Analyse
Læsetid: 5 min.

Med udsigt til både krig og borgerkrig

Hvem blinker først i nervekrigen om Gaza? Israel, Hamas eller Fatah på Vestbredden? Muligheden for, at ingen blinker er overhængende, idet permanent konflikt med Israel og Gazas fortsatte adskillelse fra Vestbredden i øjeblikket er i Hamas' interesse
Juledagene har langt fra været fredelige i Gaza. Alligevel kom der i går nødhjælp frem til palæstinenserne.

Juledagene har langt fra været fredelige i Gaza. Alligevel kom der i går nødhjælp frem til palæstinenserne.

Ismail Zaydah

Udland
27. december 2008

Som et absurd forspil til de rædsler, der venter, åbnede Israel i går for nødhjælps-forsyninger til Gaza. To dage efter at Hamas havde sendt 80 raketter ind i det sydlige Israel som den markerede afslutning på et halvt års 'våbenhvile', ankom fyringsolie til Gazas udsultede kraftværk og mel til landstribens arbejdsløse bagere på 90 lastbiler gennem tre grænse-overgange.

Nødhjælpen blev fulgt op af trusler fra den fungerende premierminister Ehud Olmert på den arabiske satellitkanal al-Arabiya: "Besind Jer. Vi er de stærkeste."

Forsvarsminister Ehud Barak, leder af Arbejderpartiet, stemte i: "Gaza vil betale en tung pris." Og i Cairo mødtes en anden premierminister-kandidat ved det kommende valg 10. februar , udenrigsminister Tzipi Livni, med præsident Hosni Mubarak. "Nok er nok" var hendes svar til Mubaraks opfordring til 'tilbageholdenhed'.

Indsættelse af israelske kampfly og tanks synes nu at være et spørgsmål om vejret - i går var sigtbarheden af en beskaffenhed, der gjorde luftangreb vanskelige, men intet tyder i retning af en sidste øjebliks-våbenhvile mellem Israel og Hamas.

Årsagen er mangesidet, og handler lige så meget om den interne palæstinensiske strid, som om forholdet til Israel.

Hamas vil sådan set gerne indgå en ny aftale om 'ro' i lighed med den, der blev indgået i juni, og som blev brudt 4. november, da Israel sendte kommandosoldater ind i Gaza for at 'uskadeliggøre' en tunnel, der var lovlig tæt på grænsen.

Groft sagt kræver Hamas, at Israels blokade af forsyninger til Gazas befolkning på 1,5 mio. ophører med en ny våbenhvile-aftale. Erfaringen fra den foregående 'ro' er, at Israel fastholdt en blokade, der bortset fra de allermest nødvendige nødforsyninger var total - og som Richard Falk, FN's rapportør på menneskerettigheder, har kritiseret i voldsomme vendinger.

Israel afviser en normalisering med Hamas-regimet, der ikke anerkender Israel, men forbeholder sig retten til 'modstand mod besættelsesmagten'. De israelske ledere står overfor et parlamentsvalg, hvor det regerende centrum-højre-parti Kadima, nu anført af Tzipi Livni, står til at tabe til højre-partiet Likud ledet af høgen Benyamin Netanyahu. Ehud Baraks arbejderparti står til halvering - ingen af disse politikere har råd til en aftale, der indebærer de facto anerkendelse af Hamas-styret i Gaza.

En ny aftale vil desuden svække Israels 'partner for fred' på Vestbredden, Fatah-leder Mahmoud Abbas, PA-hjemmestyrets præsident, hvis embedsperiode udløber 8. januar, hvorefter han ifølge Hamas vil være 'irrelevant'. Egyptiske forsøg på at forlige de to fraktioner er løbet ud i det sand, der fysisk adskiller Gaza fra Vestbredden.

Således afviste Hamas i november en egyptisk 'udsoningsplan' med den begrundelse, at så længe Fatah-sikkerhedsstyrker på Vestbredden arresterer og fængsler Hamas-politikere og aktivister, kunne der ikke blive tale om udsoning, i hvert fald ikke uden forhandling. Som Hamas-lederen i Libanon, Usama Hamdan, sagde til Information: "Planen var et diktat, og vi ønsker dialog."

