Læsetid: 3 min.

Ruslands professorer er korrupte

Det russiske politi afslører omfattende korruption på de højere læreanstalter
Udland
17. december 2008

Når Olga eller Ivan skal ind på en højere uddannelse i Rusland, så må forældrene belave sig på at skulle betale for det. Og pengene skal stikkes under bordet i en lille anonym kuvert.

Det samme gælder, når de med årene skal bestå afgangseksamen. Det kræver også i mange tilfælde et anseeligt beløb til den eksaminerende professor.

Indenrigsministeriets, hvilket vil sige politiets, afdeling for økonomisk sikkerhed har netop offentliggjort listen over årets fangster af korrupte ledere og lærere på de højere læreanstalter. Og den er imponerende: der er blevet rejst straffesager imod 186 ledere.

Under en specialoperation har afdelingen især koncentreret sig om bestikkelse i forbindelse med optagelsesprøver og afgangseksaminer. Blandt de afslørede er otte chefsekretærer for og medlemmer af bedømmelsesudvalg ved optagelser, syv rektorer, prorektorer og dekaner, 18 professorer og docenter, 153 institutbestyrere, vicebestyrere og lærere fra de højere læreanstalter, skriver nyhedsbureauet Interfax.

Toppen af isbjerget

I alt har politiets specielle afdeling afsløret 3.535 forbrydelser under razziaen. Der er indledt 597 straffesager om bestikkelse, 869 sager om tyveri af undervisningsinstitutionens midler.

Eksperter anslår, at de afslørede forhold kun er toppen af isbjerget, idet bestikkelse i Rusland generelt og i særdeleshed på de højere læreanstalter er udbredt og omfattende. Ja, og det er den også i det almindelige skolesystem.

Netavisen Newsru.com beretter om en sag fra republikken Tatarstan, hvor to statslige embedsmænd er anklaget for at have udtænkt et sindrigt system med det formål at snyde ved den landsdækkende afgangseksamen i grundskolen.

Den ene sad simpelthen i kælderen under eksamenslokalet og havde gennem en lem i gulvet mulighed for at udlevere de korrekte svar til eleverne. Den anden sad ude på drengetoilettet og affotograferede opgaver, som han så hurtigt fik korrigeret og leveret tilbage til eksaminanden. Den ene havde krævet 37.000 rubler (knap 10.000 kroner) af forskellige forældre, den anden nåede kun 10.000 rubler (2.500 kroner), inden politiet greb ind.

Ifølge Sergej Mironov, formanden for parlamentets overhus, Føderationsrådet, er den nys indførte landsdækkende eksamen et glimrende instrument for korruption, og prisen for at bestå svinger, afhængigt af karakteren, fra 15.000 rubler til 50.000.

Kvælende livsform

Både ekspræsident Vladimir Putin og den nuværende, Dmitrij Medvedev, har erklæret korruptionen krig. Ifølge Medvedev er korruptionen en kvælende livsform i Rusland, som æder vores økonomi og hele samfundet.

Ifølge hans egen antikorruptionsagentur propper embedsmænd godt en halv milliard ulovlige kroner i lommen hvert år. Derfor har præsidenten også bebudet en forøget indsats.

Men intet hjælper tilsyneladende. Ifølge en af daværende præsident Boris Jeltsins toprådgivere, Georgij Satarov, som med sin tænketank Indem følger udviklingen i korruption, så er situationen kun blevet værre og værre under Putins otteårige styre. Satarov mener ikke, at regeringens tiltag er nok.

Regeringen foreslår og har gennemført en række tiltag som højere lønninger til embedsmænd, så de ikke har samme behov for bestikkelse, og større åbenhed og gennemsigtighed.

Satarov mener imidlertid, at årsagen til korruptionens svøbe ligger i selve det totalitære system, som er opstået under Putin.

"For at bekæmpe korruption må vi have ekstern kontrol af myndighederne ved hjælp af en ægte - ikke kunstigt skabt - opposition, med frie medier og et ægte uafhængigt retsvæsen og parlament," sagde Satarov for nylig.

Dyre parlamentspladser

Satarov mener, at korruptionen er endnu mere omfattende, end myndighederne vil indrømme. Der er ikke mange områder af samfundet, som ikke er plaget af ondet.

Hvis man for eksempel gerne vil slippe for militærtjeneste, så kan det lade sig gøre mod en klækkelig betaling.

Hvis man skal have en ordentlig behandling i det ellers principielt gratis sygehusvæsen, ja, så koster det ekstra til lægen og sygeplejerskerne. Og stort set hele erhvervslivet betaler svimlende summer til embedsmænd for at få de mange licenser og tilladelser, som bureaukratiet så belejligt kræver.

Hvis man gerne vil have en plads i parlamentet, hvor der er rig lejlighed til at berige sig og beskytte sig, så koster det rigtig mange penge.

Også redaktører og journalister kan købes til at svine en modstander til eller til at opdigte positive historier om den betalende kunde.

En uddannelse som for eksempel læge kan altså også skaffes for penge. Satarov mener, at alene universitetslærere og ledere tjener op mod 3 milliarder kroner om året på den måde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her