Læsetid: 5 min.

Taleban vinder terræn, mens verden venter på Obama

Taleban udnytter magtskiftet i Det Hvide Hus til at optrappe på alle fronter. USA planlægger at fordoble antallet af soldater i Afghanistan, men tiden er på oprørernes side
Den internationale Afghanistan-styrke er dybt afhængig af at kunne transportere forsyninger ind fra Pakistan gennem Khyberpasset. Her har Taleban i de sidste seks måneder haft held med at overfalde konvojer, kidnappe og henrettet chauffører og brænde store bundter af lastbiler af.

Den internationale Afghanistan-styrke er dybt afhængig af at kunne transportere forsyninger ind fra Pakistan gennem Khyberpasset. Her har Taleban i de sidste seks måneder haft held med at overfalde konvojer, kidnappe og henrettet chauffører og brænde store bundter af lastbiler af.

Tariq MAHMOOD

Udland
15. december 2008

Vesten har urene, men Taleban har tiden. Sådan beskriver talebanerne selv krigen mod de vantro vesterlandske styrker og deres marionetregering i Kabul. De seneste måneder har vist, at beskrivelsen er andet end bare ord. Mens kommende præsident Obama USA's bakser med at få sin nye administration på plads, udnytter Taleban den vestlige alliances handlingslammelse til at optrappe på alle fronter.

Angreb på forsyningslastbiler, kidnapninger og vejsidebomber er taget voldsomt til de seneste måneder, og det samme er Talebans evne til at angribe mål over det meste af landet, selv i hovedstaden Kabul.

Den øverstkommanderende for den internationale styrke i Afghanistan, ISAF, David McKiernan, insisterer på, at Kabul ikke er omringet. Men det er ikke den følelse, indbyggerne har, fortæller den tyske Afghanistan-ekspert Conrad Schetter, der lige er kommet hjem efter en rundrejse i landet.

"Stemningen i Kabul er dramatisk forandret. Indfaldsvejene til byen er langt fra sikre. Den ene dag er der voldsomme kampe med Taleban kun få kilometer uden for byen. En anden nat er der voldsomme eksplosioner og skyderi i byens østlige forstæder, fordi Taleban forsøger at erobre en bjergtop, hvorfra de kan angribe Kabuls lufthavn," fortæller han.

Ifølge den britiske tænketank International Council on Security and Development, ICOS, er Taleban i dag til stede i 72 procent af landet og rykker stadig tættere på hovedstaden. Den NATO-ledede ISAF-styrke afviser, at det står så galt til. Taleban er kun permanent til stede i dele af det sydlige og østlige Afghanistan, siger ISAF's talsmand i Kabul. Og deciderede kampe med Taleban er der ifølge ISAF kun i syv procent af landet.

Conrad Schetter giver ikke meget for de forskellige tal.

"Situationen er ekstremt flydende. Der er mange lokale afghanere, som støtter Taleban den ene dag, og den afghanske regering den næste. Derfor giver det ikke mening at slynge om sig med den slags tal," siger han.

"Men omvendt er der absolut ingen tvivl om, at situationen i Afghanistan bliver stedse værre."

Samme opfattelse har de fleste uafhængige iagttagere.

Nye trusler

Taleban har helt klart profiteret af den handlingslammelse, som har ramt det internationale samfund på grund af magtskiftet i Det hvide Hus.

De seneste måneder har Taleban f.eks. haft held til at gennemføre en række opsigtsvækkende angreb på ISAF's forsynlingslinjer. På grund af Afghanistans ufremkommelige geografi og meget begrænsede vejnet er det internationale samfund i øjeblikket fuldstændig afhængig af at kunne få forsyninger ind via Khyberpasset, 50 kilometer fra den pakistanske by Peshawar.

Hver dag kører konvoj på konvoj af civile og militære lastbiler igennem passet med alt fra drikkevand til toiletpapir og ammunition til de 60.000 udenlandske soldater i Afghanistan. De sidste seks måneder har Taleban overfaldet konvojer, kidnappet og henrettet chauffører og brændt store bundter af lastbiler af.

Hvor stor truslen med ISAF er, er svært at vurdere, for trods angrebene kommer langt størstedelen af forsyningerne fortsat uskadt igennem. Hvis angrebene tager til, er problemerne imidlertid overvældende.

"Problemerne begynder allerede i den pakistanske havneby Karachi og har nu bredt sig til Khyperpasset og den eneste anden vej ind i Afghanstian, via Bolan-passet nede sydpå", siger Conrad Schetter.

Hvis disse to veje lukker er der kun to muligheder tilbage, enten at flyve alt udstyr ind, hvilket er ekstremt dyrt, eller at overtale Iran til at lade forsyningerne komme ind via Iran og den afghanske provinsby Herat.

"Men det kræver, at Obama får et bedre forhold til Iran, end Bush har haft", siger Schetter.

Også antallet af selvmordsattentater, miner og vejsidebomber er eksploderet de seneste måneder. Ifølge den seneste opgørelse har antallet af mineangreb været 50 procent højere i år end sidste år, og 400 procent højere end i 2006. Og det til trods for at langt flere miner end tidligere opdages, inden de når at springe i luften.

Venter på Obama

For mere end to måneder siden overtog den amerikanske general David Petreus ansvaret for USA's militære strategi i Afghanistan, men indtil videre er der ikke sket nogen ændringer.

"Alle fortsætter som før, men ingen tager teten, heller ikke USA's europæiske allierede. Alle venter på Obama," siger Conrad Schetter.

De seneste uger har USA bebudet en fordobling af den militære indsats i Afghanistan, men indsættelsen af de 20.000-30.000 nye amerikanske soldater vil først begynde langt hen i foråret og ikke være fuldført før om halvandet år.

"Det er en rasende stor fejl, at ingen af koalitionsparterne er proaktive i øjeblikket" siger Conrad Schetter.

"Det forstår Taleban at udnytte og det vil give store problemer fremover."

Allerede nu har FN erkendt, at det ikke vil være muligt at gennemføre det kommende præsident- og provinsrådsvalg i september 2009 i en fjerdedel af landet på grund af Talebans tilstedeværelse.

I det sydlige og østlige Afghanistan regner FN med at kunne gennemføre valget i byområderne, men i store dele af landdistrikterne vil det være for vanskeligt, som situationen ser ud nu.

Udvikling

Flere af de europæiske lande har bebudet en revision af deres Afghanistan-strategi, men ingen af dem har endnu meddelt, hvad de er nået frem til.

En øget militær indsats vil formentlig være uomgængelig, men det gennemgående træk ventes at være øget fokus på udvikling af det afghanske samfund.

International Council on Security and Development kalder det en katastrofe, at det internationale samfund, otte år efter invasionen af Afghanistan, endnu ikke har været i stand til at sikre elementære udviklingsmål som mad og rent drikkevand til alle.

Også Conrad Schetter anbefaler, at det internationale samfund begynder at bruge langt flere kræfter på at lytte til, hvad afghanerne har brug ude i lokalsamfundene. Og han mener, at Europa i den sammenhæng har forpasset en enestående chance for at påvirke Obamas kommende strategi i Afghanistan.

Lokale militser

Den amerikanske opskrift ser ud til at blive en delvis gentagelse af den strategi, som har standset borgerkrigen i Irak.

I Afghanistan vil man satse på at betale og bevæbne lokale stammemilitser, som til gengæld skal holde deres områder fri for Taleban og i øvrigt optræde loyalt over for den afghanske regering. Denne involvering af lokale ledere har vist sig at være en stor succes i Irak, hvor USA i en periode har lønnet borgermilitsen Sons of Iraq. En lignende national milits er ikke på tegnebrættet i Afghanistan.