Spørgsmålet synes ikke længere at være, hvem der blinker først, men at begge parter har besluttet ikke at blinke. For, som tænketanken International Crisis Group, har påpeget, er situationen grotesk: Internationalt synes viljen til en fredsløsning med indrømmelser fra begge parter - Israel og palæstinenserne - at være større end nogensinde. Men hverken Hamas eller Fatah er interesserede i enighed om en national samlingsregering, som jo er første forudsætning for, at der kan sluttes en endelig aftale med Israel om etablering af en selvstændig stat.

Hamas vil ikke sælge deres bedste politiske kort - kontrollen over Gaza - for en udsoning med Abbas-styret i Ramallah med mindre Hamas, der vandt valget i 2006, bliver ledere af en samlingsregering. Desuden vil Hamas, stadig ifølge Usama Hamdan, kræve 'total reorganisering' af det sekulære PLO (anerkendt internationalt som palæstinensernes eneste legitime organ), der integrerer det islamiske Hamas under den politiske paraply.

Fatah er på sin side ikke begejstret for udsigten til igen at dele magt med de besværlige islamister, der er mindre tilbøjelige til at acceptere en fredsaftale med Israel på - stadig ifølge Hamdan - 'israelske betingelser'.

Udsigt til borgerkrig

Houssan Kanafani, journalist på Libanon-dagbladet Al-Akhbar og specialist i Palæstina, siger med henvisning til forårets scenario, at det "tegner til en meget varm vinter på Vestbredden."

Han forklarer desuden, at hvis Abbas gør alvor af sin trussel med parlamentsvalg på Vestbredden i april 2009, kan situationen munde ud i et voldeligt opgør, hvis Hamas aktivt modsætter sig det, der med Kanafanis udtryk "vil virkeliggøre af Bush-visionen om en to stats-løsning - en på Vestbredden og en i Gaza."

Og det ser sort ud. PA-hjemmestyrets sikkerhedschefer kalder åbenlyst Hamas for 'hovedfjenden' og vedkender sig en alliance med Israel i beslutningen om at knuse den islamiske modstandsbevægelse. I Hamas-ledernes taler ved et stormøde i Gaza for nylig blev PA-styrets Fatah-ledelse kaldt for 'rotter'.

Brudfladen er uenighed om fremtiden for en palæstinensisk stat som nabo til det Israel, som Hamas fortsat afviser at anerkende formelt. Den islamiske modstandsbevægelse har i stedet foreslået en 'hudna', en våbenhvile, på 30 år, som vil lægge det op til næste generation at tage stilling til anerkendelse af den jødiske stat. Så med mindre den USA-ledede 'Kvartet', fra 20. januar ledet af Barack Obama, anerkender Hamas' som central aktør i den kommende forhandlingsproces - og det sker næppe - vil situationen gå op i en spids.

Eksempelvis refererede en israelsk journalist, Nahom Barnea, i september et møde mellem israelske officerer og PA-sikkerhedschefer i den jødiske bosættelse Beit El nær Ramallah, hvor israelerne blev anmodet om våben og træning, således PA blev i stand til at 'generobre Gaza'. PA-cheferne erklærede sig som 'allieret med Israel mod den fælles fjende', og en af dem sagde til sin israelske kollega:

"Vi gør som regel mere, end I beder os om. Vi viger end ikke tilbage fra at bryde ind i moskéerne."

Historien fik både Hamas- og Fatah-politikere til at stemple PA-cheferne som forrædere, der 'underhandlede med fjenden', og kort blev PA-efterretningschefen, Tawfik Tirawi, sendt på pension mens en politi-chef blev sparket opad til en betydningsløs post.

Men affæren afdækkede 'køreplanens' undertekst, nemlig forbrødring mellem PA-styret, 'Kvartetten' og Israel med det formål at eliminere Hamas' indflydelse, som siden 2006 også erobrede flertallet i en stribe kommuner og fagforbund på Vestbredden.

Strategiens andet ben var at gøre livet så surt for Gazas befolkning på 1,5 mio., at den vendte sig mod Hamas. Den bebudede israelske invasion af Gaza er et led i denne strategi - som det er Hamas' strategi at lade civilbefolkningen lide i et kynisk håb om, at 'Kvartetten' og Israel i den sidste ende erkender, at der ikke kan sluttes en fredsaftale udenom en enig palæstinensisk modpart. Altså med Hamas som fuldt berettiget partner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tusinde tak for en flot uddybende redegørelse!
Det er vist det man kalder en gordisk knude..
I flg. en dansk artikel her til formiddag er der 40 sårede, men på internationale sites har jeg læst om mindst 120 døde og 200 sårede i Gaza by.
Det er uskyldige civile, der betaler en høj pris for Israels aggressioner!

SUNE ENGEL RASMUSSEN

@ Ole Jensen: Gider du lige?! Du kan da bare lade være med at læse avisen, hvis det er så trættende. Skal man tolke din kommentarer sådan, at israelerne er de store altruister i konflikten, som barmhjertigt "tolerer" palæstinenserne af deres hjertes gode vilje? Med den indstilling er man da sikker på, at konflikten aldrig kommere nærmere en løsning. Så hellere Lasse Ellegaard. Tak for en afbalanceret artikel.

Birgitte Skot Nielsen

Med alle de penge, som Hamas har brugt paa at erhverve og at sende ind over Israel, kunne den civile befolkning i Gaza have mad, og hvad de ellers mangler, i de naeste tre aar. Det er en underlig prioritering, Hamas har med hensyn til deres egne civile. Menneskeliv regnes ikke for meget. Endnu engang maa omvernenen konkludere og beklage, at palaestinenserne har komplet uduelige og helt uansvarlige ledere. Ja, og de stemmer endda paa dem. De ligger som de selv har redt. De maa ogsaa snart vaere store nok til at tage ansvaret og konsekvenserne selv, i stedet for hele tiden at jamre. Det er altsaa ikke vores skyld. Heller ikke, at nogle af Hamas' missiler draeber palaestinensiske boern som for et par dage siden.

Ole Jensen; det er da tydeligt at du læser meget lidt om konflikten..

Isaac R.:
Jeg tror desværre ikke der er en løsning for det palæstinensike folk som sådan. De magter slet ikke at løfte opgaven. De er splittet internt, og spørger du den menige palæstinenser er det kun mad på bordet der tæller i hverdagen.

Og det vil Israel gerne gøre til sin mærkesag at hjælpe dem med?, hvem gav forresten England autoriteten til at forære noget land væk som ikke tilhørte dem?

.. det ville være fedt hvis jeg kunne forære min kammerat din bil ik ?

jeg er enig med Inger i at du lyder som en fyldt med had.

Chris David Bonde Henriksen

Kendsgerning: Hamas har svoret at udslette Israel

Kendsgerning: Hamas affyrer hundrevis af missiler mod Israel fra Gaza

Kendsgerning: ethvert land har ret til at forsvare sig mod aggression

Kendsgerning: Israel er omgivet af fjender som i stigende grad nyder støtte fra en verden, som ikke ønsker at forstå det Israel som er oprettet af FN

Kan det være så svært at forstå?

Chris David Bonde Henriksen

Leder fra Berlingske i går

Kalifatet

Israel skal ikke stå alene om at bekæmpe ekstremisme.

Lørdag den 27. december 2008, 22:30

Den ekstreme muslimske organisation Hizb ut-Tahrir er i fremgang på Vestbredden. I forhold til den anden ekstreme organisation Hamas, som netop er blevet udsat for et israelsk angreb i Gaza-striben, er Hizb ut-Tahrir en global bevægelse, der vil udbrede kalifatet og gennemføre islamisk dominans internationalt. Der er heldigvis langt fra ord til handling, men der er grund til at hæfte sig ved organisationen af flere grunde. Dels har den i modsætning til Hamas et godt tag i de veluddannede muslimske unge, og dels har organisationens ideologi et missionerende præg, der rammer bredt blandt de unge ikke alene i Mellemøsten, men også i Vesten. Hamas er bestemt ikke ufarlig, hvad de seneste angreb mod israelske civile er et bevis på, men Hizb ut-Tahrir er en helt anden organisation med et godt tag i de veluddannede unge muslimer.

Hizb ut-Tahrir har forgreninger uden for Mellemøsten også i Danmark, og der er ingen grund til at tro, at det kan betale sig at gå i en »uenig dialog« med disse mennesker. De er ideologisk set lige så formørkede som andre fundamentalistiske grupper. Men der er grund til at se nærmere på fænomenet, fordi det er en bevægelse i fremgang.

Vejen frem er ikke forbud. Organisationen er tilladt både herhjemme og i en række andre europæiske lande. I Tyskland, som har et særligt forhold til ekstreme politiske holdninger på grund af landets nære historie, er Hizb ut-Tahrir forbudt. Men ved at forbyde organisationen gør man den også mere interessant, og det er bedst for alle, at den fungerer i et åbent system.

Både i Mellemøsten og i Vesten er man nødt til at imødegå de intellektuelle islamiske organisationer med de muligheder, som et frit samfund har. Nemlig ved at tilbyde de unge, som er i udkanten af disse organisationer, et ståsted og et håb om en fremtid. Det er i virkeligheden de ekstreme miljøers største fjende, at de demokratiske lande har muligheden for at give disse unge et solidt alternativ til det formørkede og middelalderlige religionsbillede, Hizb ut-Tahrir står for.

Men en indsats i Vesten gør det ikke alene. Vi er også nødt til at stramme kursen over for Iran, som giver penge i stor stil ikke alene til Hizb ut-Tahrir, men også til andre bevægelser som Hizbollah i Libanon og til Hamas. Alle disse organisationer er en del af deciderede terrorbevægelser som al-Qaeda og Det Muslimske Broderskab. Det gør dem farlige. Men ikke uovervindelige.

Iran støtter disse organisationer med store pengesummer, som kanaliseres ind i disse grupper og videre til terror­aktioner rundt om i verden. Det er derfor i Mellemøsten, at problemerne skal løses. Der er heldigvis afhoppere, som fortæller, hvad det er, der får de unge til at vælge de ekstreme miljøer. Paradokset er, at mange af dem har en drøm om at leve i frihed som i Vesten. De kan bare ikke se, hvordan det er muligt med de despoter, der er i Mellemøsten. Derfor skal disse unge have et alternativ. Og vi må begynde med de unge muslimer, der befinder sig her hos os. De skal kunne se fordelen ved helhjertet at støtte vores samfund og ikke et kalifat, som tilhører et middelaldersamfund.

Det tegner sørme ikke godt for løsningen af konflikten mellem israelere og palæstinensere, når en så sober artikel i en så seriøs avis kan afstedkomme så useriøse kommentarer så hurtigt i en fredelig og tryg kontekst som den danske.

Hverken israelere eller palæstinensere er nazister. Der er blandt begge folk rabiate religiøse mennesker, der ødelægger fredsprocessen, og der er massevis af mennesker, som frygter for deres liv og/eller har set deres nærmeste døde og lemlæstede i konflikten, og som derfor ikke tænker rationelt eller er i stand til at slippe deres had.

Hvis danske avislæsere ikke kan fremvise større forståelse for de to folks lidelser, end det ses her på bloggen, hvordan i alverden skulle de mennesker, der bor midt i konflikten så kunne løse den?

Tak til Lasse Ellegaard for en tankevækkende artikel.

Vilhelm von Håndbold

Når situationen på ingen måder genkalder den 'balance' som folk vil have, ser jeg ingen grund til at pakke tingene ind i fordøjelige sætninger, der af en eller anden grund skal fordømme begge parter. Jeg er ikke enig i Hamas politik...derfor er jeg ikke en hykler...jeg udviser da min solidaritet med dem, ligesom jeg ville gøre det med den røde hær under 2. verdenskrig.

En spade er en spade.

Godt sagt, Poya Pakzad!

