Læsetid: 4 min.

Thailand er stadig eksplosiv efter regeringens fald

Thailands forfatningsdomstol har gjort det, som demonstranter har kæmpet for imånedsvis: Den tvinger premierministeren til at træde tilbage og dømmer hans parti for valgfusk. Landets politiske situation er dog fortsat eksplosiv
Premierminister Somchai Wongsawats støtter betegner forfatningsdomstolens kendelse som et -juridisk kup gennemført med dommerkapper i stedet for kampvogne-, og de mange rødklædte regeringsstøtter viste omgående deres utilfredshed.

Premierminister Somchai Wongsawats støtter betegner forfatningsdomstolens kendelse som et -juridisk kup gennemført med dommerkapper i stedet for kampvogne-, og de mange rødklædte regeringsstøtter viste omgående deres utilfredshed.

Udland
3. december 2008

BEIJING - På denne tid af året forbereder thailænderne som regel en fest. Deres højtagtede konges fødselsdag er et nationalt gilde, hvor folk stimler sammen for at bukke mod monarkens lysegule Rolls-Royce.

Men i år vil festhumøret ikke blive pakket ud. For mens konge Bhumibol Adulyadej vil fejre sin 81 års fødselsdag på fredag, vil de fleste thailændere have grund til at bekymre sig over, om manden, som mange betragter som noget nær en halvgud, også denne gang vil være i stand til at føre landet ud af den nuværende eksplosive politiske krise.

Premierminister Somchai Wongsawat har tidligere svoret, at han ikke vil efterleve tusindvis af demonstranters krav om at træde tilbage. Det er han dog nu blevet tvunget til. Thailands forfatningsdomstol beordrede i går, at premierministerens parti samt to andre partier i regeringskoalitionen opløses. De blev fundet skyldige i valgfusk ved valget i december sidste år. Samtidig forbød domstolen Somchai at arbejde politisk i fem år.

Dermed står Thailand uden regering midt i en politisk situation, som har taget et skarpt sving i retning af det kaotiske og voldelige. Demonstranter har besat Bangkoks to lufthavne og lammet den ellers lukrative turistindustri.

"Min tjenestetid er ophørt. Jeg er nu en almindelig borger," sagde Somchai efter dommen.

Meldingen udløste jubelscener blandt tusindvis af regeringsmodstandere fra Folkealliancen for demokrati (PAD), der i sidste uge stormede de to lufthavne, og ifølge Thailands turistråd har forhindret omkring 350.000 rejsende i at forlade landet.

PAD har forsøgt at afsætte Somchais regering i månedsvis. De anklager ham for at lede et korrupt styre og for blot at være stik-i-rend dreng for sin svoger, den tidligere premierminister Thaksin Shinawatra, som mistede sin magt ved et militærkup i 2006 efter flere måneder med PAD-arrangerede demonstrationer.

Somchais støtter betegner dog forfatningsdomstolens kendelse som et "juridisk kup gennemført med dommerkapper i stedet for kampvogne."

Fortsat konflikt

Men håbet, om at det ændrede politiske landskab efter dommen vil kunne løse den langvarige konflikt, blev dæmpet af meldingen om, at de nu opløste partier blot vil samle sig under et nyt navn. Og situationen forbliver usikker.

En ny premierminister kan kun udpeges, hvis parlamentet samles, og det forventes, at PAD gennem protester vil forsøge at hindre det i at ske. Under de eksisterende forhold vil en ny regering nemlig i deres øjne blot være et spejlbillede af den nuværende.

PAD, der hovedsageligt repræsenterer eliten og middelklassen i Bangkok, ønsker i stedet en grundlovsændring, der vil give dem mere magt end den mere talstærke og fattigere landbefolkning, som generelt støtter regeringen.

Mens PAD-tilhængerne med deres gule t-shirts fortsætter deres protester, og premierminister Somchais støtter også er kommet på gaden klædt i rødt, vokser frygten for alvorlige voldelige sammenstød.

I går blev en 29-årig demonstrant dræbt og 22 andre såret, da en attentatmand kastede det, der menes at være en granat, ind i den besatte Don Muang lufthavn. I dagene før har der været lignende angreb, og yderligere seks er blevet dræbt i bombeangreb og sammenstød mellem regeringstilhængere og modstandere.

De sidste dage er mange af Somchais tilhængere kommet til hovedstaden for at gengælde oppositionens protestaktioner. Det er anden gang på under to år, at den regering, de har valgt, er tvunget fra magten af forfatningsdomstolen. I maj 2007 blev Thaksin Shinawatras parti Thai Rak Thai også opløst efter at være dømt for valgsvindel. Spørgsmålet er, hvordan de vil reagere efter deres regering igen er tvunget væk.

"Det lader nu til, at vold ikke kan undgås. Nogle forudser oven i købet det, som har været utænkeligt i 700 år: en borgerkrig," skriver Bangkok Post i en leder.

Det foreløbigt eneste lyspunkt er, at PAD's leder, Sondhi Limthongkul, sent i går aftes lokal tid på en pressekonference sagde, at han opfordrer demonstranterne til at forlade lufthavnene i dag.

"Hvis en marionetregering vender tilbage eller en ny regering viser, at den ikke vil politiske reformer, så vender vi tilbage," sagde Sondhi.

Giles Ungpakhorn, en politolog fra Bangkoks Chulalongkorn Universitet, advarer dog mod at se for optimistisk på den udmelding:

"Splittelsen er så stor, at det er svært at se, hvordan det her kan slutte," siger han til Reuters.

Militæret, der tidligere ikke har holdt sig tilbage for at spille en betydningsfuld politisk rolle, og som gennemførte et kup for to år siden, har opfordret thailænderne til at ende krisen for at give kongen ro på sin fødselsdag.

Bhumibol er den monark i verden, der har siddet længst på sin trone. Selv om han ifølge grundloven hovedsageligt har en ceremoniel rolle, har han tidligere spillet en central rolle for at løse landets adskillige politiske kriser i løbet af hans 62 år som konge. Men han er endnu ikke kommet med en udmelding.

Dårligt for økonomien

Den fortsatte krise har alvorligt svækker Thailands økonomi som i forvejen lider under den globale finanskrise.

"Næste år vil økonomien ikke vokse eller måske oven i købet skrumpe. Mindst 1,2 millioner vil miste deres job," siger Olarn Chaipravat, landets vicepremierminister.

Turistindustrien, der står for omkring 10 procent af Thailands økonomi, er hårdt ramt.

"Fra slutningen af november til slutningen af marts ville der være ankommet fem milioner turister, men vi risikerer, at mellem 60 til 70 procent vil blive væk, hvis det her fortsætter meget længere," vurderer Apichart Sankary, leder af de thailandske rejsebureauers forening.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her