Læsetid: 2 min.

Protester mod Thailands nye premierminister

Thailand har valgt en ny premierminister, men han mødes allerede af demonstranter, der mener, han er hærens forlængede arm
I går valgte Thailand en ny premierminister, men der er stadig protester. Her forsøger demonstranter at blokere parlamentet.

I går valgte Thailand en ny premierminister, men der er stadig protester. Her forsøger demonstranter at blokere parlamentet.

16. december 2008

Lederen for oppositionspartiet Det Demokratiske Parti i Thailand, Abhisit Vejjajiva, er med et lille flertal valgt til landets nye premierminister.

Med valget af ham i går har Thailand fået sin tredje premierminister på tre måneder, men landets dybe krise er stadig ikke løst. Ved parlamentet i Bangkok mødte mindst 200 modstandere af Abhisit op i går. De forsøgte at blokere adgangen til parlamentet og smadrede ruder i biler, der kørte parlamentarikere til parlamentet for at støtte ham, mens de råbte: "Abhisit, hærens kandidat." Den britisk uddannede Abhisit fik 235 stemmer, lige over de nødvendige 219, ved afstemningen, der kom to uger efter, at landets forfatningsdomstol opløste regeringspartiet PPP, Folkets Magtparti, og forbød den siddende premierminister, Somchai Wongsawat, at deltage i politik. Abhisit vandt over den tidligere nationale politichef Pracha Promnok, der er loyal over for den eksilerede eks-premierminister Thaksin Shinawatra. Den ny premierminister ventedes formelt at tiltræde senere i går. Han opnåede sit parlamentsflertal, fordi en lille fraktion, der før har støttet den demokratisk valgte Thaksin, som blev afsat ved et militærkup i 2006, denne gang besluttede at bakke op om Det Demokratiske Parti, der har været og er modstander af Thaksin og hans allierede. For et år siden afløste et parlamentsvalg militærstyret, og her vandt Thaksin-allierede, som med skiftende premierministrene har haft regeringsmagten frem til valget af Abhisit i går.

Men det er et meget skrøbeligt flertal, den 44-årige Abhisit har bag sig. Dels står Thaksin og hans allierede fortsat meget stærkt, dels står Abhisit over for at skulle løse de store problemer, som Thailand også står med på det økonomiske område. Landet er på randen af en recession, har den afgående finansminister Duchart Thada-Thamrongvech vurderet, og der er problemer med de vigtige turist-indtægter. De problemer blev ikke mindre, da modstandere af Thaksin i sidste måned blandt andet blokerede to store lufthavne i Bangkok.

Thaksin er heller ikke helt ude af billedet. Han lever i eksil i Dubai og er idømt fængselsstraf i Thailand for korruption. Men i lørdags talte han i en videooptagelse til omkring 40.000 tilhængere på et sportsstadium i Bangkok. Her opfordrede han til national forsoning og opfordrede hæren til at holde sig ude af politik. ritzau/Reuters

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu