Læsetid: 3 min.

Tilskud giver bagslag

Det Arabiske Initiativ blev etableret med det ædle formål at fremme demokratiudviklingen i Mellemøsten, men det virker ikke altid efter hensigten
Udland
9. december 2008

BEIRUT | Hvad får Danmark - in casu Det danske Institut i Damaskus og Udenrigsministeriets Det Arabiske Initiativ - til at hælde 400.000 kr. i en konference, der delvist boykottes af de lokale inviterede, som ikke skal nyde nogen cigar i et minefelt befærdet af sikkerhedstjenester, der tjekker alle tilløb til fri debat?

Og Syrien er ikke et særtilfælde - også i Jordan, Egypten, Yemen og Libanon er billedet tilsvarende - og svaret er: De danske bistandspenge skal fremme udvikling af demokrati og menneskerettigheder, 'bløde værdier', hvis målbarhed fortoner sig i cigaretrøgen over konferencebordene, og som nu og da ligefrem virker mod hensigten, ligesom der kan spørges til visdommen i visse bevillinger.

Det Arabiske Initiativ, lanceret i 2003 har til dato bevilget mere end en halv mia. kr. på - som det står skrevet på Udenrigsministeriets hjemmeside - "at hjælpe igangværende reformprocesser i den arabiske verden og fremme dialog og forståelse mellem Danmark og den arabiske verden".

Det Arabiske Initiativ er opdelt i tre hovedområder:

1) Frihedsrettigheder og god regeringsførelse

2)Udvikling af videnssamfund og medier

3)Ligestilling og kvinders rettigheder.

Uden at være syrlig kan det konstateres, at i de forløbne fem år er situationen på noget nær samtlige målområder, måske lige bortset fra medieområdet, gået fra slemt til værre.

"Frihedsrettigheder og god regeringsførelse" er stadig en sibirisk by i f.eks. Yemen og Egypten, hvor Det Arabiske Initiativ finansierer et dansk dialoginstitut med adresse hos den statslige medievirksomhed Al Ahram, og med egyptiske bestyrelsesmedlemmer tæt på præsident Hosni Mubaraks regime.

"Ligestilling og kvinders rettigheder" lyder som en joke i en region, hvor stadig flere kvinder er tilslørede. Nogle fordi de er grebet af den anti-vestlige, nyreligiøse bølge, andre fordi de ikke tør andet.

Ingen af de lande, der modtager bevillinger fra Det Arabiske Initiativ, har i de forløbne fem år gennemført synlige reformer på demokrati- og menneskerettighedsområdet.

Men det betyder ikke, at pengene ikke har virket: Den yemenitiske menneskeretsaktivist Ali Hussain al-Dailami fortalte mig i Beirut, at støtten fra det danske Partnership for Progress and Reform, som er Det Arabiske Initiativs officielle betegnelse, har gjort menneskeretsarbejdet i Yemen politisk slagkraftigt.

"Samarbejdet med Danmark har virket på 'landjorden', der er langt større opmærksomhed om menneskerettigheder nu. Det har betydet, at myndighederne har strammet kursen, så på den måde er vores situation forværret."

Al-Dailami blev selv offer for den hårdere kurs, da han i 2006 blev tilbageholdt i seks uger med systematisk tæsk efter en rejse til København. Og chikane indgår i hans rejseforberedelser: Da han forleden skulle til Beirut, blev han afhørt af politiet i seks timer.

'Tilskudscirkus'

Denne bagside af den danske nyttevirkning udgør et af dansk udenrigspolitiks dilemmaer i Mellemøsten, hvor myndighederne ser ublidt på 'indblanding udefra'. Som Søren Schmidt fra DIIS udtrykker det:

"Vi rejser rundt med lidt af et tilskudscirkus, der mest bekræfter vores egen godhed. Men hvad siger araberne? Demokratiaktivister i Syrien har fortalt mig, at støtte fra vestlige stater nærmest er skadelig for deres kamp, fordi det gør det nemt for regimet at affeje dem som udenlandske lakajer. Det amerikanske 'demokratiprojekt' i Irak spiller selvfølgelig en vigtig rolle i den historie. For demokratiforkæmperne har støtte fra moralske autoriteter som Nelson Mandela, Paven eller kendte forfattere en langt mere positiv effekt end støtte fra vestlige stater."

Søren Schmidts replik har klangbund hos f.eks. den syriske forfatter og systemkritiker, Khaled Kalafi:

"Vi er ikke interesserede i direkte støtte fra Vesten, hverken økonomisk eller moralsk, da Vesten efter Irak-krigen ikke oppebærer moralsk autoritet på disse kanter. Den kamp, vi skal kæmpe for øget demokratisering, er vores egen kamp, ikke jeres."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her