Det handler om at udvise solidaritet med et folk, der bliver besat, myrdet, bestjålet og ydmyget nu på femte årti. Selv så jeg meget hellere et flertal af de røde PFLP-symboler, som ses på billedet til artiklen fremfor de grønne faner, men hovedfjenden i denne kontekst er indiskutabelt zionismens fascistoide undertrykkelse af det palæstinensiske folk.

Vi ses til demonstration.

Inger Sundsvald

Jeg ønsker god og fredelig demonstration til alle.

@ Poya Pakzap

Du skriver:
"Heriblandt 100-tons bomber, der i et splitsekund myrdede 195 palæstinensere og efterlod knap 700 såret. "

Som gammel kanonkommandør kan jeg da godt blive lidt undrende over din påstand.

Hvorledes magter Israel dog at sende 100-tons bomber afsted gennem luften ?

De må kunne et og andet med logistik.

Chris David Bonde Henriksen

Venstrefløjen har intet glemt og intet lært. Lektien fra 1970'erne er den samme. Synd for de røde at de brune ikke gjorde arbejdet færdigt.

Inger Sundsvald

Morten Dreyer
Tja, det er jo ikke alle som er inde i de militære krigeriske termer, men derfor må man vel godt udtale sig alligevel. For mig er det sådan set underordnet om det er 100 ton af bomber eller raketter, der bliver smidt ned over uskyldige børn, uanset afsender.
Jeg har noteret mig, at du ikke engang kan skrive et navn korrekt af, og dit navnelink virker heller ikke. Men sådan har vi jo hver især vores svagheder.

Chris Henriksen:
”Synd for de røde at de brune ikke gjorde arbejdet færdigt”
Og hermed mener du…?

Chris David Bonde Henriksen

@ Inger Sundsvald

At det havde (måske?) været rart for kommunisterne, hvis det var lykkedes for nazisterne at udrydde alle jøder. Så havde der jo - formodentlig - ikke været en stat, der hed Israel.

Det er jo velkendt at at de, der kalder zionister for nazister, primært ikke bryder sig om de fæle kapitalistiske jøder. Pagten mellem de to fløje er jo velkendt.

En af grundene til at Stalin satte så stor pris på Hitler var netop hans fremfærd overfor jøderne, som Stalin også foragtede.

Dette har været med til at sætte sit præg på den danske venstrefløj, som efter junikrigen i 1967, har hetzet mod Israel.

Inger Sundsvald

Det er netop det forstemmende, at nutidens konflikter hægtes på fortidens idioti.

Både palæstinenserne og araberne kan, i en ikke så fjern fremtid have samme højteknologiske isenkram til rådighed som Israel har. De er da godt på vej med deres raketter.

Så længe våbenindustrien lever fedt og godt af dens frembringelser, og så længe nogen i det hele taget ser en fordel i magt og penge, lige så længe vil der herske krig og ufred på jorden.
Hvis Obama kunne sige til Israel, at nu kan de godt tage arbejdstøjet på og finde en løsning, så ville der være taget et stort skridt.

Jah, jah, jeg ved det godt. Det er både naivt og idiotisk at have den slags drømme. Obama vil også være afhængig af penge og magt, og når ikke engang det danske Folketing kan blive enige om at handle i landets interesse, og når man helt ned i menighedsrådene kan komme op at toppes, så er der nok ikke meget håb.

Men nu vil jeg se DR2: ”Ingen er fuldkommen”, som jeg har set frem til at gense ;-).

Hans Jørgen Lassen

Israelerne er massemordere, terrorister og lovløse slyngler.

Og det er ærgerligt. Jøderne var engang et kulturfolk.

Jeg kan kun tilslutte mig Per Holm Knudsens opfordring. I mange år har jeg hverken købt avocadoer eller appelsiner fra Israel.

Engang havde man (jeg) en forestilling om, at de ville opbygge et smukt samfund. I stedet har de lavet en forbryderisk filial af USA.

Hans Jørgen Lassen

Erik skriver:

"Nu er det sådan at Israel helst undgår at bombe civile."

Og du mener så, at de er elendige til at ramme?

Det er jo lodret løgn. De smadrer jo helt bevidst huse og familier, der har forbindelse til selvmordsbombere.

