Læsetid: 3 min.

Pakistans præsident: Mumbai var også et angreb mod os

Målet med terrorangrebene i Mumbai var at forværre forholdet mellem Pakistan og Indien. I stedet for at skyde skylden på Pakistan, må verden samle sig i kampen mod terror. Det skriver landets præsident Asif Ali Zardari i New York Times
Målet med terrorangrebene i Mumbai var at forværre forholdet mellem Pakistan og Indien. I stedet for at skyde skylden på Pakistan, må verden samle sig i kampen mod terror. Det skriver landets præsident Asif Ali Zardari i New York Times
9. december 2008

’Terroristerne vil også ødelægge Pakistan’. Sådan lyder titlen på et læserbrev af Pakistans præsident Asif Zardari, som New York Times bragte i går. Der er autoritære kræfter og ’ikke-statslige aktører’, som ønsker at spænde ben for den demokratiske udvikling, lyder pointen fra Zardari. Med ’ikke-statslige aktører’ menes der terrororganisationer. Og med ’demokratisk udvikling’ tænker Zardari sandsynligvis på sig selv.

Som den første demokratisk valgte præsident efter diktatoren Pervez Musharraf, der i august trak sig tilbage efter ni år ved magten, befinder Zardari sig i en vanskelig situation. Selvom han langt fra bliver betraget som en idealistisk demokrat på linje med sin myrdede kone, den tidligere premierminister Benazir Bhutto, er han ikke ligefrem vellidt af Pakistans traditionelle magtfaktor nummer et, militæret.

Første reaktion på Mumbai

I militæret er der fortsat kræfter, der holder hånden over de terrororganisationer, hvis aktioner skaber ustabilitet i Afghanistan og Indiens Kashmir-provins. Det er særligt den internationale efterretningstjeneste ISI, som er problemet. Ifølge amerikanske efterretningsfolk sponsorer og beskytter ISI grupper som den islamistiske terrororganisation Lashkar-e-Taiba.

USA og Indien mener, at det netop er denne terrororganisation, der står de blodige og velkoordinerede angreb på Indiens megaby Mumbai sidst i november. Søndag invaderede det pakistanske militær så en af gruppens lejre i Kashmir-provinsen og anholdt ifølge officielle kilder arkitekten bag Mumbai-angrebene. Aktionen mod Lashkar-e-Taiba var tilsyneladende Pakistans første reaktion på Mumbai-angrebene.

I front mod terror

Det er denne aktion, der danner baggrund for Zardaris læserbrev, som var i New York Times allerede dagen efter. Den nøje timing viser, hvor vigtigt det er for præsidenten at demonstrere, at Pakistans nye regering vil gøre mere for at bekæmpe terror planlagt indenfor landets grænser.

’Vi er i frontlinjen i Krigen mod terror’, skriver præsidenten med henvisning til Pakistans vestlige Pashtun-provins. Det er her, Taliban og dele af Al Qaeda har fundet en slags frizone, hvorfra de destabiliserer det østlige Afghanistan ved at krydse det sparsomt patruljerede grænseområde.

’Vi har 150.000 soldater, der bekæmper Al Qaeda, Taliban og deres ekstremistiske allierede langs grænsen til Afghanistan – langt flere tropper end NATO har i Afghanistan', underskreger Zardari.

Pakistan ikke medskyldig

Pakistan er selv et offer for terror. Alene i år har 2.000 pakistanere mistet livet i forbindelse med terroraktioner, fortæller Zardari. Ved at fremhæve Pakistans tab positionerer han sit land på den rigtige side af terrorkampen på trods af dets kritisable forhold til grupper som Lashkar-e-Taiba.

Gruppen har fungeret som en slags stedfortrædere for det pakistanske militær i konflikten i Kashmir-provinsen. Ved at lade Lashkar-e-Taiba og andre skabe uro, kan militæret påstå, at det ikke bærer ansvaret. Og det er netop i dette lys, at Zardari for alt i verden ikke ønsker, at verden skal se angrebene i Mumbai:

’Terrorisme er en regional såvel som en global trussel, og vi er nødt til at bekæmpe den samlet. Vi forstår de idenrigspolitiske hensyn i Indien i tiden efter Mumbai. Men beskyldninger om, at Pakistan er medskyldige, gør kun en kompleks situation end mere kompliceret’, skriver Zardari.

Civilisationernes sammenstød

De indenrigspolitiske hensyn, der hentydes til, er den hårde kritik af Pakistan, som har genlydt i indiske medier og blandt indiske politikere siden Mumbai. De ledende aviser og politikere meldte hurtigt ud, at terroristerne måtte være have forbindelse til Pakistan.

I forgårs fortalte pakistanske myndigheder ifølge The Guardian, at Zardari havde modtaget ’et telefonopkald, der truede med krig’ fra den indiske udenrigsminister to dage efter terrorangrebene mod Mumbai begyndte. Indien afviser påstanden og antyder, at Pakistans egen efterretningstjeneste ISI kunne stå bag opkaldet i et forsøg på at eskalere konflikten.

Zardari betoner i sit læserbrev, hvor farlig en optrapning af spændingerne mellem Pakistan og Indien ville være. Der er ’mørke kræfter, som forsøger at fremprovokere en konfrontation mellem Pakistan og Indien, og i sidste ende et civilisationernes sammenstød’, advarer Zardari.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"...mørke kræfter, som forsøger at fremprovokere en konfrontation mellem Pakistan og Indien, og i sidste ende et civilisationernes sammenstød"

Falsk flag. Lissom 9/11 og 7/7.

Kan man kalde dem "illuminati", disse mørke kræfter?