Conrad Schetter understreger, at det er af største vigtighed, hvordan man involverer stammeledere og hvem, man vælger at samarbejde med.

"Det er ikke alle afghanske provinser, der har stammeledere, som har tilstrækkelig legitimitet i befolkningen til at løse sikkerhedsopgaver" siger han. "Nogle steder er det lokale krigsherrer, der bestemmer, og dem bør man ikke umiddelbart samarbejde med."

Efter syv år i landet mener Schetter imidlertid, at det internationale samfund har tilstrækkelig lokalkendskab til at se forskellen.

Ikke mindst i Syd- og Østafghanistan har ISAF hårdt brug for assistance til at løse nogle af de lokale sikkerhedsopgaver, som hverken de internationale styrker, den 70.000 mand store afghanske hær og den ligeså store politistyrke har kræfter til at løse på grund af kampene med Taleban.

Hvis kursskiftet ikke kommer tids nok til at redde valget næste år, vil det få "fundamental betydning for landets fremtid som en stabil og demokratisk stat", som det danske Udenrigsministerium udtrykker det.

Eller sagt mindre diplomatisk, vil det være en katastrofe for hele Afghanistan-projektet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jingo.

Der ikke noget nyt i det artiklen beskriver. Forsyningerne, der kører gennem Pakistan, har været under jævnlige angreb i alle de år ISAF har eksisteret.

Ulrik Høstblomst

Nå men så er der jo heller ikke noget problem, Kim? eller er der ?

Der er slet ikke noget at komme efter ? Som vores fremragende statsminister altid siger det ..

Det er stærkt overdrevet, som Henrik Sommer også gør opmærksom på i sideartiklen, men selvfølgelig er der et problem. Ellers var der jo ingen grund til at sende soldater til landet.

Bjørn A. Bojesen

T. Holm:

Jingo?

Bjørn,

Jingo = Warmonger

Kim Vibe = Komiske Ali

Det er rigtigt som Kim Vibe skriver, stærkt overdrevet at 'Talebans' sucess skyldes magtskiftet i USA, det er kun endnu en bortforklaring af effekten af at bombe civile.

Ulrik Høstblomst

Jeg var altså nok heller ikke blevet "demokrat" af at se mit land blive besat af USA og dets allierede --der ville tvinge "demokrati ned i halsen på mig.

Sandsynligvis den bedste motivationsfaktor man kan forestille sig for Talebans fortsatte rekruttering

Det er vist ikke det eneste problem i afganistan.

http://www.guardian.co.uk/world/2008/dec/14/afghanistan-terrorism

Det er selvfølgelig et partsindlæg, og bør derfor indtages med det samme type filter som når Kim skriver noget her på siden ;-)

Spøg til side.

Det nytter vist ikke noget, at blive ved med at bagatalisere eller latterliggøre Taliban, det er de for professionelle til - og som det også fremgår af artiklen - tiden arbejder for dem.

Måske var det på tide med en realistisk NATO strategi i Afganistan, en der indeholder mulighed for forhandling og allianceskabelse med de moderate pastuner (Taliban) inden det er for sent...

Den strategi eksisterer allerede, og hvad mener du med for sent?

Kan du ikke sende et link til Hamid Karazai vedrørende den strategi Kim, han er vist ikke klar over at den allerede findes. Han har efterlyst den.

Med 'for sent' kunne man mene; inden I uingenkaldeligt får radikaliseret alt der i det mindste kunne have været købt til at støtte jer.

LEADER ARTICLE: Talking To The Taliban·

http://timesofindia.indiatimes.com/Opinion/Editorial/Talking_To_The_Tali...

Per,

Har du et problem med det engelske sprog?

Den artikel understreger jo netop, at der er forhandlinger med den del af Taelebans støtter, der ikke er totale hardliners.

Støtte jer???????? Det må vel være os, du mener. Det her er ligeså meget din krig som min, så længe du har et rødbedefarvet pas.