Hans Jørgen Lassen

Som ungt menneske, naiv, som jeg var, overvejede jeg at tage i kibbutz for at deltage i opbygningen af dette nye samfund.

Nu må jeg desværre glæde mig over, at jeg ikke gjorde alvor af den drøm.

Chris David Bonde Henriksen

Egypten: Hamas holder sårede tilbage

Egypten beskylder Hamas for ikke at tillade sårede palæstinensere at krydse grænsen til Egypten for at blive behandlet.

Snesevis af tomme ambulancer venter ellers ved grænsen for at tage sig af de sårede.

Over 270 palæstinensere er blevet dræbt, og 600 andre er blevet såret, siden Israel i går indledte bombardementerne af Gaza.

Ingen sårede krydser grænsen
Men ingen sårede har indtil videre krydset grænsen til Egypten.

»Ingen er kommet ind. Vi ved ikke, hvorfor de har lukket grænsen på den anden side«, sagde en højtstående embedsmand på den egyptiske side af grænsen.

»De sårede bliver forhindret i at krydse grænsen«, sagde Egyptens udenrigsminister, Ahmed Abul Gheit, der skød skylden på dem, »der kontrollerer Gaza«.

Det er den radikale Hamas-gruppe, der kontrollerer området.

ritzau

Smart taktik af Hamas: jo flere døde palæstinensere, jo flere 'martyrer'. Blæse være med menneskeliv, egne såvel som den anden sides.

Bare det tjener formålet: den hellige krig.

Hans Jørgen Lassen

Det er vel, trods alt, stadig israelerne, der slår folk ihjel i hobetal?

Chris David Bonde Henriksen

Du har lige kunnet læse at Hamas åbenbart har valgt at lade sine egne sårede dø.

Så kan israelerne få skylden.

Hvem brød "våbenhvilen"? Hamas.

Hvem smuler materiel til de hjemmefabrikerede missiler ind gennem tunneler fra Egypten? Hamas.

Så blæse være med at deres egne sulter.

Selvmordsaktionerne har mange varianter. Bare der kommer så mange hellige martyrer som muligt. Det må man kalde foragt for liv, så det klodser.

Besynderlig tankegang.

Glem ikke at Hamas er fjernstyret fra Iran. Det drejer sig om ramme Israel så hårdt som muligt.

Så kan enhver israelsk modaktion bruges som et våben mod dem selv. Propaganda, der virker.

Ikke mindst i forhold til de dele af den danske venstrefløj, hvis hykleri ingen grænser kender.

Som så kan møde op til demonstrationer og føle den retfærdige harme. De 'undertrykte' har jo altid retten på deres side, ikke? Nej, ikke altid.

Christel Gruner-Olesen

Husk, det er mennesker, der lever midt idenne konflikt og ikke figurer i et krigs-strategi-spil..
http://gaza-sderot.arte.tv/

Hans Jørgen Lassen

Synes I også, at det er i orden, at'

israelerne okkuperer og koloniserer fremmed land?

Samt at israelerne dyrker blodig gengældelse, 10 palæstinensere for hver israeler?

Hvorfor er det altid mellem Jul og Nytår?

Israel skylder stadigvæk tusinder af milliarder i kompensation til Palistinensere fordi Israel aldrig tillod dem at vende tilbage til deres huse og ejendom. Siden Israel hverken vil betale kompensation eller returnere ulovligt konfiskeret ejendom i 1948, skal USA og andre FN lande betale regningen. Det er utroligt at det her kan blive ved, Israel har ikke en grundlov(constitution), som i en 'demokratisk' stat ville give 'ikke-jøder' samme rettigheder som jøder. Prøv også lige at undersøge alt det terrorisme udført af Israel. Jeg kan ikke se at man kan retfærdiggøre noget af det Israel gør, for de har tiltranet sig det land og burde slet ikke at være der.

Chris David Bonde Henriksen

Fordi Hamas ved at der er stort fokus på Det hellige Land i helligdagene. Og hvis Israel reagerer - sådan som man nu har gjort - vil det for nogle tage sig ud som om det er Israel (lig Romerriget), der forulemper de stakkels palæstinensere. Det giver også gode billeder til t.v.
Paven og andre prædikanter kan så appellere til den omgivende verden osv.osv. Godhedens triumf.

