Læsetid: 2 min.

Økonomien overskygger alt på EU-topmøde

Europas skrantende økonomi kommer til at skubbe spørgsmålet om Lissabon-traktaten i baggrunden på det kommende EU-topmøde
Udland
10. december 2008

"Dette topmøde skulle handle om én enkelt ting - og det er at finde en løsning på det irske problem. Men jeg tvivler på, at det lykkes."

EU-diplomaterne er bekymrede og udtaler sig mere tilbageholdende end normalt.

De halvårlige topmøder er normalt koordinerede og koreograferede; de vigtigste beslutninger træffes af de faste - dvs. diplomatiske - repræsentanter i Bruxelles.

Selve topmøderne er eksempler på det, der på det lokale sprog kaldes 'fait accompli' - en fuldbyrdet kendsgerning. Men sådan er det næppe denne gang.

Det er den økonomiske diskussion, der kommer i højsædet under topmødet. Og det betyder, at den franske præsident Nicolas Sarkozy ikke vil kunne krone seks måneders formandskab med en aftale, der løser det problem, der opstod, da Irland stemte nej til Lissabon-traktaten ved en folkeafstemning i juni i år. Franskmændene havde håbet, at de 27 EU-lande kunne ratificere traktaten ved topmødet. Men det viste sig umuligt efter det irske nej. Den næstbedste løsning var at finde et kompromis, der gav Irland mulighed for at stemme igen til foråret. Men heller ikke denne mulighed er reelt åben længere.

Lempe

Kilder tæt på forhandlingerne oplyser, at den franske præsident nu overvejer at droppe et forslag om, at der skal holdes en irsk folkeafstemning samme dag som valget til Europa-Parlamentet i juni.

"Vi er bekymrede over det franske forslag, og vi har opfordret dem til at fare med lempe," siger en irsk diplomat til Information.

Ifølge det oprindelige franske forslag ville Irland få tilbudt at beholde sin permanente kommissærpost og få to ikke-bindende deklarationer om, at Lissabon-traktaten ikke får indflydelse på den strenge irske abortlovgivning og på landets neutralitet. Men dette er næppe nok til at sikre et irsk ja. De seneste meningsmålinger i Irland viser, at 57 procent af vælgerne nu er imod et genforhandlet resultat.

"Et nej er et nej", som Patricia McKenna - en af de mest prominente medlemmer af nej-bevægelsen - siger til Information.

Økonomi over alt

Det er en opfattelse, der deles af andre observatører:

"Det er ikke en farbar vej at forsøge at finde et kompromis, som irerne allerede nu er imod. Det, vi oplever, er en stagnation i EU, som minder om situationen i begyndelsen af 1970'erne," siger Tomas Rupp fra den tyske organisation Mehr Demokratie.

I begyndelsen af 1970'erne fremlagde det daværende EF en plan om en økonomisk og monetær union og større koordinering. Men disse planer måtte skrinlægges som følge af den økonomiske krise efter olieprisstigningerne i 1973.

"Situationen er parallel. Historien gentager sig selvfølgelig ikke helt. Men der er en tendens til, at de økonomiske spørgsmål vejer tungere end institutionelle spørgsmål, når der er krise," siger Rupp.

Topmødet starter på torsdag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her