Vestlige demokratier har (hvordan man end vender og drejer det) i sidste ende problemer med at anvende magt ud over en vis grænse.

Hvis man "bare gør "som Rusland gjorde/gør i Tjetenien og Georgien , så bliver der hurtigt ro over feltet, men det ligger ikke i vores kulturelle baggrund.

Når et vestligt demokrati står over for en "magtanvendelses-beslutning", så må det gøre op med sig selv , 1) hvad målet er, 2) om det kan realiseres og 2) om man vil satse fuldt ud (militært og økonomisk samt bistandsmæssigt ) for at nå målet.

At gå "halvhjertet" ud i et militært engagement , der ikke er gennemtænkt m h t mål o s v , er en uartighed over for de soldater man sender afsted.

I et betydeligt omfang vil vestlige demokratier vist være tilbøjelige til at lade ret store grusomheder i fjerne lande passere upåtalt frem for at sende tropper ud i retfærdighedens navn. Sådan er det bare - sådan er vi bare..

Robert,

Du har fuldstændig ret. Oprørskrig vindes bedre ved at være frygtet end at være elsket, men demokratierne er blevet for slatne til at sige B, når de har sagt A.

Ulrik Høstblomst

Kim

Måske skulle man også lige tænke over sit demokratiske brand før man går ind i en fremmed kultur med sin M16 som nærmeste buddy for at prædike "demokrati" med den ?

Asymmetrisk krigsførelse er jo det eneste logiske svar på den trussel afghanerne står overfor

Og jo mere oplagt det er at et forsvar vil koste dem deres frihed og deres land desto mere oplagt vil et eventuelt angreb på de krigsførende parters eget bagland/hovedstæder/symboler være.

Så hvis man ønsker at reducere en eventuel terrortrussel burde man jo overveje sine handlinger set fra modstanderens synspunkt -

Men - det er jo alt alt for avanceret for verdens stærkeste militærmagt at sætte sig ind i hvordan den opfattes af underlødige 3 verdens kulturer.

Den er jo ikke blevet verdens stærkeste militære magt for ingenting så hvorfor skulle den dog beskæftige sig med taberes oplevelser ---

Jeg tvivler ikke et sekund på at du og Taleban deler synspunkt med hensyn til at sige A og B

9/11 var kun indledningen ---- much more to come

Som altid gælder det om at vælge sine allierede med omhu.

http://www.guardian.co.uk/politics/2008/dec/11/afghanistan-kim-howells-c...

Det kan godt være at Karzai var "det mindste onde" ved det første valg i Afganistan, men det ser mere og mere ud til at han mfl. står i vejen for at vinde HAM hos den afganske befolkning.

Heinrich R. Jørgensen

Erik B.:
"min brugerkonto er (for anden gang i løbet af 48 timer) blevet spærret"

Nu må moderator tage sig sammen!!!

Erik B. bestræber sig almindeligvis på at overholde spillereglerne for sitet, og det er aldeles urimeligt at spærre for adgang, alene pga. Eriks særegne jargon og lidet politisk korrekte analyser og kommentarer. Hvad er pointen i, at en af de mest læseværdige og originale debattører på sitet skal formenes adgang?

Bjørn A. Bojesen

Kim Vibe,

tak for forklaringen!

(Det er simpelthen umuligt at følge med i netslang…)

Heinrich R. Jørgensen

Kim Vibe:
"som alle til hobe, lettere eksalterede og opkørte, febrilsk trykker på "stødende kommentar" knappen"

Jeg er abonnent, og bliver hverken opkørt eller får lyst til at trykke på "stødende kommentar" knappen, så den med "alle til hobe" holder ikke.

Jeg foretrækker til enhver tid vidende og skarpe analyser fremfor ligegyldigheder og vanetænkning. Jeg deltager for at blive udfordret, og gerne blive klogere undervejs. Erik er muligvis en udfordring meget af tiden (heldigvis), men sjældent en belastning...