Chris David Bonde Henriksen

@ Helge Berg

FN har oprettet Israel og et flertal af medlemmerne anerkendte staten allerede fra dens fødsel i 1948.

Israel har ikke 'konfiskeret' land i 1948. Man har erobret jordansk territorium i 1948.

Israel har ikke en grundlov. Det har Storbrittannien f.eks. heller ikke.

Hvad er det for 'terrorisme udført af Israel' du sigter til?

Chris David Bonde Henriksen

@ Helge Berg

Læs om staten Israels oprettelse i 1948. Man fulgte FN's delingsplan af 1947, men straks efter at Israel havde erklæret sig uafhængigt, væltede arabiske hære ind over området. Senere forsøg på at få en egentlig fredsslutning i stand mislykkedes. Ikke fordi Israel ikke ville, men fordi de arabiske stater ville udslette landet. Ligesom Hamas vil det i dag. Man kan ikke føre dialog med mennesker, som vil slå én ihjel.

Chris Henriksen
'Israel har ikke 'konfiskeret' land i 1948. Man har erobret jordansk territorium i 1948.'

De fordrev palistinensere væk fra deres land i Palestina, hvis de ikke ville rejse blev de skudt, og lad nu være med at spille blåøjet ang. israelsk terror, slå det selv op hviis du aldrig har hørt om det. Grunden til at Israel skylde Palistinenserne disse tusinder af milliarder er netop på grund af at de fordrev Palistinenserne
Chris:
'Man kan ikke føre dialog med mennesker, som vil slå én ihjel.'
Den går vist begge veje for Israel har aldrig været intresserede i fred med Palistinenserne, og nu er det altså Israel som stjæler deres land og ikke omvendt.

..forresten tror jeg du ville blive glad hvis FN kom og sagde til os i DK at de havde foræret Fyn til Kineserne, ikke?

Chris David Bonde Henriksen

Helge: "De fordrev palistinensere væk fra deres land i Palestina, hvis de ikke ville rejse blev de skudt.."

Det er myten. Sandheden er at begge sider tilkæmpede sig områder, der lå udenfor de områder, som var fastlagt efter delingsplanen af 1947. Arabere i de områder, som Israel erobrede, flygtede på opfordring fra deres egne ledere og af frygt for hvad der kunne tilstøde dem. De jødiske bosættelser, som blev angrebet af arabiske styrker og som ikke kunne undsættes blev udslettet.

Helge: "og lad nu være med at spille blåøjet ang. israelsk terror, slå det selv op hviis du aldrig har hørt om det."

Hvis du ikke selv er i stand til at underbygge din påstand, bortfalder den. En almindelig regel i argumentation fastslår at den, som fremsætter en påstand, selv skal give belæg for påstanden.

hvis det er for svært for dig at google det så lad være.

Chris David Bonde Henriksen

Det gør jeg også. Du er åbenbart ikke selv i stand til at fremføre noget belæg. End of discussion.

der var aldrig en diskussion, for du har ensidigt frikendt Israel af alle de ugerninger de har lavet, så det spilder jeg sku ikke min tid på, goodbye med dig.

Chris Henrikens:

"If I were an Arab leader, I would never sign an agreement with Israel. It is normal; we have taken their country. It is true God promised it to us, but how could that interest them? Our God is not theirs. There has been Anti - Semitism, the Nazis, Hitler, Auschwitz, but was that their fault? They see but one thing: we have come and we have stolen their country. Why would they accept that?"

David Ben Gurion – First Israeli Prime Minister (1)

Rabbi Meir Kahane er en jublende idiot at høre på, vi er allesammen efter dem, det OS, altså ikke jøder og så er der DEM(efter hans defenition). Men når det så kommer til at de selv laver noget lort, er det altsammen retfærdiggjort på forhånd, fordi vi er allesammen efter dem alligevel. Skræmmende at tænke på at de fanatikere har over 200 a-bomber.