Læsetid: 3 min.

Pædofilisag ødelægger den irske julefred

Den katolske kirke i Irland rystes af ny rapport der tyder på fortsat udbredelse af børnemisbrug
Den katolske kirke i Irland er i nye problemer, efter at endnu en rapport har påvist seksuelt misbrug af børn i Cloyne stift.

Den katolske kirke i Irland er i nye problemer, efter at endnu en rapport har påvist seksuelt misbrug af børn i Cloyne stift.

MARTIN MOOS

Udland
23. december 2008

Julen har englelyd - og i Irland har den mislyd. Det der har ødelagt julestemningen er en rapport offentliggjort af The National Safeguarding Board for Children in the Catholic Church (NSBC); det er det offentlige nævn, der har opsyn med den katolske kirke i Irland.

Rapporten viser, at der i Cloyne stift (Diocese of Cloyne) har været tretten eksempler på groft seksuelt misbrug af alterbørn (de børn, der hjælper præsterne med at skænke vin i forbindelse med indstiftelsen af nadveren måltidet, red.)

"Rapporten er udarbejdet i forbindelse med klager om to præster fra stiftet. Vores undersøgelse viser, at de ansvarlige myndigheder i stiftet ikke har levet op til deres ansvar. Det er en alvorlig sag," sagde NSBCs direktør Ian Elliott i går til The Irish Times.

John Magee, Biskoppen af Cloyne, beklagede i går situationen og undskyldte at kirken stadig har problemer med pædofili.

"Jeg må på det kraftigste tage afstand fra dette misbrug. Det er aldeles uacceptabelt og helt i modstrid med Vor Herre Jesu Kristi lære om at vi skal værne om børn."

Han udtalte sig ikke om, hvorvidt sagen vil få konsekvenser for ham selv eller kirken.

I 2002 valgte biskop Dr Brendan Comiskey fra Ferns at træde tilbage efter en pædofiliskandale i hans stift.

Iagttagere mener, at Biskop Magee kan blive tvunget til at følge sin kollega.

"Det er desværre ikke første gang dette sker, og det er næppe nok at sige undskyld denne gang. Problemet er ikke kun, at præster forgriber sig på børn, der er i deres varetægt, men problemet er også - som rapporten viser - at myndighederne og bisperne så igennem fingre med overgrebene," siger Richard Sinnott der er professor i socialvidenskab ved University College, Dubling og en af Irlands mest kendte sociologer.

Katolsk

Den Irske Republik har traditionelt været nært knyttet til den katolske kirke. Irland er et af de mest religiøse lande i Vesteuropa. Og den katolske kirkes position er for nylig blevet styrket af betydelig indvandring fra Polen - det mest religiøse land i Østeuropa. Omkring 70 procent af befolkningen går regelmæssigt i kirke i Irland.

Indtil begyndelsen af 1970erne krævede den irske grundlov, at der var overensstemmelse med love vedtaget i parlamentet Dail og den katolske kirkes doktriner. Grundlæggeren af den moderne irske stat Eamon de Valera fik den katolske kirke til at skrive store dele af forfatningen i 1937.

Men siden begyndelsen af 1990erne er kirkens status faldet - og det skyldes ikke mindst flere sager om misbrug af børn. Og krav om kompensation har betydet, at den katolske kirke i Irland har været truet med konkurs. Så sent som i 2002 overtog staten ejerskabet af bygninger og deres vedligeholdelse for at aflaste kirken økonomisk.

Professor Sinnott påpeger, at der sandsynligvis altid har fundet misbrug sted i den katolske kirke og i andre hierarkiske organisationer. Men det var først i tresserne - i forbindelse med det såkaldt andet vatikanerkoncil - at den katolske kirke accepterede problemet og udarbejdede strategier for at bekæmpe det.

Det andet vatikanerkoncil var Pave Johannes 23. initiativ til at reformere og modernisere den katolske kirke.

I 1962 udarbejdede kardinal Alfredo Ottaviani en forordning - betitlet 'Crimen Sollicitationis' - der detaljeret gjorde rede for, hvordan man skulle mindske misbruget. Men disse regler har ikke udryddet problemet.

Sagen i Irland er et alvorligt prestigetab for den katolske kirke generelt - og især for Pave Benedikt 16.

1 procent af præster

Paven sagde på et besøg i USA i år, at han personligt er "Beskæmmet over antallet af pædofilsager". Den katolske kirke har selv anslået, at den megen negative presseomtale har ført til, at mindst én procent af verdens cirka en milliard katolikker har forladt kirken. Det er anslået, at op mod én procent af alle verdens 500.000 katolske præster har været indblandet i pædofilisager.

Som årsag hertil nævnes ofte det kyskhedsløfte, som præster skal sværge, når de bliver præsteviet. Det betyder, at de ikke må gifte sig - endsige udøve nogen former for seksuel aktivitet. Men det mener Sinnott ikke er årsagen.

"Det er ikke kun i den katolske kirke, der er problemer med pædofili. Der findes også eksempler herpå i andre kirkesamfund. For få år siden - jeg tror det var i 2002 - var den tidligere anglikansk-protestantiske ærkebiskop i Australien den daværende generalguvernør Peter Hollingworth tvunget til at træde tilbage, fordi han havde dækket over en pædofiliskandale. Det er et mere generelt problem."

"Lad de Små børn komme til mig" står der i Matthæus-evangeliet 28,18-20. Det er stadig flere forældre betænkelige ved. Antallet af børn der bliver døbt i Irland er faldet fem pct. de sidste ti år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her