Læsetid: 5 min.

Kold luft mellem EU's ledere

EU-topmødet om finanskrisen afholdes i dårlig stemning, efter at Tysklands finansminister har kritiseret Storbritannien
Der var på forhånd kold luft mellem statslederne fra Europas største lande på topmødet i Bruxelles, hvor Merkel, Sarkozy og resten af EU-landenes ledere skal forsøge at finde fælles fodslag om en strategi for EU's skrantende økonomi.

Der var på forhånd kold luft mellem statslederne fra Europas største lande på topmødet i Bruxelles, hvor Merkel, Sarkozy og resten af EU-landenes ledere skal forsøge at finde fælles fodslag om en strategi for EU's skrantende økonomi.

ERIC FEFERBERG

Udland
12. december 2008

Bruxelle - "Der Steinbrück is heute nicht hier - Gott sei dank" (Peer Steinbrück er her ikke i dag - gudskelov, red).

Karin Cartal - tv-journalist på den tyske fjernsynskanal ZDF ved ikke, om hun skal grine eller græde over sit lands finansminister, men Herr Steinbrück er ikke en populær mand i disse dage.

Den socialdemokratiske finansminister har allerede inden topmødet ødelagt den i forvejen ikke særligt gode stemning på EU-topmødet i Bruxelles.

I forgårs sagde han - vist egentlig udenfor referat:

"Den britiske regering er skiftet fra årtiers thatcherisme til den mest krasbørstige form for keynesiansk interventionspolitik."

Det er et faktum, som ikke objektivt kan diskuteres. Men det er ikke ment som en kompliment. Den tyske finansminister er ikke tilfreds med, at hans britiske kollega Alistair Darling har pumpet skattekroner i økonomien. "Det vil ikke virke," siger han og tilføjer: "Det er en illusion".

"Det er derfor, han bliver hjemme. Frau Merkel er meget vred," siger die Reporterin, mens vi står i kø for at få vores adgangspas til det allerhelligste Bâtiment Justus Lipsius eller Justus Pipsius Bygningen, hvor topmødet foregår.

Fransk udglatning

Den britiske regering har ikke protesteret. Men den har gennem de uformelle kanaler ladet forstå, at de er meget fortørnede.

"Utidig indblanding," siger Robin Oakley, der er englænder og CNN's mand på topmødet.

"Den kom på et dårligt tidspunkt for Brown," siger han.

"I går - i parlamentets spørgetid - kom Brown til at fortale sig. Han kom til at sige, at han havde 'reddet verden'. Det han angiveligt ville sige, var, at han havde reddet den britiske banksektor."

Den kritik, Steinbrück fremførte, er identisk med de indvendinger, som det konservative oppositionsparti har mod Brown og Darlings økonomiske politik.

"Det er glædeligt, at vi har venner blandt de europæiske socialister," sagde den konservative leder David Cameron.

"Det er lige præcis det, som den franske regering havde ønsket at undgå," siger den franske journalist Erik Schiegg fra avisen Libération, som også står i kø.

Det franske formandskab har i månedsvis forsøgt at finde en fælles løsning på den økonomiske krise. Storbritannien og Tyskland - derimod - har tenderet til at gå deres egne veje.

Allerede i midten af oktober forsøgte den franske finansminister Christine Lagarde på et finans- og økonomiministermøde, at finde en fælles holdning til problemerne og lægge en fælles strategi. Der var principiel enighed om at skabe større gennemsigtighed på finansmarkederne. Denne enighed blev igen bekræftet på regeringschefernes møde den 7. november.

Men det har været så som så med de konkrete forslag.

På topmødet vil Frankrig - som formandsland - derfor forsøge, at opnå enighed om gennemførelsen af en fælles strategi. Denne plan vil ifølge en talskvinde fra det franske udenrigsministerium omfatte:

-Et fælles finanspolitisk indgreb på 200 milliarder euro (eller 1,5 procent af EU-landenes samlede BNP).

-En regel om, at ingen af landene må iværksætte finanspolitiske tiltag, der har negative konsekvenser for andre EU-lande.

