Læsetid: 2 min.

'Revolutionære amatører' bag bomber i Paris

En ukendt afghansk terrorgruppe spredte i går terrorfrygt i Paris med fem dynamitstænger. Men der var ingen detonator, og forskere vurderer, at der er tale om amatører
En ukendt afghansk terrorgruppe spredte i går terrorfrygt i Paris med fem dynamitstænger. Men der var ingen detonator, og forskere vurderer, at der er tale om amatører
Udland
17. december 2008

Der stod højst sandsynligt amatører bag anbringelsen af fem dynamitstænger i stormagasinet Printemps Haussmann i Paris i går. Det vurderer terrorforsker Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for International Studier.

"Jeg hælder mest til, at det er en lille selvbestaltet gruppe. Det var et meget simpelt angreb sammenlignet med, hvad vi har set før," siger Lars Erslev Andersen på baggrund af de sparsomme oplysninger, der endnu er om sagen.

Især undrer han sig over, at der ingen detonatorer var i dynamitten, og at terroristerne advarede om bomberne på forhånd.

I et brev til det franske nyhedsbureau AFP fortalte den ukendte terrorgruppe 'Den afghanske revolutionære front' om bomberne og erklærede samtidig, at de kæmper for et frit Afghanistan.

"Jeres tropper skal være trukket ud af Afghanistan inden slutningen af februar 2009, ellers vil vi igen slå til i jeres kapitalistiske stormagasiner og næste gang uden at varsle det først," stod der i brevet.

Flere trusler

For en måned siden truede også Taleban med at angribe Paris, hvis ikke Frankrig trak sig ud af Afghanistan, men Forsvarsakademiets Afghanistan-ekspert, Peter Dahl Thruelsen, tror ikke på, der er en direkte sammenhæng.

"Taleban er primært en nationalt funderet gruppering, men måske har en sympatiserende gruppe fulgt opfordringen i håb om at få deres anerkendelse. Det har man set før," siger Peter Dahl Thruelsen.

Der er ingen tegn på, at al-Qaeda er involveret, da al-Qaeda sædvanligvis bruger mere sofistikeret sprængstof og endnu aldrig har advaret om et terrorangreb på forhånd.

Gruppens brug af ordene "revolutionær" og "kapitalistisk" peger i retning af kommunistiske sympatier, men Peter Dahl Thruelsen kender ikke til væbnede kommunistiske bevægelser i Afghanistan.

I august dræbte Taleban ti franske soldater i et baghold, og mandag viste en meningsmåling, at et flertal af de franske vælgere ønsker tropperne ud af Afghanistan. Men det afviser præsident Sarkozy.

"Vi viger ikke for terrorister, vi bekæmper dem," sagde han på et pressemøde i går.

Tidligere i år sendte Frankrig 700 ekstra soldater til Afghanistan, så der nu er 2.600 mand i alt.

De franske myndigheder har stor erfaring med at bekæmpe terrorister, da Frankrig før har været ramt af alvorlige terrorangreb fra nordafrikanske grupper. Selv om der er tale om amatører, advarer Lars Erslev Andersen mod at undervurdere deres trusler.

"Selvfølgelig skal man tage det alvorligt. De har spredt rædsel med deres bomber, og man ved aldrig, hvad der kommer efter," siger Lars Erslev Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her