Heinrich,

Det er ikke mine ord, men jeg ville ønske at det var.

Gustav C er ophavsmanden.

Jørgen Nielsen

Diversitet er et teoretisk plusord på Information - i praksis omfatter denne altfavnende "tolerance" bare ikke borgerlige debattører.

Selv om folk følger registreringsreglerne, så forsvinder deres indlæg med lynets hast og deres nicks bliver åbenbart blokerede.

Så kan Tordenskjolds soldater så sidde og blive enige med sig selv om kapitalismens, Foghs og Bushs ondskab - godt hjulpet på vej af en journalistisk selektion af emner og vinkler, som svarer til at score på et straffespark uden målmand.

Der bliver så smidt et par alibi-artikler ind i ny og næ, og par enkelte velopdragne borgerlige får lov til at kommentere, men overordnet set, er man lysår fra noget der kunne minde om dialog.

Man insisterer på at kun at "debattere" med folk af samme politiske observans, på trods af Informations højt besungne credo om at være uafhængig af partipolitiske interesser. Det giver jeg sgu´ ikke meget for, og jeg forventer heller ikke at dette indlæg får lov til at stå i mange minutter.

Tillykke med jeres kønsløse monolog.

Ulrik Høstblomst

Peter P

Måske fordi min lysende indsigt siger mig at USA's forsøg på at implementere sine interesser under dække af "demokrati" er mere end skadeligt for selve demokratiets omdømme--

Det her er ikke noget jeg "ved" men noget jeg kan slutte mig til ud fra demokratiets præmisser

Du ved - en bænk der står i haven = havebænk

@ Jens
Jeg tror du misforstår de unge omkring sexualitet såvel som omkring statslig financiering

De unge er ret obs på sexualitet men ønsker ikke at nogen for for sexuel observans skal have overherredømme over andre... du ved sådan en slags demokratisk sindelag ..... noget der ligger dig uendeligt fjernt ok - men sådan har de det altså

Og omkring financieringen af huse så har jeg ALDRIG hørt krav om at staten skulle gå ind og financiere besatte huse eller kulturhuse ?

Hvor har du det fra ? Vederfølner ? Nordisk.nu ?

Måske skulle du gå til kilderne selv i stedet for deres ideologiske modstandere før du blamerer dig yderligere ?

Et folketingsvalg står vel ikke lige for døren, men mon vi alligevel ikke snart vil se Rasmussen trække de sejrrige danske styrker ud af Afghanistan ... ligesom i Irak, ikk’.

Terroristerne er jaget bort, Talebaner er ... nå nej, men freden er da etableret, er den ikke, til gavn og daglig glæde for de overlevne afghanere. Der er bygget for millioner af kroner skoler - og en moskee, skoler hvor også pigerne nu går, og den forfinede vestlige, kristlige kultur har holdt sit indtog i det hidentil formørkede, middelalderlige land.

Den demokratisk valgte regering, der nyder befolkningens udelte tillid, vil takke Rasmussen for hans indsats af deres ganske og nu ikke mere hedenske hjerter.

Måske vil de ikke engang smide sko efter ham, hvis han da ellers vover sig derned for at modtage deres hyldest.

Nå, det afholder han sig nu nok fra, og han har vel heller ikke tid. Mon ikke han er igang med at sætte sig ind i de mange indenlandske sager, som han ikke rigtigt kender noget til. F.eks sagen om fyringen af landets øverste politichef.

Ulrik Høstblomst

mener du at jeg skal pege på en løsning når nu USA ikke kan ?

Nuvel

det er en udfordring

Hvad med at forsøge med demokrati !!!

En mand stemme

Og så KAN usa stikke deres skide høtteknologiske våbenarsenal skråt op og trykke på aftrækkeren!

