Læsetid: 3 min.

Krise efter arrestation af konservativ politiker

Undersøgelse af arrestation ikke nok - oppositionspartier overvejer at afsætte formanden for det britiske parlament
Udland
3. december 2008
Den britiske parlamentsformand, Michael Martin, kritiseres af flere for, at han i weekenden gav poltiet tilladelse at ransage den konservative indvandrer-ordfører Damien Greens kontor i det britiske underhus.

Den britiske parlamentsformand, Michael Martin, kritiseres af flere for, at han i weekenden gav poltiet tilladelse at ransage den konservative indvandrer-ordfører Damien Greens kontor i det britiske underhus.

Stephen Hird

LONDON - Chefen for det britiske færdselspoliti, Ian Johnston, er blevet udnævnt til at foretage en undersøgelse af weekendens arrestation af den konservative indvandrerordfører, Damien Green. Det oplyste den fungerende chef for London Metropolitan Police, Sir Paul Stephenson, i går.

"Det er alt for lidt - og det kommer for sent," siger det konservative parlamentsmedlem Douglas Carswell til Information.

Han vil sammen med medlemmer af midterpartiet De Liberale Demokrater starte en forespørgselsdebat om spørgsmålet, når parlamentet i morgen samles til den traditionelle trontale - Queen's Speech - hvori monarken fremlægger regering-ens lovkatalog for det kommende års parlamentssamling.

Carswell mener, at parlamentets formand, Michael Martin, bør stilles til ansvar for den rolle, han har spillet i forbindelse med arrestationen af Damien Green.

Ransagning

Parlamentsformanden - også kendt som the Speaker - gav The Metropolitan Police lov til at ransage Damien Greens kontor i Porticulis House - et anneks til The Westminster Parliament, hvor det britiske Underhus har sit sæde.

"Det er oprørende, at en mand, hvis fornemste opgave er at beskytte parlamentsmedlemmerne mod magthaverne, kan tillade, at politiet ransager et folkevalgt medlems kontor," siger Carswell.

Lækket materiale

Damien Green er mistænkt for at have modtaget lækket materiale om illegale indvandrere fra en assisterende ministersekretær i det britiske indenrigsministerium. Politiet har mistanke om, at Green - på ulovlig vis - har tilskyndet embedsmanden til at udlevere fortrolige og hemmeligstemplede dokumenter fra ministerens kontor. Det er strafbart ifølge den britiske forvaltningslovgivning og har en strafferamme på op til to års fængsel.

"Vi vil i morgen starte en debat om dette. Det er min opfattelse, at Michael Martins position er truet. Men jeg kan frygte for, at mange i Labour vil falde tilbage på en gammeldags form for stammementalitet - og stemme imod en eventuel mistillidsdagsorden," siger det konservative parlamentsmedlem.

I overensstemmelse med traditionen er formanden for parlamentet ikke medlem af noget politisk parti. The Speaker forventes at være upartisk og stemmer aldrig efter debatterne. Men det tidligere Labourmedlem - og forhenværende metalarbejder og fagforeningsmand - har ofte haft svært ved at leve op til sin neutrale rolle. Han er flere gange blevet kritiseret for at favorisere Labourmedlemmer og regeringen på oppositionens, og især den konservative leder David Camerons, bekostning.

"Hvis noget tilsvarende var sket i Rusland - ja, blot i Frankrig eller Tyskland - ville vi med rette have været forargede. Vi siger normalt, at det britiske parlament er det ældste i verden. Vi er normalt stolte over at vi indførte den første menneskerettighedslovgivning. Vi har en særlig forpligtelse til at beskytte de folkevalgtes rettigheder mod politiets overgreb," siger David Davies, den tidligere konservative indenrigsordfører, der tidligere i år opgav sin position i det konservative skyggekabinet for at føre en "aktiv kampagne" mod Labourregeringens "underminering af menneskerettighederne".

Ingen over loven

Selv om premierminister Gordon Brown har indrømmet, at politiets fremgangsmåde "var hårdhændet," har han afvist at kritisere arrestationen af Damien Green.

"Det er et fundamentalt princip i retsstaten, at ingen står over loven. Parlamentsmedlemmer er ikke beskyttede. Hvis de begår lovovertrædelser må de også forvente at blive retsforfulgt og undersøgt," sagde premierministeren i går ifølge BBC.

Men trods dette forsvar for politiet var regeringen dagen igennem samlet til krisemøde i premierministerens embedsbolig i Downing Street 10.

Ifølge - lækkede (sic!) - dokumenter diskuterede regeringen, hvordan man skal håndtere krisen.

Nogle i regeringen er bekymrede over, at balladen om den arresterede konservative politiker truer med at overskygge dronningens trontale som industriminister Peter Mandelson har arbejdet på i de seneste uger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her