-En fælles indsats over for arbejdsløshed finansieret af et ekstraordinært lån fra den Europæiske Investeringsbank (EIB) på 31,2 milliarder euro.

Denne plan blev diskuteret på et Ecofin (økonomi- og finansministermøde) den 2. december. Og det anses for givet, at der er enighed om den.

"Alt andet ville være pinligt, men det er før sket, at økonomi- og finansministrene er blevet desavoueret af deres chefer," siger Erik Schiegg. "Jeg tror ikke, at Brown og Steinbrücks lille sammenstød har hjulpet, men det gør det ekstra vigtigt, at der kommer noget konkret ud af topmødet," siger han.

1.800 milliarder

Selv om de ovennævnte tal virker astronomiske, er de betydeligt mindre end det beløb, de enkelte lande - hver for sig - har brugt på at stimulere økonomien. De 27 EU-lande har siden oktober brugt 1.800 milliarder euro på at sikre bankvæsnet.

"Forskellen i de beløb, som regeringerne har stillet til rådighed, viser måske, at mange lande foretrækker at gå selv - og at landene ikke helt stoler på hinanden," mener den franske korrespondent.

Helikopterstøj

Der er ikke mange politikere her om eftermiddagen - efter den timelange venten på at få adgangstilladelse. Men pludselig sker der noget.

Helikopterne larmer henover Rué de la Loi - og politibetjentene taler ind i mikrofonerne på deres skuldre. Alle kigger op - og så er det bare premierministeren fra Bulgarien, Sergey Stanishev. Han er - med al respekt for vore venner i Sofia - måske ikke det mest sandsynlige offer for et terroranslag. Men man ved aldrig - og i Bruxelles tages der ingen chancer. Politiet er mødt talstærkt frem. Stemningen er som altid ved EU-topmøder anspændt.

Men også indendøre er der alvorlige miner. Embedsfolk trasker hvileløst rundt - og spindoktorer briefer for og imod forskellige positioner.

Bulgareren bliver interviewet af sine egne. Det samme gør hans lettiske kollega. Det foregår på de respektive sprog. Det er ikke oplysende.

Tjekkiet tager over

Men man skal ikke undervurdere de små lande. Om en lille måned er det Tjekkiets tur til at overtage det skiftende formandskab. De agter at fortsætte den kurs, Frankrig har lagt.

"Det er vores håb, at vi kan iværksætte en koordineret indsats, og at vi kan gennemføre de planer, som der forhåbentlig vil blive opnået enighed om her på topmødet," siger Michaela Jelinková, talskvinde for det tjekkiske udenrigsministerium.

- Men hvordan?

"EU er et fællesskab. Vi har alle en interesse i at arbejde sammen. Det må vi gøre gennem gensidig forståelse, men også ved at der opnås enighed om institutionelle mekanismer, der kan sikre, at indgåede aftaler overholdes og føres ud i livet," siger hun med tydelig - om end uudtalt - henvisning til Lissabontraktaten, det andet store emne, som lurer i baggrunden af topmødet.

Det er et emne, som den tjekkiske diplomat med en poetisk vending - der er Kafka værdig - omtaler som "den store usynlige hanelefant".

Hun er fuld af roser over for det franske formandskab.

"Det er en udfordring for os at følge efter dem. Christine Lagarde har gjort en kolossal indsats i kulissen, og både præsident Nicolas Sarkozy og udenrigsministeren -," hun tøver, som om hun her glemt navnet, "- øh, ja."

"Bernard Kouchner," hjælper jeg hende.

"Ja, ham. De har gjort meget både i forhold til økonomien - og i forholdet til Rusland. Det vil vi fortsætte med," siger hun.

Men hendes diplomatiske tone bliver affejet af den tyske kollega, som jeg igen møder i kaffebaren.

"Hat viel getan?. Die Franzosen? Haben sie?" (Har gjort meget? Franskmændene? Har de?)

Fnyser den tyske journalist fra ZDF.

"Det har jeg ikke bemærket. Mest varm luft," siger hun og bestiller "Kaffee mit Milch" på tysk til den fransktalende tjener.

Det siger noget om stemningen. Måske er politikerne bedre venner. Men man tvivler!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her