Så er vi jo også tilbage på sporet - FUCK USA

Ulrik Høstblomst

Peter

Jeg modsiger ikke mig selv'

Jeg LOVER dig at jeg også havde taget fat i en kalashnikow eller etableret roadsidebombs hvis jeg var født i Afghanistan og dermed var jeg blevet dømt som terrorist i mit eget land af en Quisling-regering hvilket jeg ville tage som en æresbevisning

Pointet er at jeg respekterer modstanden men jo ikke kan støtte det religiøse udgangspunkt for den på samme måde som jeg heller ikke kan støtte Bush og hans kristne kampfællers religiøse udgangspunkt

hvis jeg havde ædt USA propaganda råt ville jeg jo sikkert også synes at det var en go' fin idé at smadre et 3. verdens land for at indføre "demokrati"

Nu er det bare sådan at jeg kender USA's historie og derfor ikke KAN hoppe på propagandaen

Og jeg støtter Talebans kampagne mod ISAF og synes at kontraktansatte professionelle skal lade være med at klynke over at de bliver sprunget til himmels på jobbet når de kender risici ved at invadere en suverænt land

Så NEJ Peter jeg kan ikke hoppe på den galaj med at USA sandelig bare er i Afghanistan for at sikre at stakkels skole-piger skal kunne komme i skole

NO FUCKING WAY

Bring our boyz back home - NOW .

Ulrik Høstblomst

PS Peter ---

Det ville da være svært lykkeligt hvis jeg var uvidende om USA gøre og laden når det kommer til deres egne geopolitiske interesser .

Men jeg tror jo heller ikke på Julemanden

Ulrik

Det er da altid noget at du bruger det dejlige amerikanske sprog når du for alvor skal udtrykke store følelser . Vi ER jo alle amerikanere....og demokrater.

Ulrik Høstblomst

Ja ikke, inderst inde er vi alle Yankees men vi er nogle stykker der bare ikke er helt stolte af det -

Det kan man jo bare ikke se udenpå os -

Fundamentalister på begge sider er jo sådan grundlæggende også mest enige med hinanden uanset de også hader hinanden ..

Derfor risikerer vi at sidde i den Metro der ryger i luften på Nørreport hvis vi ikke får stop på krigen

Ulrik - Du har ret ang. fundamentalisters fælles grund. Bush var jo forøvrigt hurtigt ude og markere overfor de lokale imamer i U.S at det ikke var en religionskrig ( blødte dog igennem med sin "crusade" snak. Klovn...). De sande vantro hunde må være os i Norden og Europa generelt med vores frigjorte kvinder og generelle ugudelighed. Skide komplekst . Tror næppe at løsningen blot er at lade alle folk passe sig selv. Det er verden blevet alt for lille til .

Ulrik Høstblomst

nils

Enig - men jeg er helt sikker på at bomber og brisante sprængstoffer er en umanerlig dårlig måde at markedsføre "demokratiets" lyksagligheder på .. hvilket jeg er ret sikker på at du er enig med mig i

Men verden er blevet mindre og der er nødt til at være plads til andre måder at gøre ting på end USA's

Vi kan ikke overlade Afghanistan til Taleban men heller ikek bombe dem til at købe USA's model for lykke

Svaret må nødvendigvis ligge i at lade dem afgøre hvordan de vil leve og så stille krav til dem hvis de vil være en del af verdenssamfundet

Men forestil dig hvad USA ville sige til at Taleban invaderede USA ?? og etablerede en Quislinge-regering der dømte al modstand mod besættelsen som "terror" ...... hvor mange amerikanere tror du selv ville respektere det ??

Ulrik Høstblomst

Peter

Sammenhængen er at jeg tror på demokrati

Og det er uforeneligt med at implementere det med militære midler

Og min respekt for Kazai kan ligge på et meget lille sted

Man kan ikke holde demokratiske valg i et besat land..

Det giver ingenmening

Med det som udgangspunkt står mine påstande ret klart..... ikke ?