Læsetid: 1 min.

Pakistan rykker soldater til den indiske grænse

Pakistan er i gang med at placere 20.000 soldater ved den indiske grænse. Det er ikke krigshysteri, men blot en sikkerheds-foranstaltning, siger myndighederne
Pakistanske demonstranter brænder et indisk flag ved en demonstration i Karachi. Forholdet mellem Indien og Pakistan er blevet kraftigt forværret efter terrorangrebet i Mumbai.

Pakistanske demonstranter brænder et indisk flag ved en demonstration i Karachi. Forholdet mellem Indien og Pakistan er blevet kraftigt forværret efter terrorangrebet i Mumbai.

Rizwan TABASSUM

Udland
27. december 2008

Pakistan begyndte i går at flytte i tusindvis af soldater fra grænsen til Afghanistan for i stedet at placere dem ved grænsen til Indien, meddelte kilder i efterretningstjenesten.

Beslutningen markerer et fortsat yderst spændt forhold mellem de to atommagter Indien og Pakistan efter terrorangrebet i den indiske storby Mumbai i sidste måned, der dræbte 179 mennesker.

Indien beskylder militante islamister med base i Pakistan for at have udført angrebet. Pakistan har erklæret sig villig til at samarbejde om efterforskningen - men fastholder, at der stadig mangler konkrete beviser på indernes anklage.

Godt for Taleban

Begge lande har sagt, at de håber at undgå en militær konflikt, men Pakistan har varslet at landet vil reagere aggressivt, hvis Indien bruger magt. En mulighed, som den indiske regering ikke vil udelukke.

"Vi vil ikke skabe noget krigshysteri, men vi er nødt til at foretage nogle sikkerhedstiltag på et minimum-niveau," siger en embedsmand i det pakistanske forsvarsministerium.

Kilder i den pakistanske efterretningstjeneste siger, at der er tale om 20.000 soldater. Dermed ser det også ud til, at Pakistans USA-støttede kamp mod Taleban og al-Qaeda på grænsen til Af-ghanistan nu kan blive svækket.

En journalist fra nyhedsbureauet AP rapporterede i går, at en kolonne med 40 pakistanske militærkøretøjer havde forladt Syd-Waziristan langs grænsen mod Afghanistan.

Pakistan og Indien har udkæmpet tre krige siden deres uafhængighed fra Storbritannien i 1947.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her