Læsetid: 2 min.

Shimon Peres! Peres hvem?

Det har vakt røre, at en af islams ledende teologer har trykket Israels præsident i hånden. Bagefter prøvede han at bilde pressen ind, at han ikke vidste, hvem Peres var
Sayyed Tantawi har trykket så mange hænder, at det forbigik hans opmærksomhed, at en af de hænder, han trykkede, tilhørte Shimon Peres, Israels præsident.

Sayyed Tantawi har trykket så mange hænder, at det forbigik hans opmærksomhed, at en af de hænder, han trykkede, tilhørte Shimon Peres, Israels præsident.

RAMZI HAIDAR

Udland
6. december 2008

Beirut - Efter det årlige pilgrimstræf i Mekka stunder offerfesten, Eid ul Adha, til, hvor den muslimske verden henfalder i samme højtids-dvale som kristne genkender i julen - alt går i stå ære være Allah og hans Profet (fred være med ham). Men i år har muslimer samtalestof til helligdagene, efter at trosretningens ledende teologiske autoritet, Sheik Dr. Muhammed Sayyed Tantawi fra Al Azhar-moskeen i Kairo, hilste på Shimon Peres, præsident i Israel.

Håndtrykket fandt sted ved det religiøse dialog-konferencene i FN-hovedkvarteret i New York for to uger siden, arrangeret af værgen for Islams to hellige moskeer i Mekka og Medina, Abdallah Bin Abdul Aziz, kongen af Saudi-Arabien. Og det har vakt såvel politisk som religiøs opsigt, hvilket stort set er det samme på disse kanter.

Først nægtede Sheik Tantawi, at han havde mødt Peres, men efter billeder af håndtrykket kom frem, siger han nu, at han ikke anede, hvem han hilste på.

"Jeg trykkede hans hånd uden at vide, hvordan han så ud," forklarer Tantawi til avisen 'Al-Masri al-Yawn'.

"Jeg hilste på så mange, og altså også på Shimon Peres, som jeg ikke genkendte. Det var et helt meningsløst håndtryk," tilføjer han og kalder muslimer, der er vrede over håndtrykket, for "tosser".

'Sultanens prædikanter'

Den London-baserede PLO-avis, Al-Quds al-Arabi skrev onsdag at "undskyldningen er værre end fejltrinnet".

"Med Camp David-fredsaftalen i 1979 blev embedet (som islams øverste autoritet) minimeret, eftersom præsident Anwar Sadat og hans efterfølger, Hosni Mubarak, lige siden har insisteret på kun at udpege teologer, der ikke har de fornødne kvalifikationer til posten, hvorfor de nøjes med udstedelse af fatwa'er, som regenten og hans parti kan godkende. Sheik Muhammed Sayyed Tantawi er det hidtil bedste eksempel på disse 'sultanens prædikanter'-"

Avisen påpeger, at Tantawi flere gange har modtaget "israelske politikere og rabbinere" i sit kontor, og at han konsekvent er tavs, når Egyptens regering "krænker islams værdier ved at sælge gas til Israel og aktivt støtte Israels belejring af Gaza".

"Ingen voksen egypter ved sine sansers fulde fem er i tvivl om, hvordan Peres ser ud, idet han har haft alle vigtige poster i den hebraiske stat de sidste 50 år," hedder det videre, og avisen slutter:

"Havde Sheik Tantawi været blind, ville vi acceptere hans forklaring - men han er sund og rask og hans syn er perfekt".

Tantawis kommentar:

"Vil det håndtryk afhjælpe eller komplicere det palæstinensiske spørgsmål?"

Svaret er: Det er ikke godt at vide.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her