske pirater.

Kinesiske soldater fra destroyeren Haikou forbereder sig på at blive sendt til farvandet ud for Somalia, hvor de skal deltage i kampen mod de somaliske pirater.

Udland
27. december 2008

Den kinesiske flåde satte i går tre fartøjer i vandet med kurs mod Somalia, hvor de skal deltage i kampen mod bevæbnede pirater. Opgaven er kinesernes første militære operation i ukendte farvande i flere hundrede år.

De tre skibe var dekoreret med farverige bånd og blomster, da de lettede anker ved flådebasen Yalong Bay, rapporterede det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

"Det er første gang, vi sejler udenlands for at beskytte vores strategiske interesser ved hjælp af en militær styrke," siger lederen af den kinesiske flåde, Wu Shengli.

Klædt i hvide uniformer hilste de cirka tusind sømænd på de mange fremmødte på land, inden de satte kursen mod Somalia og kampen mod piraterne.

Operationen ventes at vare i mindst tre måneder, og den markerer et vigtigt nyt kapitel for den kinesiske flåde, som traditionelt har fokuseret på forsvaret af egne farvande.

"Det er et kæmpe gennembrud i Kinas opfattelse af sikkerhed. Det sender et stærkt politisk signal til det internationale samfund om, at Kina med sin forbedrede økonomiske og militære styrke er villig til at spille en større rolle i forbindelse med at opretholde fred og sikkerhed i verden," siger Li Wei, som er en af Kinas førende terroreksperter.

Også udenlandske skibe

Det er meningen, at de kinesiske militærfartøjer skal operere side om side med internationale krigsskibe i området. Flåden vil dog hovedsageligt beskytte kinesiske fartøjer, heriblandt også skibe fra Hong Kong, Macau og Taiwan, men også udenlandske fartøjer kan få beskyttelse fra den kinesiske flåde, hvis de beder om det, skriver nyhedsbureauet Xinhua.

Krigsskibene vil desuden undersøge formodede piratfartøjer og kræve, at de fremviser de nødvendige dokumenter og certifikater.

I sidste uge gav FN's Sikkerhedsråd de medlemslande, som kæmper mod bevæbnede pirater i Adenbugten, et etårigt mandat til at trænge ind på det lovløse Somalias territorium. En massiv stigning i antallet af piratangreb på handelsskibe, heriblandt flere kinesiske, i Adenbugten, som forbinder Asien og Europa, har nu fået Kina til at gribe aktivt ind.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her